A Canon új vakujáról és rádiós kioldójáról

Az 5D Mark III fényében keveset beszélnek a másik két újdonságról, a Canon 600EX-RT vakuról és a vele együtt bejelentett ST-E3-RT rádiós kioldóról. Pedig – mint kiderült – többet tudnak, mint a Pocket Wizard, vagy bármely más TTL vakukioldó vagy vakuvezérlési rendszer.

Az alábbi elemzés forrása a pixsylated.com blogja, ahol Syl Arena tesztelte az ST-E3-RT kioldót és a 600EX-RT vakut.

Nagyon érett már, hogy a Canon valami komolyabb vakuvezérlési módszerrel rukkoljon elő. Egyrészt azért, mert – amit már régóta mondogatok – a kínaiak sokkal hamarabb meglovagolták az elmúlt évek “Strobist” őrületét, vagyis a rendszervakus kreatív világítást. A másik dolog ami miatt restanciája volt a Canonnak az az, hogy a Nikon mindig is előrébb járt a vakuvezérlés témában. A 7D-vel, aztán a 60D-vel volt egy gyenge próbálkozás, beépítették a vakuvezérlést a gépvázakba, de ezzel legjobb esetben is csak utolérték a Nikont, ami elég ciki, tekintettel arra, hogy a Nikon ezt már évek óta beépíti a gépeibe és vakuiba.

És akkor a Pocket Wizard TTL kioldóinak sikerét még meg sem említettem. Egy 3rd party gyártó csípőből lekörözte a két nagy piacvezetőt. Amíg azok még mindig a 90-es és 2000-es évek infra-technológiájával bohóckodtak, a PW megcsinálta a rádiós TTL vezérlést. Ott tartunk, hogy ezt már a kínaiak is lekoppintották, mire a Canon méltóztatott észbe kapni. A Nikon reakciójára még mindig várunk.

A Canon 600EX-RT vaku és a hozzá gyártott ST-E3-RT rádiós kioldó az, ami újdonságot jelent ezen a speciális területen. Lássuk mik azok a tulajdonságok, amiknek köszönhetően kiérdemli ezt a címet:

Kétirányú kommunikáció

A rádiós kioldó a 2.4Ghz-es tartományban működik (úgy, mint a legtöbb kínai kioldó, ellentétben a Pocket Wizarddal, ami 433Mhz-en üzemel). A Canon oldotta meg először, hogy a slave vakuk “üzenetet” tudnak küldeni a vezérlőnek. Ez a megoldás azt az áldásos funkciót adja a rendszernek, hogy a gépvázon lévő vezérlő az exponálás után csipogással képes jelezni, ha a távol lévő vaku(k) újra feltölt(enek). Más szóval nem a fotósnak kell saccolnia, hogy vajon feltöltött-e már a vaku és lehet-e újra exponálni.

Működési távolság

Én ezt kicsit kevésnek éreztem a gyárilag megadott 30méterrel, igaz ennél messzebb nem igazán szokás kioldót használni, de mégis, a kínai kioldókat 100m-rel, a Pocket Wizardokat nem ritkán 500m-es hatótávval hirdetik. Syl Arena tesztjében azt írja, hogy a Canon ST-E3-RT kioldó kint a természetben 100m-es hatótávval is működött, de kihangsúlyozta, hogy városi körülmények között, ahol nagyobb a rádiófrekvenciás interferencia, a hatótáv jóval kevesebb. Valószínűleg a Canon nem véletlenül 30 métert mond, maradjunk annyiban, hogy a kioldó ideális körülmények között nagyobb hatótávval is működik (ellentétben a kínaival, ahol előszeretettel adják meg referenciaadatként az ideális hatótávot).

Vakuszinkron idő

A Canon szerint az ST-E3-RT kioldó tud HSS vagyis gyors vakuszinkron üzemmódot, egészen 1/8000s záridőig, de csak az 1Dx és 5D Mark III gépekkel. Az első hivatalos adatok szerint a gyári vakuszinkron idő a régebbi gépek esetében egy fényértékkel csökken, és nincs HSS. Syl Arena elmondása szerint az általa tesztelt ST-E3-RT kioldó és 600EX-RT vaku gond nélkül működött az 5D Mark II-vel és a 60D-vel is, HSS módban egészen 1/8000s záridőig, függetlenül attól, hogy a slave vakut az ST-E3-RT kioldóval vezérelte, vagy egy a gépvázon lévő másik 600EX vakuval. Szóval kíváncsian várjuk, hogy ennek a dolognak mi lesz a vége.

5 vakucsoport, egyenkénti vezérlés

A 600EX-RT és az ST-E3-RT kioldó 5 vakucsoportot képes egyenként vezérelni. Ki-be kapcsolhatjuk a csoportokat, kiválaszthatjuk egyenként az üzemmódjukat, így a manuál mód esetén vezérelhetjük a villanás erősségét, ETTL módban vakukompenzációt állíthatunk be (ld. a fenti képen). Ez a funkció viszont valóban csak a 2012-ben piacra kerülő gépekkel működik, vagyis a Canon EOS 1Dx-el és az EOS 5D Mark III-al.

Nagyobb és világosabb LCD

Az új vaku és kioldó új, pontmátrix LCD kijelzőt kapott, melyen könnyebben leolvashatók az adatok, a háttérvilágítás pedig változó lehet. Normál és master üzemmódban zöld a kijelző, slave módban narancssárga,  a vaku túlmelegedése esetén piros háttérvilágításra vált.

Balra az 580EX-II, jobbra a 600EX-RT (Forrás: pixsylated.com)

Interaktív menürendszer

Az új LCD-nek köszönhetően sokkal áttekinthetőbb, intuitívabb a menürendszer, nincs többé funkció alá rejtett alfunkció, csak meg kell nyomni a menü gombot, és a választható opciók egyből ott vannak a kijelzőn.

Dedikált wireless gomb

A készülékek bal oldalán lévő, “Zorro” jelű gomb indítja a wireless módot, mégpedig háromféleképpen: rádiós, optikai (infra) vagy rádiós majd optikai kioldás. (ez a 600EX-RT vakura, mint Masterre érvényes, az ST-E3-RT vezérlő csak rádiós üzemmódra képes)

A csatorna szkenner megmutatja, hogy a rendelkezésre álló 15 csatorna közül melyek a legerősebbek

15 Csatorna, 10.000 Wireless ID és Csatorna Szkenner

A rádiós kioldás a 2,4Ghz-es tartományban 15 csatornán képes dolgozni. Ugyanabban a tartományban, mint a vezeték nélküli telefon, a Bluetooth fülhallgató, a WiFi router vagy a mikrohullámú sütő. A csatorna szkenner megmutatja, hogy a 15 csatornából melyek a legtisztábbak az aktuális helyiségben. Ezen felül a Master és Slave vakuk az azonos csatornán belül azonos Wireless ID-re kell beállítva legyenek, ez pedig 0000-tól 9999-ig állítható, így gyakorlatilag csatornánként 10.000 Wireless ID-t tudunk beállítani.

Nagyobb zoom tartomány

A 600EX-RT vakufeje nagyobb zoomtartományt kapott, mint elődje, vagyis 20-200m az 580EX 24-105mm-vel szemben. Így nem csak erősebbet villanthatunk a vakuval, de természetes vignettálást is előidézhetünk a képen, ha a vakufej zoomját az aktuális objektív gyújtótávolságnál kisebbre állítjuk.

Erősebb-e a 600EX-RT, mint az 580EX?

Egy szóval rövidre zárva a dolgot: nem. A 200mm-es zoomállás miatt a kulcsszám nagyobb lett, de ha megnézzük a 600EX teljesítményét 105mm-en, láthatjuk, hogy ugyanaz, mint az 580Ex 105mm-en.

Miben különbözik az ST-E3-RT kioldó a 600EX-RT vakutól?

Az ST-E3-RT két darab AA ceruzaelemmel működik, míg a vaku értelemszerűen néggyel. A kioldón nyilván nincs vakufej, és nem tud AF-segédfényt sem kibocsájtani, valamint egy alacsony profilú kialakítást kapott, így ugyan a kezelőfelülete teljesen megegyezik a 600EX vakuéval, de nem felfelé áll a gépváz tetején, mint a vaku, hanem fektetett formátumú.

Kompatibilitás az 580EX II és más régebbi vakukkal

A Canon részben jó munkát végzett az új rendszerrel. A 600EX-RT vakuba a rádiós vezérlés mellett beépítették a régi optikai vezérlést is, így kompatibilis a régebbi Speedlite vakukkal. Tudni kell azonban, hogy a rádiós és optikai kioldás egyszerre nem működik. Az optikai módot választva viszont a 600EX-RT gyakorlatilag egy jól kinéző 580EX-é változik, és együttműködik a már meglévő vakukkal. Azért írtam azt az előbb, hogy “részben végzett jó munkát”, mert mindez sajnos nem igaz az ST-E3-RT kioldóra, mivel az csak és kizárólag rádiós üzemmódban működik, optikai kioldásra nem képes, tehát régebbi Canon vakuinkkal nem használhatjuk.

Dedikált fóliatartó és fólia szenzor

Az új vaku kétféle fóliával és ehhez való adapterrel érkezik, feltehetőleg egy CTO-val és egy Feles CTO-val (narancsszínű fólia). A vakufej alján található egy szenzor, mely érzékeli ha fóliát teszünk a villanóra, így ennek megfelelő fehéregyensúly információt ad át a kamerának. A kérdés már csak az, hogy más színű fóliákkal vajon hogyan viselkedik majd a vaku?

A 600EX-RT mellett lesz 600EX is?

Vannak országok, ahol a 2,4Ghz-es frekvenciát nem használhatják szabadon az állampolgárok. Ezekben az országokban az új vakut rádiós funkció nélkül fogják árulni 600EX néven. (A Canon Magyarország weboldalán mindkét típus megtalálható, annak ellenére, hogy itthon a 2.4Ghz szabad frekvencia)

Syl Arena tesztjében nem szerepel, de a két új termék képes fényképezőgép távkioldóként is működni, ami még nagyobb szabadságot és kreativitást adhat a fotósnak (több vaku, több gép, több perspektíva egy kattintásra). Egyéb funkció még, hogy a kioldóval is használhatjuk a Speedlite vakuink modellfényét, továbbá az ST-E3-RT kioldó is időjárásálló kivitelt kapott.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot