A tolvajlás folytatódik…

Épphogy megírtam a múltkori cikket a fotós felszerelés lopásról, a hétvégénén megrendezték a Photoexpot, ami egyre inkább úgy tűnik, hogy a lopásokról marad emlékezetes. Legalábbis a kiállítók számára.

A hétvégi kétnapos rendezvény lopás-mérlege legjobb tudomásom szerint az alábbi:

  • 1db Canon 5D Mark III váz (gyári száma: OO3099000935) a Canon Magyarország standjáról, kb. 900.000 Ft értékben
  • 1db Canon EF 50mm f/1.2L USM objektív (gyári száma: 3213971) a Canon Magyarország standjáról, kb. 450.000 Ft értékben
  • 1db Canon EF 24-105mm f/4L IS USM objektív (gyári száma: ?), stand: ?, kb. 270.000 Ft értékben
  • 1db Nikon AF-S 24-70mm f/2.8 G ED objektív (gyári száma: 203310) a Nikon Magyarország standjáról, kb. 480.000 Ft értékben

A mérleg tehát összesen kb 2.100.000 Ft.

A szombati napon állítólag még rengeteg gépet, felszerelést lehetett megnézni, kipróbálni (többek közt a Canon 6D tesztverzióját is már), de a beszámolók szerint vasárnapra a gépek jórésze bekerült a vitrinbe, és a kiállítók szemében már mindenki gyanús volt. Ezzel nem a kiállítókat szeretném bántani, se nem a szervezőket, maximálisan megértem a hozzáállásukat. A probléma itt azzal van, hogy végre valaki vette a fáradtságot és időt, pénzt, engergiát nem spórolva összehozott egy nagyobb volumenű szakkiállítást, olyat ami eddig még nem volt, és ez is miről lesz híres? Arról amiről a többi. Volt már itt Fotóhajótól elkezdve mindenféle megmozdulás, szinte mindegyikről loptak el milliós vázakat, többszázezres objektíveket. Nem mondom, a kiállítók is felkészülhetnének egy kicsit jobban, ha egy műszaki áruházban, vagy egy mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán meg tudják oldani a lopásmentes kipróbálási lehetőséget, akkor itt is meg lehetne, ha más nem egy nyomorult dróttal.

Ettől függetlenül azonban ránk, látogatókra, tovább megyek, ránk magyarokra nézve szégyen, hogy ilyen előfordulhat. Persze valószínűleg aki olvassa ezt, annak semmi köze a lopáshoz, ahogy nekem sincs (sajnos el sem tudtam menni a rendezvényre, mindkét nap dolgoztam reggeltől estig), de a tolvaj is látogató volt, a tolvaj is esélyes, hogy magyar volt, és vélhetőleg fotós, hiszen a fenti listából látszik, hogy tudta mit visz el.

Természetesen a Canon és a Nikon Magyarország visszavárja a fenti termékeket, ha valaki belefut a használtpiacon, tudja mi a dolga, és talán némi jutalomra is számíthat (a Nikonnál konkrétan ajándékcsomagot ajánlottak fel).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Szerintem a legnagyobb gond az volt, hogy boldog-boldogtalannak odaadtak mindent “puszira”.

    Se egy igazolvány, se egy karszalag azonosító (bár utóbbinak nem lett volna értelme, mert nem névre szólóan adták a karszalagokat)

    Sajnálom, hogy szinte minden ilyen rendezvényen találkozni hasonló esetekkel. Reméljük a szervezők/kiállítók tanultak a saját kárukból… :(

    • Sajna olyan eset is volt már, hogy személyivel való regisztrálás esetén adták kézbe a cuccot és így is ellopták…hamis személyivel…

      Nincs mese, drót, csipogó, marker, detektorkapu…

  • Iskir

    A kölni Fotokinán is meg tudják oldani a dolgot és boldog, boldogtalan kipróbálhat mindent, max. a sort kell végig állja. Drót, csipogó, smasszer. Szokták mondani, alkalom szüli a tolvajt.
    Pont a Fotokinán jártamkor láttam a városban lelakatolt bicikli első kereket, bicikli nélkül.
    Bűnöző, tolvaj népség előfordul ott is.