Fényszivárgás az 5D Mark III-ban?

Két videó került fel az internetre, mely a Canon 5D Mark III furcsa hibájára mutat rá: a státusz-LCD háttérvilágítása bezavar a fénymérésbe. Magyarországon még nincs sok ilyen gép, de akinek van, kipróbálhatná, hogy mi a helyzet…

A videón jól látni, hogy az LCD háttérvilágítás bekapcsolása esetén változik a záridő. Persze mindezt sötét körülmények között, közel sem biztos, hogy rendes működés közben ez bezavarna, bár a második videón láthatjuk, hogy az LCD-t érő napsütés is befolyásolja az expozíciós értékeket..

A tesztet a következőképpen lehet elvégezni: tegyük fel a vázsapkát és takarjuk le a szemkagylót, az érzékenységet állítsuk ISO800-ra, a módválasztót pedig állítsuk P üzemmódra és nyomjuk le félig az expogombot a fényméréshez. Amikor a gép fényt mért, kapcsoljuk be a felső LCD háttérvilágítását, és nézzük meg, hogy változik-e a záridő.

Én kíváncsiságból kipróbáltam egy 5D Mark II-vel és egy 50D-vel, ezeknél nem tapasztaltam ilyet (azt viszont igen, hogy a vázsapka nem zár tökéletesen, ugyanis a fénymérő más értéket mutat, ha a gépet lefelé fordítom, vagy felfelé a lámpa irányába, vagy ha letakarom kézzel (speciel a 10 másodperces záridő, amit a videón a Mark III mutat, nálam kézzel letakarás esetén jött elő, de ez most mellékes információ).

Ha ez a tünet minden 5D Mark III-at érint, annak visszahívás lesz a vége, ami elég ciki egy milliós gép esetében.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Jordan9mj

    És aki nem használja P ben???

    • Az jól teszi, de annak is be fog szivárogni a fény az LCD kijelzőnél és megtéveszti a fénymérőt… amíg meg nem javítják… Szóval használhatod Te full automata és full manuál módban is, a fény akkor is beszivárog és befolyásolja a fénymérést.

  • Solteszlevente

    Vannak bajok 50D-nél is. Rátettem a vázsapkát, és a következőt tapasztaltam. Az ablak felé fordulva 1/10, a lámpa felé fordítva 1/8-1/6, sötét hely felé fordítva, vagy a kezemmel letakarva a vázsapkát, 1/2″5 záridőt kaptam. Viszont ha elsütöm sötét lesz a kép minden esetben. Valaki ésszerű magyarázatot??

    • A válasz egyszerű. Azért lesz sötét, mert a vázsapkában sötét van :D Mitől is kapnál világos képet? Ha egy vaksötét szobában fényt mér a gép és aszerint exponál, akkor sem lesz a szobában világos.

      A többi részéről meg írtam a cikkben: “Én kíváncsiságból kipróbáltam egy 5D Mark II-vel és egy 50D-vel, ezeknél nem tapasztaltam ilyet (azt viszont igen, hogy a vázsapka nem zár tökéletesen, ugyanis a fénymérő más értéket mutat, ha a gépet lefelé fordítom, vagy felfelé a lámpa irányába, vagy ha letakarom kézzel (speciel a 10 másodperces záridő, amit a videón a Mark III mutat, nálam kézzel letakarás esetén jött elő, de ez most mellékes információ).”
      Ugyanez elmondható a keresőről, azt is csak pl egy összehajtogatott fekete ronggyal lehet tökéletesen letakarni, a nyakpánton lévő gumi kereső-fedő, szintén nem zár tökéletesen.

      De az, hogy ez mennyiben fontos a gép működése közben, arról a tegnapi blogbejegyzés beszél http://blog.fotosarok.hu/2012/04/5d-mark-iii-fenyszivargas-fejlemenyek/