Sigma bejelentés: fizetős bajonett konverziót kínálnak

Bejöttek a pletykatippek: a Sigma bejelentette legújabb szolgáltatását, a bajonett konverziót. A cél: egy obit csak egyszer kelljen megvenni, és ne legyen probléma a rendszerváltás Canonra, Nikonra, Sonyra, négyharmadra, Pentaxra és így tovább.

Mondhatni dübörög előre a Sigma. Egyre inkább azt érzem, hogy a nagy gyártók hamarosan gondban lesznek. Ugyanis a Sigma az elmúlt időszakban elkezdett igencsak jó és minőségi objektíveket kiadni, amik simán felviszik a versenyt a nagy gyártók legjobb obijaival, ráadásul még olcsóbbak is. Elég csak megnézni a 35/1.4-et vagy a 18-35/1.8 DC-t. Ráadásul a pletykák most épp azt susogják, hogy a Sigma közel sem akar itt megállni, állítólag jönni fog 135/1.8, 24-70/2 OS, új 50-es, 24/1.4 meg a fene tudja. Ez a jövő egyelőre, az viszont a jelen, hogy a Sigma a kiváló obikat megfejelte egy új, egyedülálló szolgáltatással, a bajonett konverzióval.

E szolgáltatással lehetőségünk nyílik arra, hogy egy objektív sort csak egyszer kell megvennünk, és utána azt gyakorlatilag bármilyen gépvázzal használjuk. Ugyan a szolgáltatásért egyszeri árat kell a Sigmának fizetni (80-250 dollár között), viszont a komplett Sigma objektív parkunkat átalakítják a kívánt bajonettre. Ha tehát például Canonról Nikonra váltunk, nem kell eladni a teljes rendszert és mindent újra megvenni rendszerint gigantikus buktával, elég csak szervizbe küldeni a Sigma obikat, és átalakítják nekünk canonosról nikonosra.

Ez a szolgáltatás csak az új generációs Sigma obikra érvényes, és az alábbi bajonettek között biztosít átjárást:

  • Canon bajonett
  • Nikon bajonett
  • Sigma bajonett
  • Sony bajonett
  • Pentax bajonett
  • Sony E-bajonett
  • Micro 4/3 bajonett

Mivel a szolgáltatást olyan obikhoz kínálják, amik megállják a helyüket a top kategóriában is, olcsóbbak, mint a gyári obik, és a szolgáltatás révén lazán válthatunk rendszert, így szerintem nem kérdés a Sigma új húzásának sikere, és kőkeményen pedálozásra készteti majd a nagy gyártókat.

Némileg árnyalja a képet, hogy az átszerelést a Sigma japán központja végzi, így ki kell küldeni vagy küldetni az obikat. DN obik 80 dollár, standard obik 150 dollár, super-telephoto obik 250 dollár per darab plusz szállítás.

Ja, és még egy része volt a bejelentésnek: az új Sigma obikra, vázakra és vakukra mostantól 4 év garanciát adnak!

UPDATE: a magyarországi forgalmazó tájékoztatása szerint a 4 év garancia csak az USA piacra vonatkozik, a Sigma egy év garanciát ad csak az obikra, a többi évet a lokális forgalmazók teszik hozzá, így csak az USA-ban 1+3 év, Magyarországon továbbra is 1+2 év, vagyis összesen 3 év a garancia a Sigma cuccokra. Azért ez sem rossz, ha belegondolunk abba, hogy a Canonra max 2 év a gari (helyenként csak 1), Nikonra pedig 3 év.

Szerintetek?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Pal

    A 4 év gari egyelőre csak az USA-ban startolt el, a japánok 1 évet adnak, a lokális forgalmazók teszik hozzá a +3 évet, úgy, mint itthon az 1+2évet. Azaz itthon egyelőre marad a 3év kiterjesztett garancia.