Videószerda: hogyan világítsunk be egy Lamborghinit

Tegyük fel, hogy adott egy zsírúj Lamborghini Aventador. Adott egy hatalmas stúdió, hová lazán befér a kocsi a fehér háttérre. Adott 9db Profoto stúdióvaku és egy cirka 10 méter hosszú softbox. Vagy tegyük fel, hogy egyik sincs, csak egy valamilyen autó, és egy darab softbox benne egy halogén izzóval. A mai videó bemutatja, hogyan kell profi módon kocsit fotózni mindkét módszerrel.

Blair Bunting reklámfotós. Az Fstoppers.com videója elején meg is mutatja munkái egy részét, igazi ütős portrék híres emberekről. Ezúttal viszont egy Lamborghini Aventadort kell lefotóznia, így kénytelen jóelőre felkészülni a feladatra. Nem mással, mint egy videójátékkal. Ugyanis a számítógépes grafika adja meg neki az ihletet, hogy hogyan világítson be egy sportautót. A fotózás előtt mindezt be is mutatja nekünk egy modellautón egy darab LEDes kameralámpával. Egyszerűnek tűnik.

Viszont ha az autónk több mint négy méter hosszú, már annyira nem egyszerű a dolog. Vagy mégis? Bunting mindkét megoldást bemutatja, a bonyolultabbat és az egyszerűbbet is.

1. Verzió, bonyolultabb, viszont tökéletes: az autó fölé felhúznak egy jó 10 méter hosszú, merevvázas softboxot, benne 5db vakufejjel. Ez adja a főfényt a kocsi fölött, mint egy borús égbolt. Kiemeli az autó íveit, szögeit, meghatározza a karakterét. A maradék négy vakut méhsejtrácsokkal látják el, és a kocsi kerekeit, elejét, hátulját és légbeömlőjét világítják meg velük.

Eredeti kép (Fotó: Blair Bunting)

2. Verzió, egyszerűbb, és közel tökéletes: egy szem állandófényű (halogén) lámpát tesznek egy softboxba, azt pedig egy rúdra erősítik. A gép sokáig exponál teljes sötétben, miközben az asszisztens a világító softboxszal végigsétál a  kocsi mellett (gyakorlatilag fénnyel fest), így végeredményben hasonló világítást produkál, mint a 10 méteres softbox. Bunting bemutatja a videón, hogy milyen autófotókat készített ezzel a módszerrel, és a Lambo ilyen eljárással készült képét is láthatjuk. Nekem spec elég lenne egy ilyen fotó is a portfóliómba! :)

Hosszú expóval, fényfestéssel készült fotó (Fotó: Blair Bunting)

A videónak itt még nincs vége, ugyanis a nyers fotó egy profi retusőr kezei közé kerül, aki az utómunka során még kontrasztosabbá varázsolja a kocsin a fényeket, illetve a fehér stúdióhátteret modern környezetre cseréli.

Letölthető háttérkép (Forrás: fstoppers.com, Fotó: Blair Bunting)

A stáblista végén bónuszként meghallgathatjuk a kocsi hangját is, miközben szúrják neki. :)

Elképesztő videó…kicsit irigy vagyok! :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot