Teszt: Fotókönyvkészítők – bevezetés

A fotókönyvkészítés ma már szerves része lett az esküvői fotózásnak. A saját párjaimnak egy ideje úgy kommunikálom már a komplett esküvői fotózás szolgáltatást, hogy a könyvről beszélek, mint a fotózás végterméke, az egész tevékenységem koronája. Nem hab a tortán, hanem végülis maga a torta. 20-30 év múlva ugyanis már csak ez marad a könyvespolcon, vitrinben, fiókban, míg a díszdobozos pendrive vagy a fotóborítós DVD jó eséllyel nem lesz már meg, ha mégis meglesz, nem lesz olvasható, nem lesz kompatibilis, stb. Tesztünkben bemutatom a két legnépszerűbb fotókönyvkészítő szoftvert, ami nagyban megkönnyíti az esküvői fotós életét.

Az előszóhoz annyit még, hogy ma már tényleg mindenféle igényű és pénztárcájú közönség megtalálhatja a neki megfelelő fotókönyvet, kezdve a legolcsóbb és legegyszerűbb CEWE könyvtől a non-plus-ultra Graphi könyvekig.

Ha sorrendbe kellene állítanom a fotókönyv gyártókat minőség/színvonal tekintetében, akkor az alábbi listát állítanám fel, de ez szubjektív, a saját véleményem, bizonyára bele tud kötni aki akar:

A legegyszerűbbtől a legpuccosabbig:

 1. CEWE fotókönyv
 2. Alap Bestfotókönyv
 3. ABC Dekor Prémium és Fine-Art könyvek
 4. Pro Bestfotókönyv (csak regisztrált fotósok számára érhető el)
 5. VIIS Design (csak regisztrált fotósok számára érhető el)
 6. Antal fotókönyvek (szlovák cég, csak regisztrált fotósok számára érhető el)
 7. Graphistudio (olasz cég, csak regisztrált fotósok számára érhető el)

A CEWE és az alap Bestfotókönyvek a legolcsóbbak, egyszerű papír, egyszerű fotós borító. Egy jó fotókönyv síkban nyílik, középen csak finom hajtás van, ami nem zavarja a duplaoldas átmenő fotók használatát. A legdrágább a sorban az olasz Graphistudio, aki nem látott még Graphi könyvet, el sem tudja képzelni miről beszélek, és hogy mi kerül 400-1000 Euróba egy könyvön. Én a minap láttam élőben néhány ilyet, és minden képzeletemet felülmúlta, nem titkoltan sokkot kaptam, hogy ilyen minőség, ilyen prémium cucc létezik.

A két véglet között természetesen millióegy lehetőség létezik, a fenti sorrendet a két szélsőérték között akár lehetne variálni is, mert az Antalnak is van minimál könyve, és a Pro Bestfotókönyvnek is van méregdrága, exkluzív kötésű és dobozú La Fontana di Stile könyve.

A gyártók variálják a könyvkészítés mikéntjét is, egyeseknél Kodak és Fujifilm fotópapírra világítják le a digitális fotókat (pl. Best és Antal), és vegyszeresen hívják elő, más gyártóknál HD-nyomtatással készülnek a könyvek (pl. Graphi). Nem árt ha van valami felületkezelés rajtuk, a legtöbb helyen ez opciós, feláras megoldás, de ez azért fontos, mert ha nincs védelem, a papírok hajlamosak lehetnek összregadni (főként ha nedvesség éri őket, ám ehhez egy tüsszentés, vagy a könyv élére eső pár csepp eső is elegendő), illetve hajlamosak lehetnek arra is, hogy az egyik oldal átfog a másikra. A felületkezelt könyveket viszont akár rendelhetjük fényes lapokkal is, mert egy nedves ronggyal időnként letöröljük az ujjlenyomatokat és kész. Ezenkívül UV-állóak is a felületkezelt lapok.

Lehetőségünk van tehát millióféle fotókönyvet rendelni a párezer forintostól a párszázezer forintosig, már csak elkészíteni kell őket. Néhány könyvgyártó saját, online könyvtervező szoftvert kínál, de ezek csak alap dolgokra elegendők. Az igényes fotós speciálisan erre a célra “kitenyésztett” szoftvert használ, akár többet is.

Ilyen programok lehetnek a következők:

 • Adobe Lightroom: ezen belül találjuk a Book modult. Ez a “van, de minek” kategória kb. Persze a semminél jobb, de nagyon buta és korlátozott a használata, pont mint a Lightroom Slideshow-é. Alap dolgokra elegendő, de nem élvezetes a használata.
 • Adobe Photoshop: nem erre találták ki, de lehet vele értelemszerűen oldalakat összeállítani, és a legtöbb fotósnak rendelkezésre áll. Hátránya, hogy mindent kézzel kell csinálni benne, szinte semmi nem automatizált. Annyi könnyebbséget adott az Adobe, hogy az újabb verziójú PS-ekben már smart guide-ok dolgoznak, vagyis a program segít két blokkot (mondjuk két fotót egy oldalon, vagy fotót és rajta egy szöveget) egymáshoz igazítani, középre tenni stb.
 • Adobe InDesign: ez már kifejezetten egy kiadványszerkesztő program. Ami a Photoshopban kínszenvedés, az itt két kattintás. Cserébe viszont drága, és mivel ez közel olyan komoly szoftver, mint a PS, időbe telik, míg az ember megtanulja használni. Gondolj csak bele mennyi ideig tartott kiismerni a Photoshopot.
 • Pixellu Smart Albums 2: az egyik legnépszerűbb fotókönyvtervező applikáció. Kifejezetten erre találták ki, semmi másra, automatizált, de manuális vezérlésre is kapcsolhatunk. A világ legnagyobb fotókönyvgyártóinak tartalmazza a könyvsablonjait, szóval ha egy Antalt vagy egy Graphistudiot dolgoztatunk, akkor ezek könyvméretei, szerkesztési alapjai bele vannak kódolva a programba. Sajnos a magyarok tojnak erre, személyesen próbáltam a legnagyobb magyar fotókönyvgyártó tulajdonosát rávenni, hogy jelentkezzen be a szoftverkészítőknél, de nem igazán érdekelte a dolog, az volt a válasz, hogy készül a saját szoftverük. Ő tudja… Persze lehet egyedi méretet is megadni (és elmenteni) a szoftverben, hogy a magyarokhoz igazodjunk. Cloud proofing szolgáltatást is kínál, de erről később.
 • Fundy Designer v7: a Pixellu ősi ellenfele. Pár éve még a Smart Albums 2 (SA2) volt a menő, a v7 verzióval viszont a Fundy durván összeszedte magát. Szintúgy, mint az SA2, ez is egy zseniális szoftver, mely kifejezetten fotókönyvtervezésre épült, és igaz rá minden szó, amit fentebb a Pixellunál leírtam.
 • Resztli: van még néhány fotókönyvtervező, mint például a Yervant-féle Graphi-plugin, vagyis a Graphistudio saját appja, vagy épp a LumaPix FotoFusion. Én ezekkel nem foglalkoznék, mert többségük nem olyan okos és kidolgozott, mint a fenti szoftverek többsége, adott esetben már elavultak is.

Tekintettel arra, hogy a Photoshopot és a Lightroomot a legtöbb olvasó már ismeri, a resztlivel nem foglalkozunk, az InDesign meg egy külön téma (és magam sem értek hozzá), így kétrészes (illetve a mai cikkel együtt háromrészes) sorozatunkban a Pixellu és a Fundy tervezőket helyezzük górcső alá. Előre szólok, hogy annak ellenére, hogy mindkét szoftver remek darab, egyik sem fog ötcsillagos értékelést kapni, mert bőven van még hova fejlődnie ezeknek a tervezőknek, rengeteg a lehetőség bennük.

13475218_1312478282115438_4407062398003341208_o

Fundy

pixellusmartalbums

Pixellu

A háromrészes Fotókönyvtervező teszt cikkei az alábbiak:

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot