Érkezik a Sigma obi-dokkoló, eljött az otthonszüttyögés ideje

A Sigma bemutatta a CES-en az új obiszériájának két már korábban bejelentett tagját, a 17-70/2.8-4 DC OS-t és a 120-300/2.8 OS-t. A 35/1.4 mint tudjuk egy ideje már a piacon van. A mai napon viszont közönség elé tárták az új obiszériákhoz való dokkolót is, mely segítségével egyénileg állíthatjuk be objektívünk paramétereit.

Mikor bejelentették a fenti 3 objektívet, paradigmaváltást emlegettem a Sigmánál. Ez abban merül ki, hogy az új obik – legalábbis a 35/1.4-ből kiindulva – csúcsminőséget képviselnek, mind külsőleg, mind pedig optikai teljesítményt illetően. A másik dolog ezzel kapcsolatban pedig a szoftveres személyre szabás volt, amit eddig objektívek esetében egy gyártó sem alkalmazott. A most bemutatott USB dokkoló (és a hozzá tartozó Sigma Optimization Pro szoftver) segítségével olyan paramétereket állíthatunk otthon, saját magunk,  mint az autofókusz korrigálása/finomhangolása, az AF-Limiter pontos beállítása, a stabilizátor működésének beállítása, az AF sebesség beállítása, és az objektív firmware-jének frissítése. A firmware frissítés és az AF korrekció minden új Sigma obinál elérhető lesz (Contemporary, Art és Sports kategória ld. korábbi cikkünk), a többi finomság csak a Sports kategóriájú lencséket érinti. Ezeken találunk is majd egy kapcsolót a tubus oldalán, amivel egyéni beállítasainkat aktiválhatjuk/deaktiválhatjuk.

További jó hír, hogy az AF korrekciót több gyújtótávolságon és fókusztávolságon is megtehetjük, ami sokkal-sokkal fejlettebb megoldás, mint a gépvázakba beépített Microfocus Adjustment, ugyanis utóbbi a korábbi gépekben csak egyetlen korrekciós értéket jelent objektívenként, de még az újabb gépvázakban is csak a két zoom-végállásra lehet korrigálni egy-egy értéket. A Sigma szoftverével pedig pl. a 120-300-as tele esetén 120-150-200-300mm-en lehet korrekciós értéket megadni, ráadásul ezeken belül négy fókusztávolságra a közelponttól a végtelenig.

A Sigma előéletét ismerve (rendszeres fókuszhibák) ez egy szimpatikus és előremutató fejlesztés volt, bár ha rosszindulatúak akarunk lenni, azt is mondhatnánk, hogy ezzel gyakorlatilag levették magukról a minőségellenőrzés felelősségét, és a finomhangolást ráhagyták a felhasználóra. Bakos Gábor kolléga véleménye a dologról tökéletesen leírja a helyzetet: “…ez a focus adjustment is visszafelé sül el. A gyártók rászoktak, hogy bármilyen trehányan összerakhatják a gépvázat. A hülye user meg majd beállítja magának vagy elviszi szervizbe.” Hát ennyi. Azért örülünk, hogy a Sigmánál már van ilyen lehetőség, de valóban kétélű fegyver, bár az újszériás obik bemutatásakor külön kihangsúlyozták, hogy még szigorúbb minőségellenőrzést vezettek be..

Viszont ne feledjük, egy objektívet ezzel a módszerrel beállítani az összes fókusztávolságra és az összes gyújtótávolságra nem kis meló, ugyanis próbakattintás a fényképezőgéppel, obi levesz, dokkolóra csatlakoztat, szoftverben állít, lecsatlakoztat, vázra visszatesz, újabb próbakattintás. Ha nem jó, akkor újra levesz, újabb korrekció, újra visszatesz, újabb kattintás. Ha sikerült beállítani, akkor ugyanezt meg lehet csinálni az összes gyújtótávon és összes fókusztávon. A 120-300-as esetében konkrétan 16-szor…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Varga Zsolt

    Jaaaj, ne legyünk máááán ennyire magyarok!
    Eddig azon sírtunk, hogy szervízbe köll vinni, fokuszt állítani, most meg azon, hogy otthon csinálhatjuk ezt.
    Semmi nem jó nekünk Gábor?

    szerintem jó megoldás, bár a többi gyártó is bevezetné (már évekkel ezelőtt be kellett volna vezetni, ahogy az ujjlenyomatos biztonsági rendszert is)

    • Csakhogy megvédjem az urat. Gábor ebben a beszélgetésben anno azt nyilatkozta hogy ez egy szimpatikus dolog és nagyon örült a Sigma kezdeményezésének. Én aljas módon kiragadtam egy hozzászólását az ügyben, mert van igazság benne. Nem kétséges hogy a legjobb az lenne ha egyáltalán nem kellene állítgatni se otthon se a szervízben. Kérdés hogy egy 3rd party gyártónál ez kivitelezhető-e.

  • Atko

    Na ja és azon se csodálkozzunk ha egy hét múlva kis reszelőt csomagolnak az obik mellé hogy az esetleges fröccsöntésbeli hibákat mindenki otthon a saját igénye szerint lereszelhesse.
    Talán az a jövő hogy mi is rakjuk majd össze.
    Sztem ennyi pénzért kutya kötelessége a gyártónak hibátlan fókusszal szállítani az obit, főleg ha a kommersz kategóriából a profi világba szeretne betörni.