Az a fránya idő…

Az a mostoha dátum, óra, perc és másodperc. Van óra a kamerában, de minek, ha mindenki rendszeresen elfelejti?

Múlt hónapban órát kellett állítani. Az megvan, hogy a kamerádban elfelejtetted? Ha mégsem, gratulálok. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a kisebbséghez tartozol, a többség nem hogy óraállításkor felejti el, de azon túlmenően is. Mert ha még az óra nem stimmelne csak, de kollégával való fotózás, vagy kölcsöngéppel való fotózás esetén nem volt ritka, hogy sem az év, sem a nap, sem az óra, sem a perc nem stimmelt. Pedig ezekre nem ártana odafigyelni.

Ha két (vagy több) váz dolgozik egyetlen eseményen (legyen az egyszerre egy vagy több embernél), akkor létfontosságú, hogy az órák koppra össze legyenek hangolva. Nem egyszer, év elején (vagy épp óraállításkor), hanem a fotózás előtt közvetlenül. Ugyanis ezek nem atomórák. Igaz a beépített GPS-szel rendelkező vázaknál már lehet kérni, hogy az órát rendszeresen szinkronizálja a műhold atomórájával, de nincs minden vázban ilyen, és akkor kezdődik a probléma. Ugyanis otthon egybe rakva a képeket, nem ártana, ha másodpercre pontosan időrendbe kerülne több gép fotója is. És már most szólok, hogy ha pl egy esküvőn ketten dolgoztok és az esküvő elején összeszinkronizáljátok a két kamera óráját, a csokordobásra már nem lesznek tizedmásodpercre pontosak. 1. kép menyasszony hátranéz, 2. kép menyasszony lendít, 3. csokor repül, 4. lányok nyújtózkodnak érte, 5. lányok épp elkapják, 6. csokor megint repül csak másik szögből fotózva, 7. lányok nyújtózkodnak érte másik szögből, 8. lányok már nevetgélnek az előző szögből, 9. lányok épp elkapják, stb stb… Egy csokordobás speciel kb 2 másodperc alatt történik, ha nincs szinkronban a két kamera órája, akkor lesz egy ilyen sorozatunk, ahol párhuzamos univerzumban kétszer repül a dobócsokor, kétszer nyújtózkodnak érte, kétszer villantanak véletlenül dekoltázst a nagy nyújtózkodásban, és kétszer örülnek.

Mit lehet tenni, ha otthon mégis kiderül, hogy mi 2014-ben fotóztunk, a kolléga (másik kamera) meg abban a bizonyos párhuzamos univerzumban ugyanott, ugyanakkor de 2013-ban és november helyett júliusban és délután 5 óra helyett 6-kor?

Vannak szoftverek a párhuzamos univerzumok összecsatolására, vagyis a fotók EXIF-be ágyazott idejének módosítására. De most, hogy ezeket a sorokat megírtam, rájöttem, hogy nyáron már részben írtam erről, úgyhogy olvassátok el a cikket, nem írom le mégegyszer. Mégiscsak jobb így, mint egy reposzt, nem? Legalább az univerzumokról is beszélgettünk…

Pihenni kéne…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Freddy27

    Hát én egyedül szoktam fényképezni…. Miért is olyan fontos, hogy a két kép szinkronba legyen? Az, aki nem tud egy csokordobást sorrendbe rakni, ugorjon be a az ovi középső csoportjába, és a többiek segítenek :)

    • Nem egy csokordobast hanem egy egesz 12 oras rendezveny 2000 fotojat. A csokordobas csak egy pelda volt.