Hasselblad Lunar – még mindig nem érti senki

Kikerültek a jónép kezébe az első Hasselblad Lunar gépek, de továbbra sem győzött meg senkit.

Mikor a Hassy bemutatta a méregdrága MILC gépüket, felröppent az infó, hogy ezek valójában csicsás köntösbe öltöztetett Sony NEX-7 gépek. A Hasselblad annyit csinált csak, hogy faragott rá egy külső köntöst, és a Sony árának sokszorosáért kínálja. Akkor viszont még csak prototípus létezett, de mára kikerültek az első példányok a felhasználók, teszterek kezeibe, és az értetlenséggel fűszerezett döbbenet nem hogy csitulni látszik, de újra feltör.

Brad Morris Hong Kong utcáin futott bele egy példányba, és a gépet hurcolászó srácokat leszólította, hogy hadd nézze meg mijük van.

Az első dolog ami képen csap, ha ránézel a Hassyra a vicces fa markolat és a hasonlóan vicces tárcsák és gombok. A másik, ami megdöbbentő, hogy ugyan a gép teteje fém, annak és a gomboknak megmunkálása nehezen hiteti el velünk, hogy nem olcsó műanyagból vannak. A textúra látványra olyan, mint az alsókategóriás Canon DSLR-ek műanyagjai.”

Elmondta továbbá, hogy az elektronikus kereső gumikagylója jó nagy, hogy a gép nehezebb, mint a Sony NEX-7 és a gombok, tárcsák határozottabban működnek a Sonyénál.

További részleteket itt lehet olvasni Bradtől.

Egy másik fotósnak is lehetősége volt kézbe venni a gépet, ő így nyilatkozott róla:

Komolyra fordítva a szót, a fényképezőgép komoly csalódást kelt az emberben, már ami a kidolgozottságát illeti. Ez a konkrét modell érzésre olyan volt, mintha műanyag lenne. Tovább rontja az összképet, hogy a Hasselblad a leginkább műanyag hatású anyagokat épp a gombokon használta, az azokra írt szövegek nem néznek ki valami igényesen, ha közelről nézzük őket. Márpedig egy olyan terméknél, amit az ember rendszeresen a szeméhez emel, épp erre kellene figyelni, különösen egy olyan luxus márka esetében, mint a Hasselblad.”

Mindezzel nem is lenne különösebb gond, ha ezt a játékszert nem Hasselbladnak hívnák, és nem 5.000 dollárért árulnák. Így viszont valóban nem lehet megérteni a Hassy szándékait, elképzelhető, hogy azt a vonalat kívánják követni, amit a mobiltelefon piacon a Vertu luxusmárka csinál. Gagyi Nokiákat öltöztetnek aranyba és drágakőbe, majd millió forintos áron kínálják. És viszik…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot