Kell-e végzettség a hivatásszerű fotózáshoz? (Frissítve!)

Egy korábbi igen népszerű blogcikkben már kitárgyaltuk, hogy mit érdemes tudni, ha a fotózást, mint vállalkozó akarja űzni az ember. Ennek ellenére még mindig sok a félreértés és a tévhit, így most konkrétumok jönnek, eloszlatva ezeket a tévhiteket. Ráadásul úgy tűnik új szelek kezdenek fújni ezen a fronton. (A CIKK KIEGÉSZÜLT!)

A címben szereplő kérdésre a válasz röviden: igen. Kell. Sokan állítják ezt és az ellenkezőjét is, ráadásul a hivatalok és okmányirodák se könnyítik meg a dolgunkat, ugyanis többtucat kollégát kifaggatva kiderült, hogy egyik helyen ezt mondják, a másik helyen amazt, tehát hogy valakitől fotós végzettségről szóló papírt kérnek-e, az megkockáztatom azon az ügyintézőn és annak jogszabályismeretén múlik, aki ott ül az ablaknál. Ami valljuk be picit nonszensz. Volt akitől kértek papírt, volt akitől egyáltalán nem, volt aki bemondta, hogy fotóriporter és azt mondták, ahhoz nem kell. Akkor most tegyük tisztába a dolgokat.

Először is lássuk ezt a fotóriporter dolgot. Régen, hangsúlyozom régen a fotóriporteri tevékenységet megkülönböztették a “klasszikus” fényképészeti tevékenységtől és elvileg nem kellett a fotóriporteri tevékenység űzéséhez papír. Így vagy úgy, a fotóriporteri tevékenység sajtófotós tevékenység. Ha valaki portrékat készít, esküvőt fotóz, reklámfotókat készít stb, az nem fotóriporteri tevékenységet végez, ugyanis régen úgy szólt a hivatalos definíciója a fotóriporterkedésnek, hogy sajtóorgánumok és hírügynökségek ellátása fényképekkel (nem biztos hogy szószerint így, de ez volt a lényege, hogy sajtó és hírképek). Értelemszerűen minden más ami nem hírkép készítés nem fotóriporteri tevékenység, és egy esetleges ellenőrzés során hiába mondjuk azt, hogy az esküvőn mi riportképeket készítünk, ezt az illetékes hivatal nem fogja benyalni, max csak akkor, ha igazolni tudjuk, hogy sajtószempontból egy nagyon fontos esküvőn vagyunk, ami holnap megjelenik az újságban. A más kérdés, hogy nem tudok olyanról eddig, akit ilyen módon ellenőriztek volna. (Tudom tudom, ne adjak tippeket a hivataloknak, de azért gondoljuk végig, a NAV vagy a Munkaügy nem egy fotós blogot olvasgatva fogja kitalálni, hogy mivel foglalkozzon az idei vagy a jövő évben, ezeket a dolgokat picit magasabb szinten találják ki.)

Azért hangsúlyoztam ki, hogy “régen”, ugyanis 2008-ban változtak a tevékenységi körök, és ma már nem létezik külön fotóriporteri tevékenység, ugyanis a fotóriporterkedés is a “7420 Fényképészet” TEÁOR alá tartozik. Létezik még 6391 számmal Hírügynökségi tevékenység, de világosan oda van írva, hogy a független fotóriporteri tevékenység nem oda tartozik, hanem a Fényképészethez.

Screen Shot 2016-01-08 at 9.59.34 Screen Shot 2016-01-08 at 10.01.32

 

UPDATE: ma is megkülönböztetik a fotóriporteri tevékenységi kört, de a Fényképészeten belül altevékenységként. A Fényképészet főtétele a TEÁOR-ban a 7420, ezen belül a 742001 Fényképészet mns (máshová nem sorolt) kategóriába tartozik az alkalmazott fotográfia legtöbb ága, a 742002-be a Videózás, a 742003-ba a Fotóriporteri tevékenység. Az én értelmezésem szerint azonban a főkategóriára, főtételre (nem főtt ételre) vonatkozó előírás az alkategóriákra, altételekre egyformán vonatkozik.

Most, hogy ezt letisztáztuk, menjünk tovább. Kell-e papír a Fényképészet tevékenység hivatalos űzéséhez?

Eddig így nézett ki a történet:

  • Egyéni vállalkozóként a szakképesítésről szóló papírt elvileg a vállalkozói engedély kiváltásakor az okmányirodában kell bemutatni
  • Cégalapításkor ilyen nem kérnek, ugyanis a cégalapítás ügyvédnél történik és a cégbíróság jegyzi be a céget, ahol sem az ügyvéd, sem a cégbíróság nem vizsgálja a szakképzettséget. Ettől függetlenül azonban kell legalább egy szakképzett ember a cég berkeiben, legyen az ügyvezető, vagy beosztott (talán a tulaj is megfelelő, ezt speciel nem tudom megerősíteni  Igen megfelelő!). Egy esetleges ellenőrzéskor tehát a cégnél is kérhetik a szakképesítést igazoló papír bemutatását.

Újfent felteszem a költői kérdést. Kell-e egyáltalán papír? Igen kell, erre pedig a “21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről” ad egyértelmű választ:

okj

A csillaggal jelölés a tevékenység leírása mellett azt jelenti, hogy “a rendeletben meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő más szakképesítés, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettség is.” Merthogy ugye amit megjelölnek mellette az egy OKJ-s képesítés, abból is a jelenlegi, de ha valakinek szakirányú főiskolai, vagy egyetemi végzettsége van, vagy korábban pl. Alkalmazott fotográfusi OKJ-s szakképesítést szerzett – ami ma már nem létezik -, akkor ezek is megfelelők. Ismét hozzátenném, hogy a fenti NFGM rendeletben található listában (melyből fent kivágtam az aktuális részletet) nem szerepel fotóriporterkedés vagy sajtófotózás külön, hiszen a Fényképfelvételek készítése, kidolgozása tevékenységbe ez is beletartozik.

Vegyük észre, hogy ezek a leírások nem azonosak a TEÁOR besorolásokkal, hanem meglehetősen általános leírásokat tartalmaznak. Nem azt mondják, hogy Fényképészet, meg Fotóriporterkedés, meg Rendezvényfotózás, hanem azt hogy Fényképfelvételek készítése, kidolgozása.

És akkor mi van a MÚOSZ Fotóriporteri képzéssel? Ezt sajnos pontosan nem tudom. Szerintem az ezzel foglalkozó oldaluk 2013 óta nem frissült, de már akkor is azt írták oda, hogy a rész-szakképesítést adnak, ami egy “komplett” OKJ szakképesítésből csak néhány modul. Hogy a rész-szakképesítés elég-e a hivatalnak nem tudom, de jelen esetben ez nem is releváns, ugyanis, az oldalukon látható 54 321 01 0100 52 01 hivatkozási számú OKJ képzés (ex. Fotóriporter) 2013 óta nem létezik. 2013 óta csak és kizárólag a fenti táblázatban is hivatkozott Fotográfus és fotótermék kereskedő OKJ képzés van, ami azért is szomorú, mert bárki aki fotózni akar, kénytelen megtanulni fotós cuccot is árulni (értsd üzleti, gazdasági tantárgyakat tanulni). Ha idetévedne valaki a MÚOSZtól és elmagyarázná, hogy jelenleg ők milyen képzést tartanak, az jó lenne.

UPDATE: időközben egy forrás jelezte, hogy MÚOSZ már csak oklevelet ad, nem OKJ-s végzettséget.

Több ismerősöm is azt mondta, hogy ha kell, ha nem végzettség ehhez, ő mindenképpen örül, hogy megszerezte korábban, mert ki tudja, hogy a törvényírók mikor találnak ki valamit, mikor kezdik el szigorúan venni stb.

Ezt a kijelentést mintha megérezték volna, ugyanis elhangzása után egy nappal kikerült az Indexre ez a cikk: Nem léphet munkába, aki nem tudja bizonyítani a végzettségét

…ami elmondja, hogy “Nem léphet munkába, aki nem tudja, bizonyítani a végzettségét, képzettségét, (…) 2016-tól ugyanis a munkavállalók bejelentésébe négy új adat került: meg kell adni a dolgozó végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, továbbá az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okiratszámát is.” Tehát ha céget alapítunk és magunkat foglalkoztatjuk, akkor a bejelentéskor meg kell jelölni a szakképzettséget, a sulit ahol végeztünk, és a bizonyítványunk számát. A cikkben azt írják, hogy a bérszámfejtők, könyvelők ezt kibekkelhetik azzal, hogy “szakképesítéssel nem rendelkezik” szöveget írnak be, de ezzel már oda is adtuk az aduászt a hivatalok kezébe.

Beinggg!

Itt már csak az a kérdés, hogy mennyire fogják mindezt szigorúan venni a korábbi évekhez képest. Illetve az a kérdés, hogy ez az új szabály előszele, megalapozása-e valami jövőbeni komolyabb intézkedésnek ez ügyben?

UPDATE: egy dolgot kihagytam, ami közszájon szokott még forogni.

“Majd azt mondom (arról adok számlát), hogy Egyéb alkotói tevékenység. Ehhez nem kell képesítés.”

Na igen. Meg adhatnál szoborfaragásról is, mondván, hogy a Photoshop Liquify eszközével végső soron szobrászkodsz, és új testet faragsz a modellnek. Szögezzük le: ha egyszer ellenőrzést kapsz és azt mondjuk az adóhatóságtól kapod, és van olyan jófej az ellenőr, hogy csak azt nézi, hogy adsz-e számlát, akkor megúsztad. De ha az az ellenőr alapos, vagy bizonyítási vágy hajtja, netán azért jött, hogy márpedig téged most valamiért megbüntessen (persze ilyen nincs…ugye), vagy épp munkaügyi ellenőrzést kapsz, akiket baromira nem érdekel, hogy te mit írsz a számláidra, akkor ugyanúgy nem fogják benyalni az Egyéb alkotói (hivatalosan alkotóművészeti) tevékenységedet az esküvőfotózásnál, mint a fotóriporterkedést. Merthogy ebbe a kategóriába (tételbe) tartozik a:

  • a független művész, mint szobrász, festő, karikaturista, metszetet, karcot készítő stb. egyéni művészeti, alkotó tevékenysége
  • a szerzők, zeneszerzők és egyéb művészek alkotó tevékenysége
  • a dramaturgi tevékenység

Nem ebbe a tételbe tartozik:

  • az emlékművek kőből, szobrok gyártása, kivéve az eredeti műalkotások létrehozása, lásd: 237001
  • a mozgókép (film, video) gyártása, lásd: 591101, 591201

(Forrás: ksh.hu)

Fotózást ugye nem találunk a felsorolásban, sőt a videózást még külön ki is emelik “tiltásként”, nehogy valamelyik cinematográfus eltévedjen.

Érdekes ugyanakkor, hogy a fentebb linkelt NFGM rendelet mellékletben a videózást egy kalap alá veszik a fotózással, és a mozgókép gyártása nem szerepel a listában. Akkor hogy is van ez? Cinematográfus lehetsz papír nélkül? Vagy videózáshoz is fotós képzést kell végezned? Kicsit úgy érzem, hogy minden kérdésre adott válasz újabb kérdéseket szül, de ezzel az összefoglaló cikkel talán picit előrébb kerültünk.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Orion19

    Hasznos cikk! Mi a helyzet akkor, hogy ha az ember mondjuk stock,- microstock fotózást szeretne csinálni? De nem az lesz a legelső lépés, hogy tanfolyamot végez, vállalkozást vált ki stb, hanem csak regisztrál pár ilyen oldalra, elkezd képeket feltöltögetni. Mondjuk egy két év múlva tisztázódik előtte, hogy ezt sikeresen tudja csinálni, fejlődik, van bevétele is, és úgy dönt, hogy akkor szeretné ezt hivatalos keretek között végezni, legálisan? Köszönöm!

  • Zsuzsanna Orlóci

    “Az én értelmezésem szerint azonban a főkategóriára, főtételre (nem főtt ételre) vonatkozó előírás az alkategóriákra, altételekre egyformán vonatkozik.” Ebben alapvetően igazad van, sőt még a végeredményt tekintve is, de a logika mégsem stimmel. Ugyanis nem a TEÁOR írja elő a végzettséget, tehát lényegtelen, hogy fő vagy alkategória. Az NFGM rendelet ír elő végzettséget, ami meg más megnevezést használ. De ahogy írtam a végeredmény ugyanaz, mert az NFGM rendelet a fotósnak írja elő a végzettséget, függetlenül annak jellegétől. Viszont megjegyzem, hogy amikor én az okmányirodába beírattam a fotóriporteri tevékenységet a hölgy engem nézett …-nak, hogy ehhez minek végeztem képzést (fotóriporteri), mert ehhez nem kell, a rendszer egyértelműen ezt tartalmazza.

  • Nándor

    Tudunk – akár egyetlen – olyan cégről, vállalkozóról, aki fotózásról adott számlát, de a végzettség hiánya miatt megbüntették?
    Ha nem, van arról bármi elképzelés, hogy ez milyen büntetési tétel lenne? Rákérdeznék még valamire…
    Jó az bárkinek, hogy a fotózás OKJ-s papírhoz kötött? No igen, az iskoláknak, különben senki nem járna oda. (Milliárdos tendereket megnyerni, azon SW-t írni bármilyen papír nélkül lehet…)
    Ad egy minőségi szintet? Dehogy.
    Megvéd minket a kontároktól? Ugyan, ők számlát sem adnak, mit érdekli őket a papír.
    Az ilyen cikkek rossz irányba viszik a gondolkodást, nem OKJ-s végzettség kellene, hanem komolyabb minősítési rendszer. Vizsgára elmennék bármikor, állok elébe, de nem fogok vagyonokért évekig üldögélni padsorokban, teljesen fölöslegesen. Egyébként ha számlát adsz és van egy OKJ papíros alvállalkozód, az éppúgy jó és ennyit az ellenőrzésről.

    • Rossz irányba viszik a gondolkodást? Haha, ez ennél lényegesen prózaibb indokkal született. Az emberek nem tudják hogy törvény szerint kell-e papír vagy sem. A cikk azt mondja hogy a jogszabály szerint kell. Ennyi. Minden mást a szamlazasrol, kontarokrol, OKJ képzésről mar csak az olvasó gondolhat hozzá indulatból erzelembol vagy bármi más egyébből kifolyólag. A cikk csak egy jogszabályról szól amit sokan nem ismernek.

      • Nándor

        Tényeket írsz, nincs ezzel baj. Csak épp egy általam végtelenül utált jogszabályon lovagolunk sokadszorra, ami megszüntetni kellene lassan vagy újragondolni. Ahogyan írtam, boldogan elmennék vizsgázni, de semmi kedvem 1-2 évet az életemből arra áldozni, hogy kereskedelmi és szakrajz ismereteket tanuljak (ne persze csekélyke fotózással bővítve), ahhoz, hogy műteremben vagy szülinapon fotózzak..

        Kedvelem a FotóSarok rendezvényeit és stílusát, a helyet, de az is valahol ellentmondás, hogy pl. műtermi vagy rendezvényfotózást oktattok (egész magas színvonalon), tudva azt, hogy a “fotós” úgysem kérhet pénzt ezért.

        Mégis miért megy el egy fizetős (pl. 100-200e Ft-os) tanfolyamra valaki, azért, hogy a kishugát fotózza? Nyilván nem. A nálatok tanulók zömének (úgy tudom…) nincs OKJ-s végzettsége, ezek után mégis mit kezdjen a tudásával? Menjen TFCD-zni (isten ments) vagy legyen művész és próbálja a képeit eladni (sic)? Nem tiszta ez nekem…

        • A mi tanulóink közül egynek sincs OKJ-s végzettsége, de töredékük vágyik arra, hogy hivatásszerűen űzze a fotózást. Egyszerű hobbi ez a többségüknek és szeretnének fejlődni benne. De ez nem csak ránk vonatkozik, hanem a másik 46 fotósulira/fotótanfolyamra Magyarországon. Aki hivatásszerűen akarja űzni (és legálisan) annak előbb-utóbb el kell mennie legalább egy OKJ-s képzésre. Nálunk is volt ilyen, de egy évfolyam után felhagytunk vele, mert egy vicc az egész. Az OKJ-s tanterv kötött, nem lehet eltérni tőle, ezzel meg a fotósulink nem akart azonosulni. Cserébe tonnányi adminisztrációval járt (jó magyar bürokrácia), így nem indult több képzés. Szóval fotósuliba így is úgy is célszerű elmennie annak aki OKJ-t végzett vagy akar végezni, mert hogy ott nem fogja megtanulni a fotózás alapjait az biztos (tisztelet a kivételnek, bizonyára vannak olyan iskolák, akik az OKJ képzés alaptantervéhez még hozzátesznek némi pluszt is).
          Been there, done that ahogy a művelt angol mondja – jómagam elvégeztem egy alaptanfolyamot a 2000-es évek végén, majd hiányosnak éreztem a világítási ismereteimet, ezért elvégeztem két világítással kapcsolatos sulit, majd végül kénytelen voltam OKJ-ra menni, hogy tudjak számlázni, így én voltam az egyik a FotóSarok első és egyben utolsó OKJ évfolyamának hallgatói közül.

          Amit meg írsz, hogy még senkiről nem tudunk akit megbüntettek volna…hát…te nem tudsz. Én se tudok. Sőt egykori mesterem azt mondta, 25 éve van a szakmában de még senki nem kért tőle papírt. De ez k.rvára nem jelent semmit, azt remélem Te is tudod. Egy olyan világban, ahol egyik nap még van egy éjjelnappalid cigivel, másik nap meg be kell zárnod, mert éjjel nem lehet nyitva és cigit sem árulhatsz már. Ahol egyik nap még tervezel, másik nap meg kiderült, hogy az 5 éves gondosan kidolgozott tervedet dobhatod a kukába, mert új törvényt hoztak, új alkotmányt írtak, kutyafüle. Nem akarok politizálni, de érted miről beszélek…

          És ez nem álombéli forgatókönyv. Kitalálták már, hogy visszaszorítják az ÁFAcsalást (ld. cukor, tej stb). Kitalálták már, hogy kifehérítik az építőipart. Kitalálták, hogy könnyítenek a kisvállalkozásokon (EVA, KIVA, KATA stb), csak hogy tiszteségges adófizetőkké váljanak. Ilyen szituban nem esélyes, hogy egyszer kitalálják, hogy rendbeteszik a szakképzéseket, hogy csak megfelelő szakképesítéssel lehessen dolgozni? Nem csak a mi szakmánkat érintik ám a kontárok. Oké persze tudom, ennek csak akkor lenne értelme ha egy OKJ-s képzés tényleg adna tudást, jelenleg nem ez van. De a kormányt ilyen “apróságok” nem szokták érdekelni. Egyszer kitalálják, hogy ezt megcsinálják, ellenőrzik, betartatják, majd a következő plakátkampányban az fog virítani, hogy “Kifehérítettük a munkaerőpiacot”…meg “Az ország döntött: szakmába szakembert!”.

          Nem egyedüli magyar jelenség ez egyébként, e cikk következtében egy kolléga elkezdett olvasgatni a neten, hogy mi a helyzet külföldön. A németeknél, osztrákoknál ugyanez a helyzet. Érdekes módon az osztrákok úgy reagáltak, hogy az osztrák fotós kamara (!!! merthogy van ilyen), hiszti és búslakodás helyett saját minősítő tanfolyamot hozott létre. Annak aki elvégezte ezt az egyébként 6000 eurós képzést, minősítő certifikátot adnak át, mint minősített fotósnak, amivel aztán lehet hirdetni, kitenni a kirakatba. Nem ördögi dolog kell, csak egy egyezményes összefogás (értsd kamara), akinek a véleményét álláspontját mindenki elfogadja. Ha a kamara egy vizsga után azt mondja, hogy kellően jó vagy, és ezt a szakma is elismeri, akkor ennek híre megy és egy idő után az utca embere is tudni fogja, hogy akinek ilyen plecsnije van az nem mellélövés. Mi történt? Megkerülték a kormányt, az állami képzési rendszert, létrehoztak egy sajátot, és kész. Nem hagyták hogy átlépjen fölöttük az idő, az új trendek. Magyarországon meg még kamara sincs.

          • Nándor

            Köszönöm a soraid, értelek én, minden szempontból.
            Megoldást jelenthetne még egy valódi fotósképzés megjelenése, amelynél a tananyag szorosabb kapcsolatban van a valódi fotós tudással, mivel a mostaninak még a neve is lealacsonyító. Mintha a fotográfiai tudás nem érne meg egy önálló szakmát, így érdemes valamit párba tenni mellé :-). Ráadásul én is 1-2 dologhoz értek (így 15-20 év után…), tájat fotózni, enteriőrt, sportot, stb. minimálisan tudok, a legtöbb fotós szakosodva dolgozik.
            No mindegy, én vívódom tovább, hogy kezeljem ezt jogilag (az OKJ-s képzésekből is vannak újak), remélem egyszer a döntéshozói oldalra is bekerülnek páran, akik majd éjjelente erről leveleznek és egy keveset gondolkodnak is rajta…

          • Hans Meyer

            Ne felejtsük hogy a kamara tevékenysége, minősítése bárki számára szabadon választható lehetőség, és a fő szabályt nem módosítja, bárki kezdhet fotós váltakozásba kedvére, szabadon. De aki egyfajta minősítéssel fölfelé ki akar lógni az megteheti. Kérdés a piac mennyire árazza majd ezt, számít e a honpolgárnak “plecsni”, vagy csak a pénz, ne adj isten a tartalom is érdekli.

          • Szerintem működhet, ha akarják hogy működjön. Ha magas a belépési küszöb (értsd komoly követelmény van a plecsnihez és olyan összegbe kerül, ami csak annak éri meg aki tényleg komolyan gondolja) akkor lesz értéke a plecsninek. Először a szakma fogadja el a nívóját, onnan meg szépen lassan leszivárog a honpolgárok közé az infó, hogy akinek ilyen van azzal megéri dolgoztatni. A fő szabályt nem módosítja valóban, ez csupán egy kiváló szakmai válasz az új helyzetre. Ha ez beválik és elterjed, akkor hiába kezdhet bárki fotós vállalkozásba, nem fogja megérni mert “plecsni” nélkül kutya nem áll szóba vele.

          • Hans Meyer

            Akkor ez akár itthon is működhetne!? Az egész jelenségre gondolok. Bár szerintem a bemutatott hiteles referenciák többet nyomnak a latban mint a “plecsni”. A “plecsni” megszerzése egy eleve jó anyagi pozíciót feltételez, s ez így gyengíti a kezdők pozícióját. (olvastam hogy négy évente újra kell vizsgázni ám) És nyilván próbálnak túlélni az államilag képzett ám de fakezűek is, nem kevés tevékenykedik itthon is belőlük. Az osztrák kamara részéről kétségtelenül cselekvés van, gondolkodás tovább lépés. Nos ez itt nálunk ritkán működik, max stadion ügyben. Vagy ha megindul az a gépezet akkor mindenki szorítsa magához a pénztárcáját. http://www.aap.photo/magazin/aufbaulehrgang-qap/zertifikats-premiere-salzburg/

          • Szerintem akkor működhetne ha van összefogás (a megvalósításhoz) es van szigorú követelmény (az elfogadáshoz). Hogy ne csak az anyagiakon múljon. Nyilván a 6000 euró osztrák penztarcahoz lett szabva. De itthon se összefogás nincs (híresen szarok vagyunk összefogásban ugye) es követelmény sincs ld OKJ. Igy nálunk nehezen lehetne összehozni. Mert milyen követelményt állítanánk aminek megfelelne az oskovulet kisiparos fotós is aki meg dolgozik es megfelel a modern trendeket koveto fiatal tehetség is. Valaki biztos háborogna.

          • Nikon

            Ez az OKJ-s képzés érettségihez kötött!Na az nincs!Mire az ember családapaként 2-3 munkahellyel a háta mögött megszerzi az érettségit(3év) +2év még a fotós suli tehát összesen 5 évet fektet ebbe vállakozásba .Speciel én ha nem kellene az érettségi akkor már fotós-suli padjait koptattam volna régebben vagy akár az idei évtől.

    • Karesz

      Rossz irányba ülsz a lovon, 2016 van, a a NAV-hoz bekötött pénztárgépek már elgondolkoztathattak volna. Biztosan nem volt még ellenőrzés nálad, ha ilyen hülyének gondolod őket. Nekem már volt, nem kívánom senkinek.

      • Nándor

        És megbüntettek, azért, mert nem volt végzetséged, pedig adtál számlát és adóztál utána? Mert ha nem ez történt, akkor persze kellemetlen és sajnálom, hogy belefutottál, csak épp itt nem ez a kérdés.

        • Karesz

          Nem ezért büntettek meg, de önhibámon kívüli okból, mondhatnám súrolt az eset. És ne egy nagy horderejű ügyre gondolj, csak egy számlát kezdtek el vizsgálni. Aki a vétkes volt az ügyben, ma már nem vállalkozó, tönkrement anyagilag, idegileg. A kihallgatásokon minden apróságot kiveséztek, és ami a törvény betűjével nem volt teljesen megegyező, azt magyarázhattam, hogy jóhiszeműen jártam el, nem tekintették enyhítő körülménynek. Az elsők között ellenőrizték, hogy volt-e az adott tevékenységre jogosultságom, pillanatok alatt lefuttatták, de esetemben nem itt adódtak gondok. Én nem azt írtam neked, hogy változtass meg bármit is, miattam azt írsz a számlára, amit akarsz. Bármit rá lehet írni, a gond csak a akkor van, ha ellenőrzésre kerül a sor, csupán erre próbáltam felhívni a figyelmedet.

          • Nándor

            Köszönöm a válaszod, sajnos ezeket maximálisan elhiszem.
            Talán félreérhető volt, az én koncepcióm az, hogy van egy cégem, amely számlát ad, korrektül.
            A cégnek van egy alvállalkozója, aki számlát ad nekem. Minden számlára fotózás kerül. És az alvállalkozónak van OKJ-s fotós végzettsége. A szoftvereim jogtiszták, a nevemre szólnak. Az én értelmezésemben ez így jogilag nem támadható. Erkölcsi aggályom nem igazán van, mivel adót fizetek, végzettség van a történetben. És még így is egy csoda vagyok, sokan semmilyen számlát nem adnak :-). Remélem valóban helyes így.

          • Ennek igy jónak kell lennie, csak írd ra mindig a szamladra hogy “közvetített szolgáltatást tartalmaz”, különben az alvallalkozod számlája nem csökkenti az adodat.

          • Karesz

            “Az elsők között ellenőrizték, hogy volt-e az adott tevékenységre jogosultságom, pillanatok alatt lefuttatták..” ezt írtam. Tehát ha fotózás van a számlán, akkor arról kell a végzettség nekik. Nem is gondolod, hogy az emocionálisan elfogadható dolgok hogy elillannak ilyenkor, és lesz minden vagy fekete, vagy fehér. Én tök nyugodtan mentem az első meghallgatásra, merthogy én nem csináltam semmit. Kb. hasonló horderejű dolog miatt húztak meg, mint a te ügymeneted. Gondolj csak bele, a rendőrt érdekli, hogy milyen jól vezetsz, van balesetmentes 1 milló km-ed, ha nincs, vagy nincs nálad a jogsid? A hatóság merev szabályok alapján intézkedik és vélhetően azért tartják be ilyen sarkosan, hogy magukat védjék, ami persze érthető, csak kellemetlen.

          • Minden szóval egyetértek!!! “Nem is gondolod, hogy az emocionálisan elfogadható dolgok hogy elillannak ilyenkor, és lesz minden vagy fekete, vagy fehér.” – húú hányszor éreztem már ezt életem során :DDD

        • Épp most írta ki egy ismerősöm a Facebookra a témával kapcsolatban, hogy tőle magánvállalkozóként nemrégiben kérték be a végzettségét igazoló papírt. Utólag jelentkeztek, hogy be kéne mutatni. Azt mondta beszélt egy okmányirodás ismerősével és azt mondta neki az illető, hogy hamarosan a cégek is sorra kerülnek!

          • scarbantia

            Nekem induláskor(magánvállalkozó) rögtön kérték a papírt, és azóta is kérték már egyszer.

          • Nekem cégem van, induláskor még nem főtevékenység volt, 1-2 éve már a Fényképészet a főtevékenység, de eddig még nem kérték. Mondjuk amennyit költöztem, mindig más hatósághoz tartoztam, lehet még sehol nem kerültem a paksaméta tetejére. :)

  • Hans Meyer

    Ausztriában bárki indíthat fotós vállalkozást, nem engedélyköteles, szabad listán van. https://www.wko.at/Content.Node/iv/sbg/presseaussendung/Zertifizierte-Fotografen.html

    • Valószínűleg ezért lépte meg a kamara azt amit írtam Nándornak írt kommentemben. Hogy azok akik tényleg profik valahogy meg tudják különböztetni magukat a facebookos XY Photographyktól.

  • hc photo

    Akkor most már csak egy kérdés marad: mi a helyzet akkor ha valaki külföldiként gyakorolja a szakmát?

  • Gusztáv Kiss

    Felvetés: a végzettséget előíró rendelet azt írja, hogy “Fénykép- és videófelvételek készítése kidolgozása ÉS fotótermékek értékesítése*” a végzettséghez kötött. Ez nem definiálja, hogy mi az a fotótermék. Terméknek számít-e a dvd-n átadott fájl? Szerintem elképzelhető, hogy az üzletben, nyomtatott fotók (fotótermékek) értékesítéséhez szükséges a papír, a (digitális) fotó készítéséhez nem. Erről mit gondoltok?

  • Sándor Papp
    • Engedély nem is szükséges de végzettség az kell. Januárban jártam végig magam is.

      • Várhidi Dániel

        Szia,

        Milyen képzést kell elvégezni, hogy fotós munkákat hivatalosan tudjak végezni?

        Remélem tudsz segíteni.

        Dani

        • Szia, igazából pont erről szól a cikk amihez kommenteltél. Javaslom hogy olvasd el, de a válasz röviden: Fotográfus, fotótermék kereskedő OKJ. Ez a minimum. Ennél magasabb a főiskolai és az egyetemi képzés.

  • Edina Kavecz

    Jó cikk, mert sok mindent összefoglal. Köszönet érte. Bocs, ha már valaki írta (nem olvastam végig). Annyi kiegészítés, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) találtam egy másik fotográfus képzést: 54 211 10 Művészeti és médiafotográfus. Itt elérhető a központi kerettanterve: https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=731
    Itt pedig a vizsgakövetelményei: https://www.nive.hu/index.php?option=com_jumi&view=application&fileid=16&tip=szvk_2012_
    A FEOR szám, ami a követelményekben szerepel:
    3713: https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/3/3713.html
    3715: https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/3/3715.html
    Talán a fenti TEÁOR szám (7420) igaz erre is. Ezt nem tudom.

    • Szia Edina! Nagyon köszönöm, hogy ezt leírtad, ugyanis konkrétan sokkoltál ezzel az infóval. Nem tudtam róla, hogy létezik egy ilyen szak és közzétettem egy szakmai csoportban, ahol eddig szintén senki nem tudott róla. Nagyon durva, hogy ebben mozgunk éjjel-nappal kb és ez a szak 2 éve létezik úgy, hogy mi akik ezzel foglalkozunk nem is hallottunk róla! Ez a szak az egykori Alkalmazott fotográfus kissé átszabott verziója, pont azokat a tárgyakat tartalmazza (művtöri, ábrázolás, rajz, tervezés stb), amiket az összevonáskor kivettek, akkor amikor az Alkalmazott fotográfust, és a Fényképész, fotótermék kereskedőt összevonták Fotográfus, fotótermék kereskedővé. Ekkor úgy tűnt, hogy a művészeti vonalat teljesen elhagyták, most úgy tűnik megvan az, csak senki nem hallott róla.

      • Edina Kavecz

        Szívesen! Az oktatásban voltam, vagyok (csak már céges keretek között), így a nive oldalát gyakran használom. Amúgy engem is érdekelt a téma, mert már régóta fotózok és ezt most már szeretném olyan szintre fejleszteni. Ez a szak, ami nekem tetszik a kerettantervben leírtak alapján. Érdemes mindkettőt megnézni és összehasonlítani. A fenti linken mindkettő megvan.

      • Mea Brth

        Sziasztok, itt változatlanul csak a “fotográfus és fotótermék-kereskedő” szerepel, mint fényképészethez választható szakképesítés, és a “művészeti és médiafotográfust” egyenlőre nem tudom, milyen tevékenységhez kapcsolják… https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000021.nfg

  • Béla

    Sziasztok!
    erről a képzésről mit tudtok?
    http://www.digitalisfototanfolyam.hu


    Tanfolyamunk nem OKJ-s, de cégünk képzéseiről a Felnőttképzési Intézmények Nyilvántartása (FINY1) az OKJ-ban nem szereplő szakképesítésre felkészítő képzések közül az alábbiakat tartalmazza: modellfotózás, reklámfotózás, riportfotózás, tárgyfotózás, természetfotózás (művészeti képesítések, azonosító: 1800-20) és Photoshop program kezelése (számítástechnikai képesítés, azonosító: 4600-20).
    A képzés sikeres elvégzése esetén a fenti képesítéseknek megfelelő oklevelet állítunk ki
    Fotós egyéni vállalkozó lehet OKJ-s végzettség nélkül a „Fotóriporteri szolgáltatás” választással!
    A Központi Statisztikai Hivatal honlapján (www.ksh.hu) az OSZTÁLYOZÁSOK menü alatt található az “Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke” (ÖVTJ). Itt látjuk az ÖVTJ’18 Struktúra és Tartalom alatt az alábbiakat:
    742001 Fényképészet m.n.s.
    742002 Videofelvétel-készítés
    742003 Fotóriporteri szolgáltatás
    Legutóbbi tételbe tartozik:
    – a sajtófotózás
    – a fotóriporteri tevékenység
    Amikor fotózást vállal, oklevelünk bemutatásával igazolhatja fotós tudását.

    ez mennyire elfogadható jogilag? Mondjuk ha esküvőfotós, portréfotós szeretnék lenni, ez elegendő?

    • Semennyire. Mármint úgy értve, hogy Fotóriporteri tevékenységet az ő papírjuk nélkül is felvehetsz, ahhoz nem kell OKJ-s végzettség. Ahhoz semmilyen végzettség nem kell. De ezzel ugye csak sajtófotózást lehet végezni (értsd sajtóorgánumok ellátása hírképekkel – ez így meg van konkrétan szabva), esküvőt, portrét stb nem lehet számlaképesen csinálni vele.
      A fenti képzés csak valamiféle akkreditált képzés, de csak oklevelet ad. Kiteheted a polcra, de többet nem ér. Arra hivatkoznak, hogy “ezzel igazolhatod a fotós tudásodat” ha sajtófotózni akarsz. Hehe, aranyos, de ha bárhová el akarsz menni sajtófotózni, a portfóliódat fogják kérni, nem az okleveledet. :D

  • Timea

    Sziasztok,en Irorszagban dolgozom ujszulott fotoskent evek ota,az idei nyarat viszont Magyarorszagon toltjuk. Tudna nekem valaki azzal kapcsolatban informaciot adni, hogy ebben az 1-2 honapban tudnek-e fotozasokat vallani minden problema nelkul?
    Koszonettel,Timea

    • Zsolt

      Kedves Tímea! kérlek keress fel az alábbi e-mail címen: ven.zsolt@gmail.com ! Szeretnék pár dolgot kérdezni az Írországi fotózásról.

  • Audaxia

    Sziasztok!

    Tudnátok abban segíteni, hogy a Médiatechnológus asszisztens végzettség mennyire fedi az elvártakat, ha fotózást, videózást szeretnék űzni? :) Hol tudok ennek utána nézni? Köszönöm

  • György Baranyai

    Sziasztok!

    Sok cikket olvastam a témával kapcsolatban, de arra, amit én keresek, nem igen kaptam választ sem jogszabályban, sem leírásokban. Olyan webáruház nyitását tervezem, ahol a saját fotóimat tölteném fel és fizetés ellenében tudják letölteni a vásárlók. Illetve olyan emléktárgyak értékesítése is lenne, amin szintén a saját fotóim lennének. Olyan tevékenység ez, mint a stock fotó, de mégsem az.. A fotók nem megrendelésre készülnek, hanem spontán és ezekből lehetne válogatni. Fotós végzettségem nincs. Ha egy szekértőt tudna valaki ajánlani, azt is megköszönném!

  • Kónya Róbert

    Sziaztok!

    Az előttem szóló webshop-os gondolat érdekes. Képzeljünk el egy szituációt:

    Kimegyek esküvőt fotózni (mindenféle diploma nélkül) és odajön az ellenőr, hogy: jó napot, mit csinál itt maga?
    A) Fotózom az esküvőt, amely fotókat majd meg lehet vásárolni a webshopon.
    B) Fotózom az esküvőt. Pont. (nem kerül szóba a webshop)

    Kérdés, hogy beleköthet-e “A” vagy “B” válaszba?

    Tudom, hogy nem életszerű, de azért nem büntethet vagy kérhet válalkozói bármit senki, mert fotózok. Bárki fotózhat, nem?

    A kérdesem igazából az, hogy milyen szituban tudnak egyáltalán megbüntetni vagy rajtakapni a helyszinen? “Ingyen fotózok. Csókolom.”

    Illetve ha bevallom hogy a webshopra csinálok anyagot? Az játszhat?

    Mondjuk a letöltött képeket meg nem tudom milyen jogcímen kellene kiszámlázni. :/

    Bocsi ha sok voltam. KR

  • dobmarton

    E szerint az oldal szerint nem engedély vagy bejelentésköteles a fényképészet, sem videófelvétel készítés, sem a fotóriporteri szolgáltatás (TEAOR 7420)
    https://engedelykoteles.mkik.hu/

    • dobmarton

      Vagy más a kötelező engedély-bejelentés mint a végzettség-képesítés?

      21/2010 NFGM rendelet

    • dobmarton

      Vagy más a kötelező engedély-bejelentés mint a végzettség-képesítés?

      21/2010 NFGM rendelet
      https://uploads.disquscdn.com/images/0a1bcad233ec1fb52a9afd8bbbc57a33ef44aaa38f209103d7216260c2ad8321.png

      • dobmarton

        gen, más:
        1. Hatósági engedélyhez kötött tevékenység
        A hatósági engedélyhez kötött tevékenységeket csak a működési engedély
        birtokában szabad megkezdenie. Ha megvan az engedély, akkor a cégbíróságnak
        ezt be kell nyújtani. Az engedély számát és érvényességi idejét a cégjegyzékbe be
        kell jegyezni.
        Működési engedély szükséges pl. szakértői működéshez, üzletben kereskedelmi
        tevékenység folytatásához, állatmenhely és állatpanzió működtetéséhez stb.
        2. Bejelentéshez kötött tevékenység
        Egyes tevékenységek megkezdését a vállalkozásnak kötelessége bejelenteni a
        gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervhez.
        3. Végzettséghez kötött tevékenység
        A hatósági engedélyhez kötött tevékenységektől meg kell különböztetni a képesítési
        követelményekhez kötött tevékenységeket. Az ilyen megkötéssel végezhető
        tevékenységnél szakmai ismeretek szükségeltetnek. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági
        társaság valamelyik tagja, munkavállalója rendelkezik az adott képesítéssel. A
        tevékenység abban az esetben is végezhető, ha a társaság tagja vagy alkalmazottja
        ugyan nem rendelkezik a szükséges szakmai végzettséggel, de a társaság javára
        egy harmadik személy megbízási jogviszony keretében végzi ezt a feladatot.

        • Igen, két külön dologról beszélünk (illetve három). Végzettség kell hozzá, ennél egy szinttel magasabb amit még be is kell jelenteni a közig szervekhez, és még egy szinttel magasabb amire még engedélyt is kell kérni, nem elég csak bejelenteni.
          Ha megkéred az egyéni vállalkozóit, kérik a végzettséget igazoló papírt a legtöbb helyen. Ahol nem kérik ott a kormányablak dolgozói figyelmetlenek, vagy nemtörődömök, de hivatalosan kérniük kellene.
          Cégalapításkor viszont senki nem nézi, de az meg lutri, mert bármikor kérhetik, de az is lehet hogy soha nem fogják.

          • dobmarton

            És vajon játék – és animációs film készítő (84-113) szakközépiskolai végzettséggel számlázhatok videófilmkészítést és fotózást? Ezt vajon ki tudná megmondani?
            Vagy a 21/2010 NFGM rendelet miatt csakis “fotográfus és fotótermék kereskedő” végzettséggel lehet?
            Akkor hivatalosan semmit sem ér a “játék – és animációs film készítő” szakmám?

          • dobmarton
          • dobmarton

            Vagy a bizonyítvány írásából kiindulva játék és animációs filmes céghez mondjuk mehetnék, vagy játék és animációs film készítésért állíthatok ki számlát, de fotózásért, videózásért nem, ha nem kötődik játék vagy animációs filmhez?
            talán..