Eljön végre a kánaán a Canon 5D4-gyel?

Új infó látott napvilágot a Canon 5D Mark IV-gyel kapcsolatban, mely szerint végre rendesen kihasználják majd a Dual-Pixel technológiát a képalkotásban.

Amikor megjelent a Dual-Pixel a Canonnál, vagyis az a technológia, miszerint a szenzor pixeleinek felével a kamera az autofókuszt segíti LiveView mód és videó esetén, egy Canonhoz értő ismerősöm egyből jelezte, hogy ebben még nagy lehetőségek rejlenek, ha van esze a Canonnak, nem csak az autofókuszra fogja használni a technológiát. Ennek előszele volt a Magic Lantern Dual-ISO fejlesztés, mellyel elvileg 11-12-ről 14 FÉ-re tudták növelni a kamera dinamikatartományát.

Ekkor jött a képbe a most bemutatott Canon C300 Mark II mozikamera, amiben a Canon a Dual-Pixelt már a képalkotásban is hasznosítja, hasonló módon, mint amit a Magic Lantern csapata csinált, csak nem szoftveres, hanem hardveres oldalról oldják meg, és kicsit tovább is viszik azt. (A C300II-t raádásul úgy hirdetik, hogy 15 blende a dinamikaátfogása!) Ennek lényege tehát, hogy a kamera a szenzor pixeleit kétfajta érzékenységgel olvassa ki egy-egy exponál vagy videofelvételnél, így meg tudják növelni a dinamikatartományt. Namármost a legújabb pletykák szerint ugyanez a techonológia fog bekerülni a Canon 5D Mark IV-be (ami állítólag szintén 4K videófelvételre lesz képes). Ez az a hír, amire várunk már egy ideje, ugyanis sejthető volt, hogy a Canon egyszer is majd valamikor a Dual-Pixel technológiával szándékozik odacsapni a Sony/Nikon szenzoroknak. Reméljük így lesz. Eddigi infók szerint az 5D Mark IV-re jó esetben legkorábban nyár végén számíthatunk.

A kép számítógépes illusztráció

A kép számítógépes illusztráció

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • FrenkyPub

    Ami szamomra fura, ha valojaban igy mukodik; akkor miert nem az egesz szenzor tartalmaz Dual-Pixel feluletet. Ugyanis a hivatalos forrasok szerint csak a szenzor mintegy 80%a van lefedve vele. Akkor a szeleken kevesbbe jo a dinamika tartomanya?

    • Powershot

      Nem az van, hogy az egész duálos és csak 80 %-át használja témakövetésre élőképnél.