Gőzerővel megy a Lenstag! Tégy a felszereléslopás ellen!

Korábban volt már szó itt a Blogon a Lenstag szolgáltatásról, ám a minap újra ellátogattam az oldalra és meglepődtem, hol tartanak már.

Tegnap eszembe jutott a Lenstag szolgáltatás, az az oldal, ahol be tudjuk regisztrálni a fotófelszerelésünket szériaszámmal, és lopás esetén körözési listára tudjuk tenni (értelemszerűen használtcucc vásárláskor pedig – egy app segítségével – le tudjuk kérdezni a kiszemelt fotóscucc szériaszámát, hogy nem lopott-e), megnehezítve ezzel a lopott felszerelések adás-vételét. Pár újabb cuccomat, ami még nem volt fent beregisztráltam este, melyeket ma reggelre el is fogadtak az adminok, így ezek az eszközök valamelyest védve vannak.

Meglepődve tapasztaltam ugyanakkor, hogy legutóbbi (több mint 2,5 évvel ezelőtti) látogatásom óta mennyit fejlődött az oldal (bevallom őszintén azért látogattam el oda, mert a FotóAPRÓ-n ki van linkelve és gondoltam megnézem él-e még egyáltalán a szolgáltatás, mert nem igazán hallani róla). Az első két sikersztori az oldallal kapcsolatban még be is került a hírekbe, az egyiknél a lopott cucc meglett és visszakerült a tulajához egy becsületes “megtaláló” által, a másiknál a fotós maga bukkant rá a saját gépére a neten, azonban azóta nemigen lehetett hallani a Lenstagről. Pedig mint kiderült gőzerővel megy az oldal,

saját kiírásuk szerint több tízezer fotós használja már a rendszert a világon!

Jelenleg több mint 3600 előzetesen beregisztrált, majd később lopottként jelentett fotós cucc van az adatbázisukban, és egészen vegyes a felhozatal. Többszáz Canon, többszáz Nikon kamera és objektív, de találunk középformátumot, Leicát, Fujit, sőt még Apple laptopokat is.

Elképesztő a lista, vásárláskor mindenképpen érdemes csekkolni a serialt az oldalon.

Itt viszont nem áll meg a Lenstag szolgáltatás, ugyanis jócskán bővült a repertoár.

A FotóAPRÓ – www.fotoapro.com Magyarország legjobb fotós- és videós felszerelés adok-veszek oldala, kb 700db 90 napnál nem régebbi aktív hirdetéssel, és napi 700-1000 látogatással. Ezen az oldalon a nagyobb értékű felszereléseknél (fényképezőgép, objektív pl.) kötelező a szériaszám megadás, így már otthon, fotelből lehetőség van a kiszemelt cuccot leellenőrizni a Lenstagen.

Riasztások (Alerts)

Nem csak beregisztrálhatjuk a felszerelésünket és lopás esetén jelenthetjük, nem csak eladhatjuk (átadhatjuk) másik Lenstag usernek egy egyszerű Transfer Key segítségével (ezek korábban is meglévő szolgáltatások voltak), de riasztást is kapunk, ha a neten olyan kép bukkan fel, amit a gépünkkel készítettek. A Lenstag ugyanis pásztázza a netet EXIF adatok után kutatva, és ha olyan képet talál, ami a mi gépünkkel készült (szériaszám alapján), akkor azt az Alerts menüpontban jelenti nekünk. Ez méginkább megnöveli az esélyét annak, hogy egy eltulajdonított felszerelésünknek nyomára bukkanjunk. Hát nem csodálatos a 21. század?

Screen Shot 2016-02-04 at 9.46.50

Mellesleg a Lenstag a szerzői jogvédelemre is gondolt, ha már képeket pásztáz. Feltölthetünk a rendszerbe egy olyan jpeg képünket, aminek az EXIF-jébe beírtuk a szokásos jogi dolgainkat (copyright, szerző neve, elérhetőség stb), ezt a rendszer eltárolja és listázza azon oldalakat, ahol ilyen EXIF-fel rendelkező fotókat talál, így könnyebben ráakadhatunk a képlopásokra.

Az alap riasztások havonta jönnek, ha szeretnénk őket gyakrabban, akár azonnal megkapni, akkor évi 20 dollárért elő kell fizetnünk a Lenstag Prora. Úgy gyanítom, hogy a copyright alert is az emeltdíjas szolgáltatások közé tartozik.

Piaci érték (Value)

A Lenstag segíti megbecsülni a felszerelésünk értékét is. A Value menüpontra kattintva a már beregisztrált és jóváhagyott felszerelésünk listáját találjuk, melyben tételesen megkapjuk az adott cucc új és használtpiaci árát. Khm…a világ összes valutájában!

Screen Shot 2016-02-04 at 9.51.33

Az új árakat úgy nézzük, hogy nettó árak, hiszen az üzemeltetőnek hogy is lenne fogalma, hogy melyik országban milyen áfakulcs van. Így viszont elég pontos az érték. A használtpiaci ár is nyilván függ a felszerelés állapotától, de az is nagyjából stimmel, szóval ha valaki el akar adni valamit itthon, ez egy jó kiindulási alap lehet az ár meghatározásakor.

Dokumentumok

Alaphangon két hasznos, letölthető dokumentumot kapunk a Lenstag oldalán, de ha előfizetünk a Pro szolgáltatásra, akkor miénk az összes. Úgymint modellszerződés, esküvőfotózási szerződés, portréfotózási szerződés, jogátruházás, asszisztensi megbízás, stb. Sajnos ezek csak angol nyelven érhetők el, úgy viszont külön lebontva USA, UK, Kanada és Ausztrália országokra. Talán a jövőben tovább bővül.

Hogyan lopnak fotós felszerelést?

A Lenstag tavaly évvégén közzétett egy statisztikát arról, hogyan lopnak a világon fotós felszerelést. E szerint első helyen áll az autóból lopás, második helyen a lakásbetörés, majd a tömegközlekedés és a rablótámadás és csak ezután jönnek a rendezvények, a repülő, a hotel és társai. Szóval mostmár tudjátok hol kell igazán figyelni. Ja és szerintük a világon a legtöbb felszereléslopás Rómában van (állítólag magasan a legtöbb!), majd Londonban, végül Melbourne-ben, bár ez szerintem inkább függ attól, hogy mely országokban terjedt el igazán a Lenstag használata, nyilván onnan jelentenek többen.

cameragearstolenstats1 moststolen

Ezúton bátorítok tehát mindenkit, hogy használja aktívan a Lenstag szolgáltatást. Ha ez igazán elterjedne a világon, segítene visszaszorítani a felszereléslopást.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot