Meglépte a Leica az eddig elképzelhetetlent

Azt hitted levitték az áraikat, mi? Tévedsz! Kiadtak egy LCD nélküli digitális gépet. Igaz ezzel sem sűrűn fogunk találkozni, mivel erősen limitált széria gyűjtőknek.

Korábban már pletykaszinten napvilágra került, mire készül a Leica, de nem írtam róla, mert annyira elképzelhetetlennek tartottam. A korábbi, csak fekete-fehér digitális képet rögzíteni képes M9 Monochrom gép után most egy olyan kamerát mutattak be a Leica fotó 100., illetve az M-széria 60. születésnapja alkalmából, ami digitális ugyan, de a vele készült képeket nem nézhetjük vissza rajta azonnal, ugyanis nincs LCD-je. A Leica ezzel azt szeretné sugallni, hogy ne a technikai adatokkal bajlódjunk, hanem éljük át a fotózás izgalmát, és koncentráljunk a témánkra, a kompozícióra, ahelyett, hogy állandóan az LCD-t bámulnánk. Utóbbira már szleng is kialakult az angol köznyelvben, úgy hívják “chimping”.

Az üzenet szép, a kamera természetes drága és csak 600 példányban készül, specifikációiban megegyezik az M-P Digital Type 240-nel, annyi különbséggel, hogy az LCD és a gombsor helyett csak egy ISO-választó tárcsa van. Az alábbi videó mindent elárul a kamera exkluzivitásáról, ugyanis a díszdobozban még fehér cérnakesztyűt is mellékelnek hozzá, hogy ne a pőre kezével fogja meg a júzer:

 

Legutóbb olyan fotós app került napvilágra, amivel csak egy óra múlva nézhetjük meg a telefonnal készült fotónkat. A gyártók új törekvése tehát a gyökerekhez való visszatérés, lehet, hogy csak idő kérdése, és újra előkerül a vöröslámpa, a hívótank és a fixírszag?

Mi a véleményed?


Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gálos Viktor

    Na végre, én az összes profi digitálisról levetetném az lcd-t. Max. csak hisztogrammot mutasson. Megnézném hány hirtelen lett “profi” fotós maradna a piacon.

    • Az automata fénymérésről vagy neadjisten élességállításról akkor ne is beszéjünk, igazi sasszemű és villámkező profinak nincs is szüksége ilyesszerű mankókra.
      Sőt.

      Én az összes profi digitálisról a nézőkét is levenném, legyünk szívesek ismerni az objektívünk látószögét és csupán érzésünkre és tapasztalatunkra hagyatkozva komponálni!

  • jocikacska

    Az enyemrol ne vedd le. Gondolod a megrendelo raer orak mulva vissza nezni a fotokat ? Nem. Nem er ra. Rohan. Kulonben is tegnapra kellett volna.
    A vegeredmeny szamit. Ennek semmi koze az lcb hez. Vagy ugy gondolod aki lcden tud komponalni az majd a keresoben nem tud ?
    Es forditva. Az lcd kijelzo egy aldas. Hasznalata opcionnalis :)

  • Dr.Akula gróf

    Nekem az első digi-gépem is ilyen volt. Kijelzőnélküli…

  • lvs

    ebben mi olyan nagy dolog? :) én még fotózom filmre is, elég sokat. sőt, kapaszkodjatok meg, a leica még filmes gépeket is gyárt, azon sincs LCD :P

  • Ádám

    Nincs személyes tapasztalatom a Leica túlárazott termékeivel, de olyan ez mint a luxus yacht. Van aki megengedheti magának, van aki meg kell engedje magának. Gyakorlati haszna 0!
    1.) Az 550D-men én alapból kikapcsoltam az autó kép visszajátszást. Ha akarom, úgyis megnézem.
    2.) 70D ki-be hajtható LCD. Beforgatom és még védem is….semmi hatalmasat nem talált fel a Leica ezzel. De legalább drága. Ha hozzám vágnák, vissza dobnám. ;-D

    • Ezek prémium kategóriás termékek, úgy mint egy Bentley vagy egy Rolls Royce. Utóbbiak is csak elvisznek A-ból B-be, amit egy Mercedes vagy épp egy Suzuki is megtesz. A Mercedes ráadásul nem is sokkal kényelmetlenebb, mint egy Bentley (vélhetőleg :D) mégis van pár ember aki megveszi a Bentleyt és nem hal éhen az autógyár. A Leicaban lévő szenzorok teljesítmény szempontjából egyébként a Canon és a Nikon legújabb fullframe szenzorai között vannak félúton, szóval annyira azért nem rosszak. Az optikák meg híresen jók természetesen, az összeszerelés minősége és a felhasznált alapanyagok meg vernek minden más gyártót. Szóval a gyakorlati haszna 0 -kijelentés picit erős, maradjunk csak abban hogy túlárazottak, mert olyan prémium termékek, mint a Bently vagy épp a Louis Vuitton.

      A másik dolog, hogy igen beforgatod a 70D kijelzőjét, de azon van kijelző, ha kell. Márpedig nem sűrűn forgattad be eddig sem – gondolom. Nem feltalált a Leica, hanem egy merész húzással állt elő és azt mondta “nem kell LCD, legyél ügyes fotós, hiszen a film korszakában is megoldottad LCD nélkül”.

      Érdekes, hogy a fenti szavazáson a 100 válaszadó 70-80%-a kisebb vagy nagyobb mértékben de egyetért ezzel a húzással. :)

  • Mátyás

    Zseniális… Javaslom, hogy számítógépen se legyen megtekinthető a kép. Adjanak mellé egy speciális nyomtatót, ami egyedül képes a géppel kommunikálni… :) Egy igazi szno… akarom mondani, profi így tud csak igazán alkotni.