Őszintén a fotósiskolákról – I. rész

Négy fotósulit végeztem el, így írnék pár szót arról, hogy milyen lehetőségek vannak manapság, mit vegyünk figyelembe, ha fotósiskolát választunk.

Mivel ez egy blog és nem egy kifejezett reklámfelület, ezért konkrétan megnevezném, hogy hová jártam iskolákba, tanfolyamokra, és mik voltak a tapasztalataim. Az első iskola, amit elvégeztem az AW-Pest “Digitális műtermi fotós” akkreditált képzése volt, ebből lett később a FotóSarok Alaptanfolyam, amit ma kisebb-nagyobb módosítások után Triplex képzésnek hívnak. Régen ez egy közel féléves képzés volt egyhuzamban, most három, különböző szintű, 7 hetes képzésből áll össze az iskola (alap, haladó és mester), melyekre egyszerre és külön-külön is be lehet iratkozni, attól függően, hogy ki milyen szinten van a fotózásban. Akárhogy is hívják, és akárhány részből áll össze, az alaptanfolyam lényege, hogy a diákok megtanulják az alapokat, és betekintést nyerhessenek a fotózás különféle ágaiba. Az oktatás során megkaptuk az elméleti alapozást, majd jött a természetfotózás, a makrofotózás, a tárgyfotózás, az épületfotózás, a modell- és portréfotózás, a sportfotózás és a riportfotózás. Minden ágat más oktató mutatott be, olyan aki az adott területen kiemelkedőnek számít. Mindenbe belekóstoltunk kicsit, fotóztunk kemencei erdőt benne patakkal, fotóztunk bogarakat a füvészkertben, fotóztunk borosüveget, napszemüveget, hatlövetű coltot és színészeket, táncosokat. Voltunk sportmeccsen, borospincében, Művészetek Palotájában és Mikulásgyárban. Érdekes volt, változatos volt, nagyszerű oktatók voltak, egyszóval jól éreztük magunkat, és jó barátságok, kapcsolatok szövődtek. Mindenre azonban nem juthatott idő.

Az alaptanfolyam után úgy éreztem, hogy a világítással még gondjaim vannak, hiszen ez egy összetett terület, amit oda-vissza átrágni nincs mód egy 5 hónapos képzésen. Ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy rengeteg szép kép a világítástól lesz igazán szép. Így esett a választásom a Tripont Light Academyre, mely egy 10 alkalmas tanfolyam, ahol tömören-velősen bemutatták a fény kezelését egy parfümös üvegcse bevilágításától, a modell világításán át, a modell és környezet bevilágításáig, illetve az egylámpás csendélettől, a 6-8 lámpás reklámfotóig. Használtunk állandófényű fresneles reflektort, fénycsőtablót, rendszervakut és stúdióvakut, speed-vakut és rengeteg fényterelőt az egyszerű hungarocelltől a softboxon át az ékszerek megvilágítására használt optikai szálas kütyüig. Beletörtünk a fénybe flaggel, reluxával, speciális vakufeltétekkel, színfóliákkal. Kicsit afféle filmes tudást szedtünk magunkra, nekem speciel komoly szemléletváltást hozott a TLA.

Ekkor már fotósként dolgoztam, számlát kellett adnom, amihez sajna a magyar jogszabályok szerint OKJ-s végzettség kell. Így jött a képbe újra a FotóSarok, amikor elindították az  egy éves OKJ-s Alkalmazott fotográfus képzésüket. Mivel ismertem már a csapatot, az oktatókat és több alaptanfolyamos ismerősöm is jelentkezett, belevágtam. Örültem neki, hogy nem kell két évet iskolába járni a papírért, mint máshol, ugyanakkor arra számítottam, hogy egy év alatt bőven lesz időnk szerteágazó dolgokat megtanulni, nagyobb mélységekbe beleásni magunkat a fotózás bugyraiban (kiindulva abból, hogy mennyi mindent sikerült azért megtanulni a korábbi tanfolyamokon, amik sokkal rövidebbek voltak). Aztán nem így lett. Leírtam már korábban is, nem a FotóSarok miatt. Az OKJ-s képzés, pontosabban a tananyag meghatározása állami privilégium. A magyar oktatás meg mint tudjuk nem épp a fénykorát éli. Az OKJ-s fotós képzés novemberben indult, a legnagyobb két modulunk a Művészettörténet és ábrázolástan, valamint a Fotókémia voltak, kiegészítve mindezt Fotószámtannal, Vállalkozási ismeretekkel és más finomságokkal, így azt vettük észre, hogy fényképezőgépet először március végén, április elején fogtunk a kezünkbe. A júniusban kezdődő nyári szünetig sec-perc átvágtáztunk az aktfotón, a modellfotón, a városkép és tájkép fotózáson, a tárgy- és reprofotón, a képzőművészeti fotón és a riporton. Azért kellett vágtázni, mert mindemellett ezerrel döngöltük az agyunkba november óta a művtörit, rajzoltunk, festettünk, szobrászkodtunk, illetve töltöttük az órákat a laborban előhívással vagy a tanteremben a fotókémia alapok megtanulásával. Nyári szünet után állami záróvizsga, meglett a papírunk. Csak épp nem lettünk semmivel előrébb. Aki úgy ment az OKJ-s képzésre, hogy már tudott fotózni, az azért nem lett előrébb, mert vajmi kevés újat kapott (a művtörin és a laboráláson kívül), aki nulla tudással érkezett, az szintén nem sokat fejlődött, mert nem volt ideje fejlődni. Nem mondom, hogy nem fontos a művtöri és az analóg labor. A művtöri hasznos, a labor érdekes. De nem e kettő kellene legyen a fő tantárgy.

Azóta sok emberrel beszéltem akik ilyen-olyan OKJ-s fotósiskolába járnak. Nagyjából mindenhol ugyanez a helyzet, ugyanezek a vélemények. Aki nem Alkalmazott fotográfus képzésre jár, hanem Fényképész-fotótermékkereskedőre, az meg azért panaszkodik, mert ugyanolyan arányban tanulják a vállalkozási, jogi és gazdasági ismereteket, mint mi a művtörit. Fotózni meg ezek szerint sehol nem tanítanak meg. Sok emberrel beszéltem erről. Néhányan azt mondták, hogy annyira nem volt vészes az OKJ, és hogy ők tanultak belőle. Én nem mondom, hogy lehetetlen, de a kérdés, hogy mit tanultunk? Lehet magyarázni, hogy az analóg fotózás mindennek az alapja, és először azt kell megérteni. Szerintem meg 21.századot írunk, az analóg fotózás mára már csak hobbi, tessék megnézni egy Lara Jade-et a maga huszonegy-két évével, valószínűleg az életében nem ásta bele magát az analóg fotózásba, és mégis ma a Canon reklámarca. Ha van rá idő az alapokat meg lehet tanulni, de egy OKJ-s képzés nem alapozó-tanfolyam kellene legyen, hanem mesterembereket kellene képezzen. Mi a mesterség? Mi az alkalmazott fotográfia? Manapság leginkább a modellfotózás, az esküvő, a reklámfotózás, a tárgyfotózás, a rendezvényfotózás. Ezeket csinálja ma egy átlag alkalmazott fotós. A sport- és riportfotót nem venném ide, arra külön képzés van a MÚOSZ-ban. Az OKJ-s képzésnek nem másról kellene szólnia, mint arról hogy hogyan világítsunk be egy modellt, hogyan instruáljuk, hogyan tartsa a kezét, lábát, hogyan tudunk hangulatokat elővarázsolni a fotón? Esküvő: hogyan dolgozzunk nem modellekkel, hogyan használjuk a rendszervakut úgy, hogy az a kép javára váljon? Tárgyfotózás: hogyan fotózzunk üveget, hogyan fotózzunk csillogó fémes tárgyat, hogyan fotózzunk ételt? Rendezvény: ld. esküvő…etika, vakuhasználat, emberek kezelése, telével messziről, nagylátóval közelről?

Nem az analóggal kellene foglalkozni, azt csak érinteni kellene, úgy ahogy a fotótörténelmet is. Ezt minden fotósnak tudnia kell, de nem ehhez kell értenie. A technika közben rohamosan halad. Ma már LED-et használnak, ma már rádiós TTL kioldóval használnak softboxba, brollyba és parabolaernyőbe tett rendszervakut (egyszerre négyet vagy A-B-C csoportba téve, külön külön!). Tisztelem, becsülöm a régimotoros tanárokat (tényleg!), imádom őket, de egyik sem beszélt arról, hogy “Gyerekek, a lagzin tegyetek le két manuál vakut a tánctér köré, egyet hagyjatok a gépen TTL-ben, és olyan lagzifotóitok lesznek, hogy hanyattdobja magát a házaspár!”.

Na ennyit az OKJ-s képzésről. Mivel a papírhoz muszáj, azt mondom válasszátok a legolcsóbbat és vágjátok a centit az oktatás végéig. Majd ha jó irányba változik az oktatás, akkor tudni fogjátok, mert a FotóSarok is újra indítani fog OKJ-t. Addig nem. Akkor viszont gyertek ide, mert jó lesz. :)

Két ok miatt választottam a negyedik iskolát. Egyrészt azért, mert ráeszméltem az OKJ alatt, hogy ebből nem fogok fejlődni, másrészt azért, mert imádtam Vass Tomi stílusát a TLA-ban, és mikor a Light Academyt végzettek közt meghirdették a TLA 2-t, úgy éreztem muszáj elmennem. Muszáj azért, mert arról szól, amiben még mindig gyenge vagyok: tudni, hogy mitől lesz jó kép egy jó kép, tudni, hogy hogyan kell egy modellportfóliót megcsinálni, hogy hogyan kell egy divat-editorialt megfotózni. Azért mert a házi feladatok elkészítésén van a fő hangsúly, és eddigre megértettem, hogy el lehet végezni akárhány iskolát, ha az ember nem dolgozik folyamatosan, nem fotóz rendszeresen, sosem fog fejlődni, sosem fog beleégni a tudás az agyába. Most lesz vége a TLA 2-nek, és nem bántam meg. Ismét szemléletváltást hozott, és úgy érzem továbbfejlődtem. Most nem kéne megállni.

A cikk második része itt olvasható!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Szia! Tudnál nekem infót adni arról, hogy hol találok ilyen 1 éves okj-s képzést? mert ahogy most körbenéztem, mindegyik 2 év :S

    • Szia, a FotóSarok volt az egyetlen aki 1 éves OKJ-t indított tavaly, de idén nincs most ilyen tanfolyam, mindenhol 2 éves van. Sajnos azt sem tudom megmondani, hogy nálunk mikor lesz ismét.

  • András

    Én azért ezzel vitatkoznék. Bár jól látszik, hogy mire megy ki a cikk, de vannak más iskolák is. Például itt: http://www.ringszki.hu/muveszeti-kepzesek.html

  • Frobertol

    Én is néztem ezeket az OKJ-s sulikat és maradjunk annyiban hogy kalap szar. Bár ez ma Magyarországon sok mindenre igaz, ami az oktatást illeti, mert sok helyen nem azt tanítják amit kellene. Na de a fotózásról van most szó. A Digitális magazinba volt egy cikk, itteni fotós iskolások kimentek Münchenbe egy hasonló fotós iskolába! Hát ég és föld mind szemléletben mind technikát illetően. A legújabb kütyüket használják ( canon, nikon támogatja a sulit és felszerelést ad). A lényeg akik ott végeznek megtanulják az egész folyamatot A-Z-ig. Hogyan kell letárgyalni egy megrendelést, hogyan kell azt technikailag megvalósítani, hogyan kell azt PS-ben feldolgozni, előkészíteni nyomdához, hogyan kell szép formában átadni a megrendelőnek. Nem tanulnak olyan hülyeségeket hogy művészettörténelem( ez mondjuk szerintem hasznos), fotókémia, fotómatematika, fizika, isten tudja milyen elavult baromságokat. Igazi kézzel fogható tudást kapnak a pénzükért és ennek birtokában nyugodtan oda állhatnak a megrendelő elé mert tudják a teljes munkafolyamatot véghez tudják vinni.
    Nálunk a többsége autodidakta módon képezi magát. Láttam sok fotós iskolát végzett ember képeit, hát inkább hagyjuk. Szóra se érdemes. Persze vannak kivételek, de van egy sanda gyanúm azok autodidakta sokkal többet tanultak mint a sulikban.

    Ideje lenne ha nálunk is észbe kapnának a bürokraták mert sok minden agyon van szabályozva és rosszul működnek dolgok. Lehetne ez jól, jobban is csinálni.
    Amit én látok a fotós sulik időpocséklás. A tematikát nézve a Tripont akadémiája szimpatikus, csak pénz hiányában nem jutottam még el oda.

    Annyi vad baromságot tanítanak az okj képzéseken. Vállalkozási ismeretek, fotó cikk kereskedő. Ugyan már! Sok gyökér eladó van és nem ért hozzá mindegy hogy végzett e okj-s képzést vagy sem. Van aki erre születik hogy jó kereskedő és van aki nem. A többi meg az hogy önszorgalomból sokat olvas utána a gépeknek, ismeri őket és az embereket és tud is velük bánni. Szóval ritka sok ostobaságra fecsérlik el az ember idejét.

    A piac meg ugy is kiszelektálja azokat akik bénák pl a kereskedésben. Egy egyszerű példa név nélkül. Anno bementem két helyre is hogy 600 ezer forint értékben vennék vakus felszerelést. Hát nem nagyon hatotta meg a boltosokat. de hát gondolom órákként adtak el ennél drágábban komolyabb cuccokat. Üzletkötőként dolgoztam és ha így tettem volna akkor ma max egy kis szappantartóra futotta volna. Egy kis kereskedési vénával megáldott ember utána néz a dolgoknak, elkéri a telefonszámomat /email címemet és egy ajánlatot küld hogy ilyen és ilyen lehetőségek vannak. Egyik se hívott vissza pedig hagytam névjegyet. Mivel ilyen töketlenek voltak inkább egy osztrák kereskedő gazdagodott. Nagy a verseny, és ezt nem lehet tanítani semmilyen képzésen ha valaki balfasz( bocs a kifejezésért) Szóval nálunk minden túl van misztifikálva és hogy papír kell hozzá! Ha agysebésznek, építészmérnöknek stb mész legyen róla papírod. De sok szakma esetében felesleges. És elég sok van amit kiválóan lehet űzni, az egyéntől függ hogy akar e beletanulni vagy sem, hogy önszorgalomból képzi e magát.
    Pl simán megállnám a helyem a fotosarok pultja mögött mint eladó:)))

    • Köszönöm a kimerítő kommentet! A TLA valóban jó suli, bár már mi is indítottunk egy hasonló képzést Világítástechnikai és modellfotó tanfolyam néven, a különbség annyi, hogy tárgyfotó nincs a tematikában, és hogy nem egy oktató tartja a sulit hanem több. De azt mindkettőről tudni kell, a TLA-ról is és a miénkről is, hogy ezek nem kezdőknek valók, emelt szintű képzések. Most nem feltétlen Rád céloztam, nem tudom milyen szinten állsz bár ha 600ezer forintos vakuszettet vennél akkor valószínűleg nem most kezdted, szóval ezt csak úgy általánosságban mondom. Sokan szemeznek a TLA-val, de aki kevés tudással megy oda, csalódik.

  • Szia!
    Én most szeretnék bele vágni a fotózásba. Tudnál nekem segíteni hogy mint teljesen kezdő milyen tanfolyamra lenne érdemes jelentkeznem és hogy milyen géppel kéne kezdenem?

    • Szia, itt találsz mindenféle tanfolyamot az egyszerűbb egy hónapostól az összetettebb tanfolyamokig: http://fotosarok.hu/oktatokozpont/ Gépet a suli is tud adni, így ki tudod próbálni, hogy melyik márka áll jobban kézre: Canon vagy Nikon? Mást nem igazán érdemes, mert kevés az alkatrész, kiegészítő hozzájuk, harmadik gyártók nem igazán gyártanak e két márkán kívül máshoz kiegészítőket, és a használtpiaca is ezeknek a legnagyobb.

  • Anna

    Kedves Emkorec!

    Tudnál nekem egy kis tájékoztatást nyújtani, hogy hova érdemes mennem, ha hosszú távon sport fotós szeretnék lenni (főleg outdoor és extrém vonal érdekelne), de egyébként a nulláról kezdeném az egészet? Felfigyeltem a “MÚOSZ külön oktatja” részre a cikkedben, de az ő honlapjukon nem találtam semmit.

    Egyébként nem tiszta teljesen számomra, hogy ebben a szakmában mennyire van értelme az OKJ képzésnek? Nagy előny, hogy ingyen van, de én inkább fizetnék egy jót, mint pazaroljam az időm egy ingyenesre. A szakmában egyáltalán nem elismert és teljesen felesleges dolog ez? Tudok nélküle is dolgozni akárhol?

    Úgy vettem észre, hogy ez a sportfotózás vonal inkább a Fotóriporter képzés iránya, amit OKJ-n kívül nem tudom milyen rendszerben oktatnak. Illetve érdekelne, hogy véleményed szerint van-e olyan képzés, aminek elvégzése után el tudok helyezkedni akár alkalmazottként, akár magánjelleggel ezen a területen?

    Nagyon köszönöm a segítségedet!

    Anna

    • Kedves Anna! Sajnos nem fogok szivderito hirekkel szolgalni. Ma magyarorszagon altalanos sportfotosnak lenni sem egyszeru feladat tobbnyire fotoriporterek vegzik el a sportfotozast is a napilapoknal webportaloknal. Igy leszukiteni hogy outdoor es extremort itthon nem lehet…marmint akkor ha ebbol akarsz megelni. Ugyanis nincs felvevopiaca itthon az extrem es outdoor fotoknak. A nagy extrem es outdoor termek markak kulfoldrol kapjak a fotokat, a maradek maroknyi hazai marka es extrem es outdoor magazin igenyeit pedig egy fel tucat fotos szolgalja ki evek ota itthon. De mivel a magazinok doglodnek igy csak ebbol az a fel tucat fotos se tud megelni. Ez egy tizmillios orszag ami nagyon nem olyan mint egy nemet francia vagy amerikai piac. Itt nincs olyan (legalabbis nagyon ritkan fordul elo) hogy egy fotos kijelenti hogy en csak es kizarolag extremsportot fogok fotozni…vagy epp csak cukraszsutemenyek fotozasaval akarok foglalkozni. Ezt egyedul talan az eskuvofotosok tehetik meg.

      Ha megis igy dontesz tudnod kell hogy ma magyarorszagon fotozasrol szamlat egyeni vallalkozokent vagy cegkent ugy lehet adni hogy vagy neked van fotos Okj (vagy magasabb foiskolai egyetemi) vegzettseged vagy alkalmazol valakit a cegnel akinek van (vagy megbizasi szerzodest kotsz valakivel akinek van es te kozvetitett szolgaltatasrol adsz szamlat). Fotoriporteri tevekenysegrol valo szamlaadashoz nem kell vegzettseg, ellenben reklamfotozashoz, esemenyfotozashoz, portrefotozashoz kell (ebbe beletartozik gyakorlatilag minden ami nem hirugynoksegi munka), megpedig vagy alkalmazott fotografusi, vagy fenykepesz – fototermek kereskedoi okj vagy ennel magasabb szakiranyu foiskolai vagy egyetemi vegzettseg. Ezek csak akkor ingyenesek ha elso megszerzett szakmarol van szo. Ha mar van egy szakmad mindegyik fizetos.

      Az elhelyezkedes nem egyszeru, mashol sem fotoskent meg plane. Ha szabaduszo akarsz lenni akkor a magad ura vagy, ha tehetseges vagy, van benned kreativitas, technikailag felfejleszted magad, jo uzleti erzeked van es van nemi kapcsolati toked az indulashoz akkor mukodni fog a dolog. De ez is csak akkor ha olyan iranyt valasztasz aminek itthon van piaca. Outdoor sport fotozasnak nincs

    • Ja es megvalami: alkalmazottkent papir nelkul is lehet fotozni, csak a vallalkozashoz kell papir.

  • TierraTira

    Én 1éve edzem magam,hogy fotós tanfolyamra menjek,de eggyik se fogott meg az meg hogy OKJ-s tanfolyammal lehet csak számlát adni..ez nem fer…hisz sokkal jobb képzéseket adnak a magántanfolyamok…s amikor megbízást kap az ember az a legfontosabb hogy elégedett legyen a megrendelő…

  • Ágnes Kiss

    Szia! Van egy 15 éves fiam,pálya választás előtt áll ,fotós szeretne lenni. Létezik olyan iskola,mint középiskola , ahol nappali tagozaton tudná a fotózást megtanulni? Hobbi szinten sokat fotózik,nagyon szereti.köszönöm válaszodat. Ágnes

    • Üdv,
      a gugli alapján ezt találtam ami a fotográfia szakosztály, illetve Fehérváron a Gorsium művészeti suliban oktatnak talán fotográfiát.
      Kisképző: http://www.kiskepzo.hu/fotografia.html
      Minden más ahogy nézem a Fotográfus, fotótermék kereskedő OKJ képzésre alapoz, ami nappali képzésben 2 éves. Ilyen van a Práterben (most épp BKSZC a neve), a KREÁban, az Aranykéz szakközépben többek közt. Nem tudom, én 36 éves vagyok a gyerekeim még picik szóval nem vagyok képben most hogy hogy van az oktatási rendszer. Az én időmben még volt szakmunkásképzőből lett szakiskola, aztán szakközépiskola és a gimázium, fősikola és egyetem. Mostmár van OKJ ami nem tudom hova sorolható, van szakgimnázium ami gőzöm sincs micsoda, felsőoktatásban meg BA meg MA. Szóval átalakult rendesen az oktatási rendszer, így nem tudom hogy pl egy 2 éves nappali OKJ ahová hétfőtől péntekig be kell járnia a gyereknek 3 meg 6 órára, miben különbözik attól amikor egy felnőtt jár 1 éves OKJ-ra ,és heti kétszer kell bemennie 2-3 órára. Az OKJ tananyag kötött, szóval nem tudom mi lehet az eltérés.
      Én szakközépbe jártam anno, nekünk volt matek, fizika, kémia, történelem, irodalom stb a szaktárgyak mellett. Nem emlékszem már hogy ilyen alap tantárgyak pl egy szakiskolában vannak-e? Ne adj Isten egy 2 éves nappali OKJ-n? Nem hiszem.
      Azt se tudom hogy a fenti Kisképzőben mit oktatnak, de leginkább mit kap a delikvens a suli végén? Olyan szakbizonyítványt amivel vállalkozhat? Ha igen akkor az Fotográfus, fotótermékkereskedő kell legyen (OKJ) de ezt nem említik. Ugyanez a kérdés felmerül a fehérvári Gorsium gimiben is.

  • Bedobom a saját, ingyenes fotós tanfolyamomat is, hátha valaki rátalál és értéket ad neki.

    2 éve indítottunk a barátaimmal egy ingyenes, 3 hónapos, magyar nyelvű fotós tanfolyamot, a Photato-t. Azóta 200 embert tanítottunk, és 2 kiállítást szerveztünk.
    Hamarosan (2020. január 13-án) indul a következő osztály. De ha később olvasod, akkor is érdemes feliratkozni: minden jelentkezőt megkeresünk, amikor a következő ingyenes tanfolyam indul.
    A tanfolyamot kezdőknek és középhaladóknak ajánlom, fényképezőgéppel vagy mobillal.
    Itt tudsz feliratkozni: https://fb.me/photato12/