Modellonline – az ügyvéd válaszol

A Modellonline-ügy egyre nagyobb figyelmet kap. Elsőként mi írtunk róla, majd Völgyi Attila feszegette a kérdést blogjában, hogy mi lehet a helyes megoldás, aztán a HVG is címlapjára tűzte, és információink szerint a TV2 is említést tesz róla a Tényekben. Megkérdeztük ügyvédünket, hogy mit tehetnek a lányok?

Merthogy az ügy sértettjei egyértelműen a lányok. Ha az érintett 18 év alatti, akkor hatványozottan, olyannyira, hogy gyakorlatilag bűncselekmény áldozata lett. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért közzétesszük a FotóSarok ügyvédjének állásfoglalását és tanácsát.

Dr. Biró Attila ügyvéd üzeni Nektek:

Kedves Modellek, Kedves Fotósok!

Számtalan esetben történt az elmúlt évek során olyan eset, amikor fényképekkel, személyes adatokkal éltek vissza az Interneten. A webes felületeken nemcsak hozzáférni könnyű egy fotóhoz vagy szöveghez (pl. személyes adat, információ), de elhelyezni is egyszerű rajta az anyagokat. Ez utóbbi tény pedig, önmagában hordozza azt, hogy könnyelműen megfeledkezzünk arról, milyen veszélyeket is vonzhat magával, ha nem készülünk fel az általunk feltöltött adatok, információk védelmére, sőt, átgondolatlanul adunk meg magunkról adatokat, hozunk nyilvánosságra információkat.

Az utóbbi időben különösen az u.n. közösségi portálok térnyerésével elszaporodtak azok a – jelen helyzethez is hasonló – cselekmények, amikor weboldalakról „leszedett” fényképeket tesznek közzé más weboldalakon, arra jogosulatlanok. Egyre gyakoribb, hogy ez esetben az érintett személyt ráadásul még nyilvánvaló sértő kontextusba is helyezik vagy hamis színben tüntetik fel.

Ez nemcsak a fényképen szereplő személy személyiségi jogait sérti, de sértheti a fotó elkészítőjének szerzői jogait is. Ugyanakkor bűncselekményt is megvalósíthat az elkövető azzal, ha az érintett személyes adatával is visszaél, továbbá akár rágalmazást is elkövethet, ha cselekménye az érintett becsületének csorbítását valósítja meg. Vagyis az elkövetett cselekmény egyszerre valósíthat meg polgárjogi, szerzői jogi, adatvédelmi és büntetőjogi jogsértést is.

Mit tegyünk ilyen esetben? Elsődlegesen mindig a baj megelőzése legyen a célunk. Prevenció!!! Nézzük meg és gondoljuk át, hogy mit és hová töltünk fel magunkról. Kinek, milyen engedélyt adunk a rólunk készült vagy az általunk készített fényképpel vagy személyes adatainkkal kapcsolatban. Kivel és miről csevegünk különféle Internetes fórumokon. A megfelelő óvintézkedések ellenére sem lehet azonban a kifejezetten rossz szándékú elkövetőkre száz százalékosan felkészülni, de fontos belátni azt, hogy adataink, képmásunk, képeink védelme érdekében a kellő és elvárható gondossággal, körültekintéssel kell eljárni önmagunknak is. (Tájékozódjunk és szükség esetén, ne spóroljunk szakember segítségét igénybe venni!)

Ha mégis megtörtént a baj, akkor először is azonnal kezdeményezzük írásban a tartalomszolgáltatónál és/vagy a tárhely szolgáltatónál, üzemeltetőnél az inkriminált tartalom haladéktalan törlését. Ezzel párhuzamosan érdemes közjegyzőhöz fordulni, hogy állítson ki közokiratba foglalt igazolást arról, hogy az általunk kifogásolt web oldalon adott időben milyen tartalom jelent meg a képernyőn. Ez a mozzanat azért bír kiemelt jelentőséggel, mivel gyakorlatilag szinte ez az egyetlen módja annak, hogy hitelt érdemlően és vitathatatlanul legyen bizonyítható bármely hatóság előtt a tény, amire hivatkozunk. E mellett persze javasolt, hogy magunk is készítsünk digitális mentést a kifogásolt tartalmú oldalról (pl a Print Screen funkció segítségével) és az sem árt, ha színes (ha erre nincs lehetőség, akkor fekete-fehér) nyomtatást is készítünk róla.

Személyiségi jogainak megsértése, esetleges vagyoni és nem vagyoni kára miatt a fényképen szereplő személy polgári pert indíthat, továbbá feljelentést tehet a nyomozóhatóságnál. A fényképet készítő fotós szerzői jogai megsértése és az ebből eredő kára miatt szintén kezdeményezhet eljárást bíróság előtt. Természetesen az egyes jogi lépések megtétele előtt mindenképp érdemes jogi szakértővel konzultálni, szükség esetén jogi képviseletre megbízást adni. Nincs két egyforma ügy, nincs két egyforma eset, éppen ezért a konkrét ügy körültekintő átvilágítása után lehetséges csak eldönteni azt, hogy mely jogi lépések tehetők meg illetve melyek lehetnek a leginkább célravezetőek az érintettek vonatkozásában.

Ha mégse lenne lehetőségünk semmilyen jogi segítséget igénybe venni, hozzáértő személlyel konzultálni, úgy ez esetben is mindenképp javasolt, hogy legalább két dolgot megtegyünk, amihez jogi szakértő sem kell feltétlenül. Az egyik, hogy a számunkra jogsértő cselekményt legalább a saját eszközeinkkel dokumentáljuk és archiváljuk, valamint annak mielőbbi megszüntetése érdekében írásban kezdeményezzük az arra illetékeseknél a tartalom törlését. A másik pedig, elsétálni a legközelebbi rendőrkapitányságra és ismeretlen elkövető ellen feljelentést tenni. Ezekkel a lépésekkel biztosan többet teszünk jogaink megvédése érdekében, mintha otthon ülve arra várunk, hogy valahogy, valaki megoldja helyettünk a problémánkat.

Figyelem! A fentiek kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, és nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Ezen információk bármilyen jellegű felhasználása kizárólag a felhasználó saját felelősségére történik. Jogi tanácsadás kizárólag a jogi szakértővel történt személyes konzultáció során az adott konkrét ügy körülményeinek valamint a rendelkezésre álló dokumentumok kellő ismeretében történhet.

Dr. Biró Attila

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot