Fotós 100 parancsolat némi kommenttel – 3. rész

3. rész – Eric Kim utcai fotográfus összeírt 100 szabályt, amit minden fotósnak szerinte tudnia kell. Nagyrészével egyetértek, de azért hozzáfűztem némi kommentet, hogy szaftosabb legyen.

67. A legjobb fotó témákat ott találod, ahol legkevésbé keresnéd. (viszont, ha tudod mit keresel, mit akarsz, és úgy mész fotózni, akkor is jó esélyed van.)

68. A képek mindig sokkal érdekesebbek, ha van rajtuk ember. (magyarázd meg ezt egy tárgyfotósnak)

69. Egy rossz fotóból Photoshoppal sem lehet jót csinálni. (csak majdnem jót, de az nem ugyanaz mint a jó, ld. 2. pont vége ebben a cikkben)

70. Manapság mindenki fotós. (sajnos így van)

71. Egy jó fotóhoz nem kell Párizsba repülni, a legjobb témák a hátsó kertedben vannak. (Az én hátsó kertemben ez volt pl. Ugyehogyugye? Üzenem a parizereknek, hogy bogárfotós leshely olcsón kiadó. Érdeklődni nálam.)

72. Meglehetősen hülyén néznek ki azok, akik portréfotózáskor vízszintesen tartják a markolattal ellátott gépet. (oszt mér? ez nektek smafu?)

(Plusz kit érdekel, ha hülyén néz ki az ember? Fotósoknál ez megszokott. :) )

73. A kamera eszköz, nem játék. (a medve se…a víz meg nem ital, abban állatok szexelnek!)

74. A kompozíció tekintetében a fotózás nem sokban különbözik a festészettől.

75. A fotózás nem egy hobbi, hanem egy életstílus. (jaja, de erre még visszatérünk)

76. Kifogások helyett fotózzál! (kelj fel és járj! járj és fotózz!)

77. Légy eredeti, ne koppints másokat. (vagy ha koppintasz, ne mutogasd, hanem fogd fel tanulásnak. Ha meg mégis mutogatod, legalább írj oda valami ócska “hommage…” dumát, vagy valami)

78. A legjobb fotók történeteket mesélnek. (a legjobb történetek meg fotókat szülnek)

79. Minden kamera, amelyik nem fekete, csak felesleges figyelemfelkeltő. (de ha ez a cél, akkor miért ne? 16. pont – a csajok tapadnak a fotósokra :D De komolyra fordítva a szót, ezt az állítást valaki megmagyarázhatná a Canonnak is, a fehér teleobjektívjeikkel)

80. Minél több fotóscuccot cipelsz magaddal, annál kevésbé fogod élvezni a fotózást. (ok, de a vázat azért ne hagyd otthon)

81. Jó önarcképet készíteni sokkal nehezebb, mint azt bárki gondolná. (tanúsíthatom. Sosem ment…)

82. A nevetés mindig kihozza az emberek igazi karakterét a fotókon. (és jobban is néz ki, mint a duckface)

83. Amikor fotózol ne lógj ki a sorból, vedd fel a ritmust, olvadj bele a környezetbe. (22. pont – menj közelebb. Ezt már Robert Capa is megmondta…bár ő túl közel ment.)

84. A tájfotózás unalmas lehet egy idő után. (valaki mégis leél így egy életet, és ma dollármilliókért veszik a képeit…valami Ansel Adams…)

85. Érezd magad jól fotózás közben. (hát ez alap, különben minek csinálod? Ja pénzért? Ejnye!)

86. Soha ne törölj ki egyetlen fotót sem. (a kamerából! otthon viszont légy kíméletlen a számítógép előtt)

87. Légy tisztelettudó, legyél tekintettel az emberekre, helyekre, amikor fotózod őket. (ld hajléktalanos szabály)

88. Amikor elkapott pillanatokra vadászol az utcán inkább nagylátószögű objektívet használj, mintsem telét. (ld. 22-es pont: menj közel)

89. Az utazás és a fotózás tökéletes párosítás. (csak győzd megfizetni mindkettőt)

90. Tanuld meg értelmezni a hisztogramot. (ugyan minek, egy kalap az egész ;) )

91. Egy zajos fotó mindig jobb, mint egy bemozdult, elmosódott. (tehát nem félsz semmitől, attól se hogy feltold az ISO-t…ezt már megbeszéltük)

92. Ne félj esőben fotózni. (szitkozódni ráérsz otthon is, hogy sz*rrá áztál, de legalább olyan képeid lesznek, ami másnak nincs, pedig egy helyen fotóztatok, de ő hazament, mikor beborult)

93. Tanuld meg élvezni a pillanatot, mintsem tökéletes fotót készíteni róla. (vitatom, 75. pont, a fotózás életstílus, nincs mit tenni)

94. Soha ne fotózz üres gyomorral. (mást se csinálj üres gyomorral)

95. A fotózás jó önismeret is egyben. (én megtudtam hogy béna vagyok, pedig van két működő kezem és két önjáró lábam)

96. Ne tartsd magadban a fotós látásmódod, oszd meg a világgal! (gyűjts be minél több Lájkot, és azt fogod hinni, hogy mennyire jó vagy. Aztán elmész a fotós fórumba, ahová kéne is járnod meg nem is, és szembesítenek vele, hogy nem. De ez az élet rendje… Tudd hol a helyed és hová tartasz.)

97. Fotózz állandóan, soha ne állj le. (ja, meg élvezd a pillanatot, meg a medve sem játék. De tényleg ne állj le. Én akkor depresszióba esem. Rossz hír: először csak simán a fotózás fog előre vinni, később már az egyszerű képek nem lesznek elegendőek. Kell az átgondolt, kidolgozott, jól kivitelezett, szép kép, hogy elégedett legyél…úgy egy hétig. Aztán kezdődik minden elölről.)

98. A fotográfia több mint szimplán fotók készítése. Egy életfilozófia. (ld. 75. pont – a szerző már megint csalt, hogy meglegyen a 100)

99. Kapd el a döntő pillanatot. (most akkor élvezzem a pillanatot vagy elkapjam? Könnyű ezt mondani! 93. pont)

100. Készítsd el a saját listádat. (jaj de jó! ez el is kerülte a figyelmem, mikor először végigolvastam. Kösd fel a gatyát! Legyen ez a 100+1 pont.)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gaben

    Jót mulattam a kommentárokon, tetszett! Na jó a 100 pont is. :)

  • Na erre felkaptam a taskat, ki az eletbe! Meg vannak helyek, szemelyek ahol, akik elturik a fotozasomat a legutobbi paparazzom ota. Nem kell szo a fikazashoz, eleg egy gorbe tukor is. Persze anno tobb szemtelen udvari bolondot is lefejeztek…