Mire jó az 50-100 megapixel?

Vágásra. Ritka mint a fehérholló, de ahogy a mellékelt ábra mutatja előfordul, és nem a fotós “hibájából”, hanem az ügyfél kérésére.

Az alábbi fotót egy ciprusi – asszem’ – InStyle magazinról készítettem. Ékszermárka reklámja duplaoldalon. Jobboldalt a teljes kép, baloldalt pedig az eredeti fotó egy erősen vágott változata. Árgus szemmel néztem, de nem találtam benne kivetnivalót, épp olyan jó minőségű, élességű stb. volt, mint az alapkép. Pedig 99%-os biztonsággal merem állítani, hogy ez crop, vagyis az eredeti fotó megvágott verziója, nem pedig egy másik kép, ami közelebbről vagy zoomolás révén készítettek. Egyrészt macerás lenne kétszer tökugyanúgy retusálni, másrészt nagy rá az esély hogy ékszerek, sőt mitöbb az ékszereken lévő fénybecsillanások nem ugyanolyanok lesznek a két fotón.

IMG_6140

Tehát adott a szitu, hogy van nekünk egy ügyfelünk aki ilyet kér. Felmerül a kérdés, hogy milyen felbontású fotó bírja el az ilyen mértékű cropot egy magazinban? Bennem legalábbis felmerült ez a kérdés így utánajártam. Az InStyle kb A4-es méretű (csak más oldalarányú, mint az A4) és ugye 300dpi. Kis sufnituninggal reprodukáltam a dolgot Photoshopban, hogy hellyel-közzel kiderüljön milyen lehetett az eredeti fotó felbontása.

Kivágtam a baloldali képet (legyen a neve headshot) a fotómról, illetve a jobboldalit (legyen félalakos) is külön. A headshotot felméreteztem A4 méretre, majd rátettem a félalakos képet amit addig nagyítottam méretarányt megtartó átméretezéssel, míg az A4 méretű headshot le nem fedte – viszonylag – pontosan a félalakos kép releváns részét. Így megkaptam a magazinkép valós  méretét. Eztán még annyit tettem, hogy a félalakos fotót alul-felül megtoldottam, hogy a kép oldalaránya 4:3 legyen, mint egy középformátumú szenzor jellemző oldalaránya.

crop

Ezzel a módszerrel az jött ki, hogy a tárgyalt kép kb 6727x8970pixel, vagyis kb 60 megapixeles lehetett eredetileg, amiből kivágtak egy 8-9 megapixel körüli cropot. Durva. Én azt mondom, hogy ezt egy 50 megapixeles fotóval is már simán meg lehet csinálni, nem lesz problémás a végeredmény. Egy 100 megapixelessel meg röhögve. A Sony-féle 42MP és a Nikon/Sony-féle 36MP kérdéses. A Canon féle 18-20-22 megapixelek (ld. 1DX, 5D3, 6D) viszont erre biztosan alkalmatlanok.

És ez csak egy magazin. Ám nem beszéltük még a sokkal nagyobb méretű beltéri reklámhordozókról.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot