Canon hírek – 5DIII RAW videó, 200-400/4 1.4x előrendelés

A Canon is intézett pár bejelentést a minap, és a Magic Lantern csapata is nagyot alkotott.

Az egyik hivatalos bejelentés az volt, hogy több hónapnyi várakozás és halogatás után végre piacra dobták a korábban már bejelentett Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x objektívet. Szép hosszú neve van, ami annyit jelent, hogy ez az elő tömeggyártásba került fehér L-es Canon telezoom, ami beépített 1.4-szerező telekonvertert kapott, vagyis egy kapcsoló átfordításával a 200-400mm-es objektívből 280-560mm f/5.6-os optikát varázsolhatunk. Az objektívnek fix f/4-es (az extender bekapcsolásával f/5.6-os) fényereje van, a legújabb L-es optikákhoz méltó képminősége és nem nehezebb ha hasonló gyújtótávolságú fehér csöveknél. Ellátták egy ún. Power Focus funkcióval is, ami annyit jelent, hogy az erre alkalmas gépvázakkal (jelenleg 1DX és 1DC) videózás közben a fókuszgyűrűt tekerve kétféle sebességgel tudunk focus-pulling effektet elérni, ami az előre beállított fókusztávolságon megáll. Vagyis kézzel vezéreljük ugyan, de a fókusz automatán megy egyenletes sebességgel, egy előre megadott pontig. Az objektívben 33 lencsetag található 24 csoportban (nem semmi!), 52mm-es becsúsztatós szűrő kell hozzá, 4 FÉ-es stabilizátort kapott, és az egész tubus 36,6cm hosszú, mely hossz nem változik sem fókuszáláskor, sem zoomoláskor. Egy hibája van csak: 11.800 USA Dollárért rendelhető jelenleg a tengerentúlon. Ez itthon 3 millió Ft fölött lesz.

A másik jelentős Canon hír, hogy a Magic Lantern csapata hosszas fejlesztés után ki tudta csikarni az 5D Mark III-ból a folyamatos 24fps FullHD RAW videót. Állítólag ez a párosítás (mármint az ML RAW videó + 5DIII) szebb videóképet produkál, mint a többmilliós Canon EOS C300 videokamera, vagy épp az egekig magasztalt Black Magic Cinema Camera. A készítők szerint Alexa és RED ligában játszik a gép mostantól, ráadásul fullframe lapkával, így az első fullframe kamera lett a világon, ami képes RAW videót rögzíteni. Ennek is van azonban hátránya, RAW módban egy másodperc felvétel 70 megabyte és a szenzor erősen melegszik tőle.

Íme egy mintavideó:

 

A harmadik hír Canonéktól, hogy új gépvázban állítható Picture Style-okat, vagyis képstílusokat lehet letölteni az EOS vázakhoz, melyek a Canon professzionális X-szériájú videokameráihoz hasonló látványvilágot, színeket képesek produkálni DSLR videózáskor. Ezeket a képstílusokat elsősorban DSLR videósoknak szánják, de alkalmazhatók RAW vagy JPEG fotókon is. A képstílusok letölthetők a Canon weboldaláról.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot