TTL-képes vakukioldó 25ezer Ft-ért

Végre az olcsó, de jó minőségű kiegészítőiről híres Yongnuo cég is piacra dobta TTL-képes rádiós vakukioldóját, ráadásul azon túl, hogy mindent tud amit az etalon Pocket Wizard, olcsóbb is lett, mint bármelyik TTL kioldó a piacon. Ím’ a Yongnuo YN-622C egyelőre csak Canonosoknak.

Az egész sztorit ugye a Radiopopper és a Pocket Wizard kezdte. Előbbi csak félmegoldást alkalmazott, ugyanis a régóta alkalmazott infrajelet alakította át rádiójellé, majd vissza infrává. A Pocket Wizard már teljes egészében olyan rádiós vezérlést valósított meg, ami nem csak hogy TTL jelek átvitelére képes, de vakucsoportokat is kezelni tud, így jó szokás szerint ez lett az “industry-standard”, ahogy a művelt angol mondja.

Nem kellett túl sokáig várni a kínai válaszra, megérkezett a kicsit gagyibb Pixel Knight, aztán a továbbfejlesztett Pixel King kioldó. Utóbbi már tud csoportokat is kezelni, de nem korlátlanul, az ára viszont töredéke a Pocket Wizardénak. Ezt követte a Phottix Odin, ami már mindent tud, amit a piacvezető Pocket Wizard, sőt egy információs LCD kijelzővel még túl is tesz rajta, viszont az ára nem sokkal marad el a PW-tól.

Összehasonlításképpen 1 adó, 1 vevő ára (ebay-es árak az összehasonlíthatóság kedvéért):

  • Pocket Wizard MiniTT1 + Flex TT5: kb.  410 dollár ~ 94.000 Ft + kb. 90 dollár az AC3 zone controller, amivel a PW csoportokat tud vezérleni, ha több vakut használunk.
  • Pixel King: kb. 130 dollár ~ 30.000 Ft
  • Phottix Odin: kb. 330 dollár ~ 75.000 Ft
  • Hähnel Tuff TTL: kb. 210 dollár ~ 48.000 Ft
  • Új Yongnuo YN-622C: kb. 109 dollár ~ 25.000 Ft
Itthoni beszerzés esetén erre jön még rá minimum a 27% ÁFA ill. az esetleges haszon, példaképpen a Pocket Wizard magyarországi beszerzésből kb. 130.000 Ft, a Pixel King pedig kb. 48.000 Ft. Ebből kiindulva a Yongnuo új TTL kioldója 30-40ezer Ft között várható.
Szóval mi is ez a Yongnuo YN-622C?
A gyártó leírása szerint egy nagyteljesítményű master-slave vakuvezérlő rendszer többvakus fotózáshoz. Kétirányú kommunikációval működik, 2,4GHz frekvencián, 7 csatornán és 3 csoportban (A,B,C). A készülék a következő szolgáltatásokat nyújtja: távoli TTL vakuvezérlés csoportarány szabályozással a fényképezőgépről, távoli manuális vakuvezérlés a fényképezőgépről, gyors vakuszinkron (HSS) akár 1/8000s záridőig. TTL, manuális és stroboszkóp üzemmódok egyaránt támogatottak. A fényképezőgépen lévő jeladóra további E-TTL vaku helyezhető, mert a jeladó vakupapucsa átviszi a TTL jelet (TTL pass-through).
Lássuk miben különbözik a Yongnuo YN-622C a konkurens termékektől:
  • Jobb, mint a Hähnel Tuff TTL kioldó, mert az nem tudja manuálisan is vezérelni a vakukat (távoli vakuk erejének kézi szabályozása a fényképezőgép menüjéből 1/1-től 1/128-ig)
  • Jobb, mint a Pixel King, mert az nem tud arányokat szabályozni a vakucsoportok között, illetve az egyes TTL csoportokat különböző teljesítménnyel elsütni. (például “A:B” csoport 1:2 arány)
  • Gyengébb, mint a Phottix Odin, mert azt több gépvázzal és vakutípussal lehet használni, és van LCD kijelzője
  • Praktikusabb, mint a RadioPopper, mert az tulajdonképpen egy nagydarab sufnituning, ami nem tesz mást, mint meghosszabbítja a már meglévő infrarendszer hatótávolságát
  • Végül elmondható, hogy ugyanazt tudja, mint a Pocket Wizard, de negyedannyiba kerül, ráadásul a PW-nál előfordul, hogy zoknit kell húzni a vakura, különben interferál a kioldóval. A Yongnuo 2,4GHz frekvenciáján ez nem fordulhat elő.
Mely fényképezőgépekkel kompatibilis?
A Yongnuo YN-622C azon Canon gépekkel kompatibilis 100%-osan, amelyeknek van vakuvezérlés menüje, mert az YN-622C ezen alapul.
  • 1D Mark III, 1D Mark IV, 1Ds Mark III, 1D X
  • 5D Mark II, 5D Mark III
  • 7D
  • 40D, 50D, 60D
  • 450D, 500D, 550D, 600D, 650D
  • 1000D, 1100D
Mely vakukkal kompatibilis?
Az alábbi vakuk támogatják biztosan a “vezeték nélküli vakuvezérlést kamera-menün keresztül”:
  • Canon 600EX, 600EX-RT, 580EX II, 430EX II, 320EX, 270EX II
  • Yongnuo YN-565EX, YN-468, YN-468II, YN-467, YN-467II, YN-465
(megjegyzés: ha egy überolcsó YN-465 és 467 vaku is támogatja ezt a funkciót, feltételezem, hogy a Metz vagy a Nissin vakukkal sem lesz probléma)
Hogyan működik az E-TTL vakuarány szabályozás?
  1. Be kell állítani minden vevőegységen a kívánt vakucsoportot (A, B vagy C)
  2. Elő kell hívni a fényképezőgép menüjéből a vakuvezérlést (“Külső Speedlite vezérlés” vagy “Vakuvezérlés” menüpont) és aktiválni a Vezeték nélküli vezérlést.
  3. Ha van vaku a kioldó tetején is, akkor a Master vakut engedélyezni kell, így az is elvillan, máskülönben nem fog. Ez a vaku távoliként fog viselkedni az A csoportba rendezve.
  4. Következő lépésként ki kell választani a csatornát. A Canon menüje csak 4 lehetőséget kínál fel, de ennél a Yongnuo kioldó többet tud, ha 5-6-7-es csatornát szeretnél választani, akkor az eszközön kell beállítanod, nem a kamera-menüben.
  5. Állítsd be a Külső Speedlite vezérlés menüben a csoportok kezelését. “Összes” vagyis A+B+C beállításkor mindhárom csoport egyforma erővel fog elvillanni (ekkor a gép úgy viselkedik, mintha egy vakut sütne el TTL módban, ugyanaz a hatás, mintha a Vezeték nélküli vezérlést nem engedélyezzük az 1. lépésnél). Választhatunk viszont A:B vagy A:B:C aránykiosztást is, mindezt 1:8-tól 8:1-ig 1/2FÉ lépésekben. Értelemszerűen, ha pl A:B arányként 1:2-t adunk meg, akkor A csoportba tett vaku normál TTL módban villan el (vagyis akkorát villan amekkorát az automatika megszab), B csoportba tett vaku pedig ehhez képes feleakkorát villan (1FÉ-el kisebbet): lásd főfény+derítés.

Hogyan működik a manuális vezérlés?

A Külső Speedlite vezérlés menüben az E-TTL II vezérlés helyett a manuális (Kézi) vezérlést állítjuk be. Ekkor lehetőség nyílik arra, hogy a három vakucsoportot a gépről vezéreld 1/1-erőtől 1/128 erőig egy-egy skálán. (Megj. ez a funkció csak olyan vakukkal működik, melyek nem teljesen manuálisak, tehát pl. az YN-560 vagy 460-as sorozatszámú vakukat nem tudjuk a kameráról szabályozni, még manuál módban sem, mivel középérintkezősek, nem képesek kommunikálni a rádiós kioldóval és a fényképezőgéppel)

Lehet-e kombinálni az E-TTL és Manuális vezérlést egyazon szetten belül?

Igen. A Yongnuo YN-622C rendelkezik ún. Mix Mode-dal. Ezt az eszközön kell beállítani. Ekkor a kamerán lévő kioldóra csatlakoztatott vaku E-TTL módban fog működni, a távoli vakuk pedig manuálisan.

Lehet-e High Speed Sync (HSS) gyorsszinkron üzemmódban használni a vakukat?

Igen lehet. A Yongnuo kioldója támogatja a HSS üzemmódot, akár 1/8000s záridőig, de csak abban az esetben, ha maga a vaku is képes a HSS üzemmódra. Ha nem, akkor a készülék maximális szinkronideje 1/250s.

Rendelkezésre áll azonban egy ún. Super Sync üzemmód is, amivel HSS nélküli vakukat is rábírhatunk a gyorsszinkronra, de csak olyan vakukat melyeknek hosszú a villanási idejük. Ezek jellemzően a stúdióvakuk, vagy a rendszervakuk 1/1, vagyis teljes erővel villantva. Ehhez a kamerát HSS üzemmódba kell állítani a menüben, a stúdióvakut pedig vezetékkel csatlakoztatni a kioldóhoz. A Yongnuo szerint azonban ennek az üzemmódnak a kimenetele kamerától és vakutól függően változó lehet.

Lehet-e második redőnyre szinkronizálni a vakukat?

Igen lehet, a kamera menüjéből lehet beállítani. Vezeték nélküli vezérlés esetén azonban a Yongnuo szerint nem működik ez a funkció (vagyis csak úgy működik ha egy vakut használunk, vagy többet de egyformán elvillantva őket).

Lehet-e régi, nagy talpfeszültségű vakukkal használni?

Nem, ez károsíthatja a Yongnuo kioldót.

Lesz-e YN-622N verzió Nikonra?

A Yongnuo fejlesztői csapata még mérlegeli a Nikon verzió kiadását, vizsgálják, hogy hogyan lehetne versenyképessé tenni. Ez azt sugallja, hogy ha még terv szinten sincs a készülék, akkor nem mostanában lesz Nikon verzió, ha lesz egyáltalán.

Hol lehet kapni?

Egyelőre csak Ebay-en, például itt.

(Forrás: lightingrumours.com)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Raybirg

    Canon 580 EX (I) és 430 EX (I) vakukkal nem is kompatibilis…?