70%-kal olcsóbb lett a Nik szoftvercsomag

Miután a Google megvásárolta a Nik Software céget, leárazta a komplett csomagot, mely mostantól csupán 150 dollárba kerül, és olyan programokat tartalmaz, mint például a népszerű Color Efex Pro, Silver Efex Pro és HDR Efex Pro.

Kétségtelenül jótékony hatása lett annak, hogy a Google megvásárolta a Nik Software céget. Első lépésük az volt, hogy elkészítették a népszerű Snapseed mobil képfeldolgozó app Androidos változatát is, majd ingyenessé tették a programot. A következő lépés pedig az lett, hogy a fotósok körében nagy népszerűségnek örvendő Nik programokat egy teljes csomagba fűzték össze, és mintegy 70%-al leárazták az eredeti árakhoz képest. A csomag ki is próbálható, és 149 dollárért megvásárolható a Nik weboldalán.

A csomag az alábbi szoftvereket tartalmazza, melyek Photoshop vagy Lightroom pluginként képesek beépítülni a munkafolyamatba:

  • Color Efex Pro 4: nagy népszerűségnek örvendő effektező program. Persze mindent meg lehet oldani manuálisan is, de sokszor jobb, ha gyorsan túlesünk a képek színezésén és effektezésén (esküvőfotósok!), amit itt gombnyomásra megtehetünk. A pluginben rengeteg színeffekt található a vintage-tól a modern tonal contrast effektekig, és ezeken belül is számos finomhangolási lehetőséget találunk. A plugin minden effektnék 100%-os nézetet is mutat a képernyő szélén, hogy láthassuk ront-e a képminőségünkön a változtatás.
  • Silver Efex Pro 2: a fekete-fehér fotózás világát kedvelők első számú pluginja. Ha szeretsz FF-ben fotózni, ezt kipróbálva nem fogsz tudni élni nélküle. Rengeteg FF-konvertálási lehetőség található a pluginban, melyek finomhangolhatók is. Előre beállított effekteket használhatunk, melyeket kézzel akár teljesen át is szabhatunk. Színszűrőket alkalmazhatunk gombnyomásra, vagy akár csúszkákkal színenként belenyúlhatunk. Szinte az összes fekete-fehér film effektjét kipróbálhatjuk a képen, de a szemcsézettséget kézzel is beállíthatjuk. Vignettálást és keretet is adhatunk a képhez, állíthatunk teljes kontrasztot és tonális kontrasztot is, sőt lokális ecsetet is kapunk, ha csak a kép egy-egy részét akarjunk módosítani.
  • HDR Efex Pro 2: nevéből is adódik, hogy HDR (nagy dinamikatartományú) fotókat készíthetünk vele, a természetesen kinézőtől a művészi, szürreális hatásúig.
  • Viveza 2: a képünk színeit és tonalitását szabályozhatjuk szelektíven bonyolult maszkolások és kijelölések nélkül
  • Sharpener Pro 3: a képeink élesítését végezhetjük ezzel a pluginnal
  • Dfine 2: a képeink zajszűrését végezhetjük el vele.

Igen a Color és a Siver Efexről többet írtam, pusztán csak azért, mert én ezeket próbáltam, így van tapasztalatom velük, illetve ezek a legnépszerűbb Nik pluginok. Ettől függetlenül a többi is jó lehet, így hogy kedvezményes csomagban lesznek, valószínűleg ezek népszerűbbé válnak majd.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot