Egy újabb SL, ami keveseknek adatik majd meg. Itt a Leica SL mirrorless!

A Merci után, a Leica is bemutatott egy SL-t, ami kevesek számára lesz elérhető. Íme a Leica legújabb fejlesztésű rendszere, egy fullframe MILC tekintélyes méretekkel és tulajdonságokkal, immáron professzionális felhasználásra tervezve.

Korábban már pletykálták, hogy a Leica még idén bemutat egy teljesen új rendszert, ami talán a legendás M-System utóda lesz. Az, hogy az SL lenne az M utóda nem hinném, valószínűleg a Leica M fejlesztése nem áll le, mert nem ugyanaz a célcsoport. Míg az M egy patinás gép, státusszimbólum, effektíve gyűjtői darab, addig az SL-t a Leica professzionális, mindennapi felhasználásra szánja. Gyakorlatilag ez az első gépe a Leicának, amivel nem csak a mirrorless piac résztvevőivel kíván versenyezni, hanem egyenesen a DSLR tulajdonosokat célozta meg ezzel a leg-leg masinával. Leggyorsabb, legnagyobb, legjobb…szuperlatívuszokban beszélnek a Leica SL-ről, ebből arra következtetek, hogy elérkezett a  technológia arra a pontra, amire már mindenki számított jóideje, miszerint a MILC gépek elkezdik átvenni a hatalmat a DSLR-ektől.

2981204353

A Leica SL Typ 601 tehát egy MILC, de a méretei nem ezt sugallják. Egyszerűen brutál nagy, a hozzá kapható “kitobjektív”, egy 24-90mm f2.8-4 lencse szintúgy. Nem kell meglepődni ugyanakkor, merthogy a Leica filmes SLR szériája a Leica R sem volt kicsi, ez a gép végső soron a Leica R-széria utóda modern alapokra helyezve. A cég egyik tesztfotósa egyenesen azt írta a blogján, hogy a gép egy lépés a modern fotográfia jövőjébe. Világmegváltó dolgok nincsenek, mégis ez egy jelentős masina a piacon. Lássuk miért…

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

A gép szögletes, tán még rondának is nevezhetjük, bár volt ismerősöm aki a veséjét ajánlotta fel érte, amint meglátta. Merthogy ez a gép 7450 dollár (csak a váz), és 4950 dollár a stabis 24-90-es Elmarit obi. Akárhogy is számolom ez együtt kb bruttó 4,5 millió Ft és akkor még nem vettük meg hozzá az Elmarit 90-280mm f/2.8-4 stabis telezoomot és/vagy a Summilux 50mm f/1.4-et (ami szintén stabis állítólag), ugyanis ezt a három obit mutatta be hozzá a gyártó (a Leica T obik is rámennek egyébként, a többi Leica obi csak adapterrel). Persze minden Made in Germany.

9071987533

Alább látható egyébként a gépváz a 90-280-as obival társítva. Nincsenek szavak…

0328057267

A váz egyébként unibody alumínium, mint a Leica T, 24 megapixeles, fullframe CMOS szenzor dolgozik benne, mint a Leica Q-ban, és környezetérzékeny gombokat kapott, mint a Leica S középformátum. Ezt angolul nagyon szépen megfogalmazzák, van a contextual ‘soft’ button, és a labelled hard button. Utóbbi az, amit minden kamerán találunk, azaz egy-egy gombnak fix funkciója van, max ha az valami testre szabható darab, akkor néhány funkció közül választhatunk. Ezzel szemben a Leicának alig van gomb a hátulján, konkrétan négy darab főgomb látható a közel 3″-es 1.04mio képpontos LCD-je körül, ami egyébként egy érintőkijelző. Ezek viszont környezetérzékeny gombok, tehát mindig változik a funkciójuk az adott szituációtól függően és mi magunk szabhatjuk testre, még olyat is kérhetünk, hogy hosszan nyomva egy kisebb menü ugrik fel egy-egy gombnál. Az érintőkijelző pedig olyan, mint az okostelefonokban, gesztusokat is felismer, mint a kétujjas zoomolás, simítás/suhintás stb. A képek között például az ujjunkkal “legyezgetve” váltogathatunk, de egyébként a gép kezelésére a tárcsák és az 5-irányú joystick is alkalmas.

_1060925

Az a kevés gomb sincs feliratozva a vázon, ami rajta van, a Leica a minimalizmust tartotta szem előtt és úgy gondolja, hogy a profi felhasználó “gagyi feliratok nélkül” is tudni fogja, melyik mit csinál. Mivel nincs sok belőlük, ezért igaza lehet. A gép elején lévő gombokat testreszabhatjuk, a tetején az expogomb van, egy záridőválasztó/módválasztó tárcsa, egy liveview – fotó/videó mód gomb és egy videó start/stop gomb, a hátulján pedig egy LCD/EVF választó gomb, egy 5 irányú joystick, egy hátsó tárcsa és az LCD körüli környezetérzékeny gombok. És ennyi. Az LCD egyébként ikonokkal mutatja, hogy a négy funkciógomb épp mit csinál.

5661622510

A gép hatalmas, nagyfelbontású elektronikus keresővel rendelkezik. Igen, ez a jövő, előbb utóbb leváltják az optikai keresőt, bármennyire is ellenkeznek a fotósok. A Leica SL EVF-je akkora méretű, mint egy középformátumú gép keresője, a létező legnagyobb a piacon, a felbontása pedig szintén a magaslatokban, eddig a Leica Q keresője volt a legnagyobb felbontású 3.68millió képponttal, a Leica SL ezt megugrotta a maga 4.4millió képpontos keresőjével. Aminek ráadásul a gyártó szerint olyan magas a képfrissítési rátája (60fps), hogy egészen új élményt nyújt, nem szaggat.

Ami az autofókuszt illeti, szintén szuperlatívuszokban beszélnek róla. Az első tesztek szerint lazán felveszi a versenyt a top-kategóriás Canon és Nikon DSLR-ekkel, mind gyorsaságban, mind pontosságban. Hogy a követés funkció mennyire frankó, azt egyelőre nem tudni.

Manuál fókusz: itt is találunk érdekességet. Az egyik, hogy focus peakinggel segíti a gép a manuális fókuszálást, 4 színű kiemelés közül választhatunk. A nagyfelbontású EVF miatt továbbá elég jó lehet látni, hogy hol helyezkedik el a fókuszpont, de ami a legkeményebb, hogy DOF-kijelzés van a státusz LCD-n! Ez azt jelenti, hogy a gép tetején lévő fekete alapon fehér szöveges LCD-n a kamera mutatja, hogy hány méterre van a fókuszpontunk, és hogy a mélységélesség eleje és vége hány méteren van. Csoda hogy ilyet eddig nem láttunk, mert nem egy bonyolult dolog, a neten például számos oldalt találni, ahol kiszámolja nekünk egy kalkulátor, hogy adott távolságon, adott gyújtótávnál, adott rekeszen milyen lesz a mélységélességünk, ezt a kalkulátort fényképezőbe építeni nem egy nagy truváj, mégis talán a Leica az első aki meglépte.

4327974678

1445318360034

A gép egyébként 2GB-os bufferrel rendelkezik, így a 24 megapixeles felbontással 11fps sorozatteljesítményre képes, melyet JPEG képek esetén a kártya kapacitásáig tud tartani. Ezt segíti egyébként a nagysebességű kártyafoglalat, SD kártya megy a gépbe, de abból kettő is. A kettőből viszont csak a főkártya a gyors UHS II szabványú, a marketingleírásban úgy fogalmaznak, hogy ez felelős azért, hogy az elkészült képek mielőbb mentésre kerüljenek. A Canon 5DIII-nál például problémás, hogy az SD kártya foglalat jóval lassabb mint a CF, emiatt visszafogja a teljesítményt. Nem tudni, hogy a Leicánál lesz-e ilyen.

_1060941

A gép vakuszinkron ideje 1/250s, a normál záridő 60mp – 1/8000-ig megy, de kérhetünk akár 30perces záridőt is, és persze B-záridőt. Az ISO érzékenység 50-50.000-ig tolható, akárcsak a Leica Q esetében.

Ami a videót illeti, itt sem szégyenkezhet a Leica SL, kétfajta 4K videót rögzíthetünk 30/24fps-sel és FullHD videót 120fps-sel, mindezt 4.2.2, 10bit HDMI kimenettel.

A gépben van még GPS és WiFi is, utóbbihoz a Leicától appot is kapunk, így laptopról, tabletről és telefonról is tudjuk irányítani a fényképezőt vagy akár a képeket letölteni.

Hát tény, hogy ez egy nagyon frankó kis masina, de ahogy bármely Leica gép, ez sem lesz tucattermék. Főként az ára miatt, de más okok is bejátszanak (pl. még mindig a Canon/Nikon kompatibilis a legtöbb 3rd party cuccal). Ugyanakkor ismét azt mondom, ebből a termékből jól láthatjuk merre halad a világ.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • rakenroll

    DOF skála a Fujik kijelzőjén is van évek óta.

  • C64forever

    Most ez a nő ilyen pici aki fogja a gépet, vagy ez tényleg ennyire aránytalanul k*rva nagy? :D

  • Ajtay Zoltan

    Hogy a WiFi-t es a GPS-t nem sporoltak ki belole, mint a Canon, az tetszik, de belehaltak volna, ha mindket kartyafoglalat egyforman gyors lenne?

  • http://blog.fotosarok.hu/2013/12/a-leica-vezer-szerint-10-ev-mulva-nem-lesz-dslr-piac/

    -Ezt a kamerát meg csak a dúsgazdag sznobok, meg azok a cégek veszik majd meg, akik leírhatják az árát az adóból.

    -A Leica talán gyerekkorában volt iránymutató, ezért nem hinném, hogy bárki is átvenne tőlük bármit is. Nem a Leica fogja megmutatni, hogy merre halad a világ.

    -Ha jól emlékszem, már a Nikon F5-öt is lehetett laptop-ról vezérelni, nem nagy dolog.

    -Nincsenek feliratozva a gombok? Gondolom ezzel a pénzes látássérült fotóművészeknek szeretnének kedvezni. A fenti logika alapján az objektívekről is száműzni kellene a számokat, hiszen egy profinak illene tudnia, hogy milyen gyújtótávon dolgozik, ha már belenézett a keresőbe. Igaz?

    -Focus peaking már a Fuji x100-ban is volt. Mi ebben az érdekesség?

    SZERINTEM!

    u.i.: Lassan itt lenne már az ideje, hogy valamelyik leicafőnök tételesen levezetné, hogy mi a **szom-ért kérnek ezekért a kamerákért milliókat?