Új hírek a Canon háza tájáról

Szokás szerint megy a susmus a Canonról, úgy néz ki a “big-megapixel” gép nem most jön. Van viszont más.

Egy hónapja arról szóltak a pletykák, hogy a Canon több verziójú, 1D vázban megtestesült nagy megapixeles gépet is tesztel kint a “vadonban”, és hogy ha nem is a gépet magát, de a fejlesztés tényét (mint tavaly ilyenkor az 1Dx esetében) most jelentik be. Ez az elmélet úszni látszik, de a források kitartanak az állítás mellett, hogy a világ különböző tájain 30+ és 50+ megapixeles verziók is léteznek, bizonyos prominens fotósok kezeiben, egyelőre csak teszt fázisban. Olyan nagyon ne várjátok a kütyüt, mert tuti, hogy az 1DX fölé pozicionálják, így jó eséllyel 2 millió fölött lesz az ára.

Ugyanakkor elég biztosnak tűnik, hogy jön a Canon 24-70mm-es objektív stabilizált változata, azonban a korábbi hírekkel ellentétben nem f/2.8 fényerejű verzió lesz (ha az lenne, az ára elszállna, mint a győzelmi zászló, hisz’ a stabi nélküli verzió is egy vagyonba kerül), hanem szerényebb f/4-es maximális blendenyílást kap. Így valószínű, hogy az ára valamivel kevesebb lesz, mint f/2.8-as társáé. Ha valaki a személyes véleményemre kíváncsi, akkor leírom: én jobban szeretem a fényerőt, mint a stabilizátort (ha már választani kell), ugyanis a mozgó témán nem segít a stabi, csak a kézremegésen, továbbá sok Canon középső fókuszpontja f/2.8-as objektívvel dupla pontosságú, ami valljuk be Canonéknál nem árt.

További hír, hogy az 5D Mark III hivatalosan is új firmware-t fog kapni, ahogy korábban már megírtam, bár a fáma egyelőre csak a tömörítetlen, 4:2:2 videókimenetről szól HDMI-n keresztül (mármint ezt fogja biztosítani az új firmware), a vörös AF pontokat nem említették. Az új firmware kísérteties okok miatt csak jövő márciusra várható. Új infó még a géppel kapcsolatban – ami azt hiszem több embert érint, mint a clean-HDMI -, hogy az USA-ban mélyrepülésbe kezdett az 5D Mark III ára. Talán rájöttek, hogy a Nikon D800 túl sok vevőt szipkázott el a cégtől, talán eleve ez volt a cél, hogy így alakuljon az árképzés, ki tudja, mindenesetre a nagy kereskedőknél (pl. B&H) is benézett már a bűvös 3000 dollár alá a gép ára, az eBay kereskedőknél pedig már elég gyakran találkozni a magyar szemmel nézve hihetetlennek tűnő 2799 dolláros árral. Nyilván viszik, mint a cukrot. Ez átszámolva (persze magyar áfa és vám nélkül) annyiba kerül, amennyibe nálunk a 6D-t lehet majd vinni a boltokból! Ha hozzáadjuk a vámot és az áfát, akkor kb ugyanott vagyunk, mint a magyar árak. Kérdés, hogy érdemes-e behozni? Mivel ez egy hivatalos blog, csak annyit mondanék, hogy gondoljuk át a fekete-import következményeit, mind büntetőjogilag, mind pedig garanciális szempontokból. Viszont bízzunk benne, hogy Európát is eléri az árcsökkenés.

UPDATE: amint megírtam ezt a cikket, rögtön megjelent egy hír, miszerint a Canon hivatalos közleményben kényszeríti a viszonteladókat áremelésre néhány termék esetében. Ilyen pl. az 5D Mark III, amit a hírek szerint a 3149 dolláros Minimális Kiskerárról 3499 dollárra kellett árasítani, illetve az 5D Mark II, ami 2099 dollár helyett mostantól 2199 dollárban fog kerülni.

Gondolkodtam, hogy egyáltalán megemlítsem-e a hírt, de ha már belekezdtem a Canon “kisszínesbe”, akkor leírom, hogy a DxO teszteken a Canon 1Dx megkapta a blankettáját 82 ponttal. Én bevallom őszintén kétkedve fogadom a DxO Mark pontszámait, ezzel a 82-vel a Nikon összes jelenlegi és korabeli zászlóshajója beelőzi, még a Nikon D600, vagy a D3 két verziója is. Ezt nehéz elhinni, de maradjunk annyiban, hogy megemlítettem, aztán a Nikonosok elhiszik, a Canonosok meg kétkednek.

Aztán időközben piacra került a tenger túloldalán a kis Canon EOS-M MILC gép, sorban jönnek a tesztek róla, azt mondják kiváló a képminősége, de lassú az autófókusza, de erről külön poszt lesz a hosszúhétvégén egy videó formájában. Továbbá azt sutyorogják, hogy jövőre kiadnak hozzá egy 55mm f/1.3 objektívet, ami kb. 90/1.3-nak felel meg fullframe értékre átszámítva. Jó kis portréobi lenne, annyi szent!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Bob

    A mai globalizált világban mitől fekete import az, ha én külföldön vásárlok meg egy terméket? Pláne, miért kéne nekem ezért a bíróság előtt felelnem? Úgy hallottam, a vasfüggönyt már elhúzták, a fal meg leomlott…

  • Bob

    Idézek:
    “Ha hozzáadjuk a vámot és az áfát, akkor kb ugyanott vagyunk, mint a magyar árak. Kérdés, hogy érdemes-e behozni? Mivel ez egy hivatalos blog, csak annyit mondanék, hogy gondoljuk át a fekete-import következményeit, mind büntetőjogilag, mind pedig garanciális szempontokból.”

    Nem említettem sem én, sem a cikk hogy nem fizet áfát és / vagy vámot aki külföldről ilyen terméket vásárol. Nem is tud nem fizetni, ugyanis vámhatáron automatikusan fennakad már az ilyen jellegű termék, és nem engedik át amíg a vám és áfa meg nem lett fizetve.

    Ennek értelmében továbbra se tartom csak félig helytállónak amit írtam; külföldről vásárolni továbbra sem “fekete-import”. Amiről te beszélsz, az a lopott / csalt / hamis / stb jellegű áru. Ez viszont nem egyezik meg a külföldről vásárolt termékkel.

    A kettő valószínűleg azért mosódik össze egyeseknél, mert az ebayen árult, Hongkongi sok selejtes hamisítvány ami jellemzően elárasztja az internetet, összefonódik azzal hogy “külföldről rendelt”.

    Már csak azért is megéri külföldről megvenni véleményem szerint az ilyen értékű objektívet mert egy céggel kevesebb rakja rá az árrést (aki importálja), ki lehet fizetni USD-ben (mert szeretik 1:1-ben váltani USD-EUR pénznemeket). Ezek összeadva azért elég jelentős megtakarítást eredményeznek.

    • Talán picit félreérthető valóban, de az idézet eleje arról szól, hogy kint annyiba kerül már a Mark III, mint nálunk a 6D. Persze magyar áfa és vám nélkül. Ha azt hozzáadjuk akkor ugyanott vagyunk, mintha itthon vennénk. A szöveg ez után következő része (kérdés hogy érdemes-e behozni) nyilván arról szólt, amit azért valljuk be elég sokan csinálnak. Behozzák privátban, behozzák kinti ismerőssel, vagy megveszik egy olyan embertől aki “hivatalból” ezzel foglalkozik. Magyarul fekete import, mert az előbb említett 3 esetben nem fizetnek áfát. Azt írod “nem is tud nem fizetni mert automatikusan fennakad”. Azért ezt elég naív kijelentés, de ismételten azt mondom, hogy ez egy hivatalos blog, így nem mennék bele a tippadásba, hogy hogyan lehet behozni kintről ilyen dolgokat, de egyszerűbb mint gondolnád.

  • Szekelyse50

    Álmodni mindig szép élmény volt a többségnek.