Teszt: Fotókönyvkészítők – bevezetés

A fotókönyvkészítés ma már szerves része lett az esküvői fotózásnak. A saját párjaimnak egy ideje úgy kommunikálom már a komplett esküvői fotózás szolgáltatást, hogy a könyvről beszélek, mint a fotózás végterméke, az egész tevékenységem koronája. Nem hab a tortán, hanem végülis maga a torta. 20-30 év múlva ugyanis már csak ez marad a könyvespolcon, vitrinben, fiókban, míg a díszdobozos pendrive vagy a fotóborítós DVD jó eséllyel nem lesz már meg, ha mégis meglesz, nem lesz olvasható, nem lesz kompatibilis, stb. Tesztünkben bemutatom a két legnépszerűbb fotókönyvkészítő szoftvert, ami nagyban megkönnyíti az esküvői fotós életét.

Az előszóhoz annyit még, hogy ma már tényleg mindenféle igényű és pénztárcájú közönség megtalálhatja a neki megfelelő fotókönyvet, kezdve a legolcsóbb és legegyszerűbb CEWE könyvtől a non-plus-ultra Graphi könyvekig.

Ha sorrendbe kellene állítanom a fotókönyv gyártókat minőség/színvonal tekintetében, akkor az alábbi listát állítanám fel, de ez szubjektív, a saját véleményem, bizonyára bele tud kötni aki akar:

A legegyszerűbbtől a legpuccosabbig:

  1. CEWE fotókönyv
  2. Alap Bestfotókönyv
  3. ABC Dekor Prémium és Fine-Art könyvek
  4. Pro Bestfotókönyv (csak regisztrált fotósok számára érhető el)
  5. VIIS Design (csak regisztrált fotósok számára érhető el)
  6. Antal fotókönyvek (szlovák cég, csak regisztrált fotósok számára érhető el)
  7. Graphistudio (olasz cég, csak regisztrált fotósok számára érhető el)

A CEWE és az alap Bestfotókönyvek a legolcsóbbak, egyszerű papír, egyszerű fotós borító. Egy jó fotókönyv síkban nyílik, középen csak finom hajtás van, ami nem zavarja a duplaoldas átmenő fotók használatát. A legdrágább a sorban az olasz Graphistudio, aki nem látott még Graphi könyvet, el sem tudja képzelni miről beszélek, és hogy mi kerül 400-1000 Euróba egy könyvön. Én a minap láttam élőben néhány ilyet, és minden képzeletemet felülmúlta, nem titkoltan sokkot kaptam, hogy ilyen minőség, ilyen prémium cucc létezik.

A két véglet között természetesen millióegy lehetőség létezik, a fenti sorrendet a két szélsőérték között akár lehetne variálni is, mert az Antalnak is van minimál könyve, és a Pro Bestfotókönyvnek is van méregdrága, exkluzív kötésű és dobozú La Fontana di Stile könyve.

A gyártók variálják a könyvkészítés mikéntjét is, egyeseknél Kodak és Fujifilm fotópapírra világítják le a digitális fotókat (pl. Best és Antal), és vegyszeresen hívják elő, más gyártóknál HD-nyomtatással készülnek a könyvek (pl. Graphi). Nem árt ha van valami felületkezelés rajtuk, a legtöbb helyen ez opciós, feláras megoldás, de ez azért fontos, mert ha nincs védelem, a papírok hajlamosak lehetnek összregadni (főként ha nedvesség éri őket, ám ehhez egy tüsszentés, vagy a könyv élére eső pár csepp eső is elegendő), illetve hajlamosak lehetnek arra is, hogy az egyik oldal átfog a másikra. A felületkezelt könyveket viszont akár rendelhetjük fényes lapokkal is, mert egy nedves ronggyal időnként letöröljük az ujjlenyomatokat és kész. Ezenkívül UV-állóak is a felületkezelt lapok.

Lehetőségünk van tehát millióféle fotókönyvet rendelni a párezer forintostól a párszázezer forintosig, már csak elkészíteni kell őket. Néhány könyvgyártó saját, online könyvtervező szoftvert kínál, de ezek csak alap dolgokra elegendők. Az igényes fotós speciálisan erre a célra “kitenyésztett” szoftvert használ, akár többet is.

Ilyen programok lehetnek a következők:

  • Adobe Lightroom: ezen belül találjuk a Book modult. Ez a “van, de minek” kategória kb. Persze a semminél jobb, de nagyon buta és korlátozott a használata, pont mint a Lightroom Slideshow-é. Alap dolgokra elegendő, de nem élvezetes a használata.
  • Adobe Photoshop: nem erre találták ki, de lehet vele értelemszerűen oldalakat összeállítani, és a legtöbb fotósnak rendelkezésre áll. Hátránya, hogy mindent kézzel kell csinálni benne, szinte semmi nem automatizált. Annyi könnyebbséget adott az Adobe, hogy az újabb verziójú PS-ekben már smart guide-ok dolgoznak, vagyis a program segít két blokkot (mondjuk két fotót egy oldalon, vagy fotót és rajta egy szöveget) egymáshoz igazítani, középre tenni stb.
  • Adobe InDesign: ez már kifejezetten egy kiadványszerkesztő program. Ami a Photoshopban kínszenvedés, az itt két kattintás. Cserébe viszont drága, és mivel ez közel olyan komoly szoftver, mint a PS, időbe telik, míg az ember megtanulja használni. Gondolj csak bele mennyi ideig tartott kiismerni a Photoshopot.
  • Pixellu Smart Albums 2: az egyik legnépszerűbb fotókönyvtervező applikáció. Kifejezetten erre találták ki, semmi másra, automatizált, de manuális vezérlésre is kapcsolhatunk. A világ legnagyobb fotókönyvgyártóinak tartalmazza a könyvsablonjait, szóval ha egy Antalt vagy egy Graphistudiot dolgoztatunk, akkor ezek könyvméretei, szerkesztési alapjai bele vannak kódolva a programba. Sajnos a magyarok tojnak erre, személyesen próbáltam a legnagyobb magyar fotókönyvgyártó tulajdonosát rávenni, hogy jelentkezzen be a szoftverkészítőknél, de nem igazán érdekelte a dolog, az volt a válasz, hogy készül a saját szoftverük. Ő tudja… Persze lehet egyedi méretet is megadni (és elmenteni) a szoftverben, hogy a magyarokhoz igazodjunk. Cloud proofing szolgáltatást is kínál, de erről később.
  • Fundy Designer v7: a Pixellu ősi ellenfele. Pár éve még a Smart Albums 2 (SA2) volt a menő, a v7 verzióval viszont a Fundy durván összeszedte magát. Szintúgy, mint az SA2, ez is egy zseniális szoftver, mely kifejezetten fotókönyvtervezésre épült, és igaz rá minden szó, amit fentebb a Pixellunál leírtam.
  • Resztli: van még néhány fotókönyvtervező, mint például a Yervant-féle Graphi-plugin, vagyis a Graphistudio saját appja, vagy épp a LumaPix FotoFusion. Én ezekkel nem foglalkoznék, mert többségük nem olyan okos és kidolgozott, mint a fenti szoftverek többsége, adott esetben már elavultak is.

Tekintettel arra, hogy a Photoshopot és a Lightroomot a legtöbb olvasó már ismeri, a resztlivel nem foglalkozunk, az InDesign meg egy külön téma (és magam sem értek hozzá), így kétrészes (illetve a mai cikkel együtt háromrészes) sorozatunkban a Pixellu és a Fundy tervezőket helyezzük górcső alá. Előre szólok, hogy annak ellenére, hogy mindkét szoftver remek darab, egyik sem fog ötcsillagos értékelést kapni, mert bőven van még hova fejlődnie ezeknek a tervezőknek, rengeteg a lehetőség bennük.

13475218_1312478282115438_4407062398003341208_o

Fundy

pixellusmartalbums

Pixellu

A háromrészes Fotókönyvtervező teszt cikkei az alábbiak:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Wagner úr, a kékszakáll

    Na, ez érdekesnek ígérkezik. Majdnem 10 évig az IHB Digitallal készítettem minden évben egy családi albumot. Nem tudom, rájuk gondoltál-e a “legnagyobb magyar” kitétellel, de ők saját szoftverrel dolgoztak, amit felhasználóként gyakorlatilag folyamatosan béta állapotúnak találtam, mindig rengeteg hibával működött. De a nyomdai munkájuk minősége tényleg szép volt, bár ehhez meg kellett fizetni mindenből a prémium+ kategóriát. Most pár év kimaradt, amit persze be fogok pótolni, ezért kíváncsi is vagyok, milyen alternatívák vannak azóta.

    Amúgy, a téma kapcsán óhatatlanul beszélni kell a kalibrált, színhelyes környezetről is, ami komoly odafigyelést és szakértelmet (meg komoly eszközöket is) igényel. Gondolom ez az elsődleges oka, hogy a legjobb manufaktúrák csak profi fotósokkal dolgoznak. Amikor vettem át a könyveimet, sokszor láttam a lehetetlenül sárga/piros könyvek felett értetlenkedő megrendelőket.

  • JetFly

    Canon hdbook-ot próbálta már valaki? Vajon mennyire “hd” a hdbook nyomtatási minősége?

  • raptor002z

    Kíváncsi leszek a Fundy-s cikkre! :) Ránézésre egy remek program, egészen addig, amíg el nem kezdi használni az ember… és van igénye olyan extrákra, mint a copy+paste a lapok között, vagy az esetlegesen azonos nevű képek importálása. :) Én két éve nyúzom a 6-os verziót, és ami valamit is ér az egész programban, az a DropZone technológia. Egyébként egy rettentő buta program, rendkívül idegesítő tulajdonságokkal, amikkel egy A4-es lapot simán meg lehet tölteni (Márk, ha gondolod, szívesen elküldöm a cikkhez a listát :)). Már ugye a 7-es verziónál tartanak, de a 6-oshoz képest, ami érdemben változott, az a felület, meg kapott néhány eddig sem hiányzó “fícsört”. Se az upgrade nem éri meg az árát, sem maga a szoftver… Remélem nem voltam spoiler. :D

    • Ha már a spoilernél tartunk… egy-másfél évig a Smart Albumsot használtam, aztán kb egy hónapja vettem észre, hogy a Fundy kijött a 7-es verzióval, gondoltam adok neki egy esélyt. Egyből beleszerettem, 4 könyvet állítottam már össze vele és imádom, kilőttem a Smart Albumsot az űrbe. Mivel mindkettővel van már tapasztalatom ezért gondoltam hogy belefogok egy tesztcikk sorozatba. Ami nekem szimpi, az természetesn a Dropzone, aztán a layoutok vizuális megjelenítése, összességében a jobb átláthatóság mind layoutok tekintetében, mint az oldalak tekintetében, aztán az hogy támogatja a duplamonitoros használatot, hogy a betűtípusoknak látszik az előnézeti képe, hogy menet közben is enged méretet változtatni ha muszáj, hogy a képeket a helyükön lehet pozícionálni “ablakon” belül és nem egy külön helyen oldalt, hogy pofonegyszerű és hasznos a képek kategorizálása előre megadott kategóriákkal (pl esküvő, azon belül kreatív, csoportképek, menya készül, völi készül, vacsora, részletek, stb). Lehet sormintát beszúrni az oldalakra, vagy akár csak a borító belsőt kitölteni vele, hogy ne egyszerű fehér legyen. Remek az automata tervezés is, össze lehet linkelni egybe tartozó fotókat. Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de még nem kezdtem bele a tesztcikkek írásába.