Mire jó az 50-100 megapixel?

Vágásra. Ritka mint a fehérholló, de ahogy a mellékelt ábra mutatja előfordul, és nem a fotós “hibájából”, hanem az ügyfél kérésére.

Az alábbi fotót egy ciprusi – asszem’ – InStyle magazinról készítettem. Ékszermárka reklámja duplaoldalon. Jobboldalt a teljes kép, baloldalt pedig az eredeti fotó egy erősen vágott változata. Árgus szemmel néztem, de nem találtam benne kivetnivalót, épp olyan jó minőségű, élességű stb. volt, mint az alapkép. Pedig 99%-os biztonsággal merem állítani, hogy ez crop, vagyis az eredeti fotó megvágott verziója, nem pedig egy másik kép, ami közelebbről vagy zoomolás révén készítettek. Egyrészt macerás lenne kétszer tökugyanúgy retusálni, másrészt nagy rá az esély hogy ékszerek, sőt mitöbb az ékszereken lévő fénybecsillanások nem ugyanolyanok lesznek a két fotón.

IMG_6140

Tehát adott a szitu, hogy van nekünk egy ügyfelünk aki ilyet kér. Felmerül a kérdés, hogy milyen felbontású fotó bírja el az ilyen mértékű cropot egy magazinban? Bennem legalábbis felmerült ez a kérdés így utánajártam. Az InStyle kb A4-es méretű (csak más oldalarányú, mint az A4) és ugye 300dpi. Kis sufnituninggal reprodukáltam a dolgot Photoshopban, hogy hellyel-közzel kiderüljön milyen lehetett az eredeti fotó felbontása.

Kivágtam a baloldali képet (legyen a neve headshot) a fotómról, illetve a jobboldalit (legyen félalakos) is külön. A headshotot felméreteztem A4 méretre, majd rátettem a félalakos képet amit addig nagyítottam méretarányt megtartó átméretezéssel, míg az A4 méretű headshot le nem fedte – viszonylag – pontosan a félalakos kép releváns részét. Így megkaptam a magazinkép valós  méretét. Eztán még annyit tettem, hogy a félalakos fotót alul-felül megtoldottam, hogy a kép oldalaránya 4:3 legyen, mint egy középformátumú szenzor jellemző oldalaránya.

crop

Ezzel a módszerrel az jött ki, hogy a tárgyalt kép kb 6727x8970pixel, vagyis kb 60 megapixeles lehetett eredetileg, amiből kivágtak egy 8-9 megapixel körüli cropot. Durva. Én azt mondom, hogy ezt egy 50 megapixeles fotóval is már simán meg lehet csinálni, nem lesz problémás a végeredmény. Egy 100 megapixelessel meg röhögve. A Sony-féle 42MP és a Nikon/Sony-féle 36MP kérdéses. A Canon féle 18-20-22 megapixelek (ld. 1DX, 5D3, 6D) viszont erre biztosan alkalmatlanok.

És ez csak egy magazin. Ám nem beszéltük még a sokkal nagyobb méretű beltéri reklámhordozókról.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Életem első címlapfotója egy A4-es méretű magazinban jelent meg. A fotót egy 8 megapixeles 30D-vel készítettem eredetileg fekvő formátumban és ebből lett kivágva a címlapra a kép. Kb. 3 megapixel lehetett a fotó, szerintem teljesen vállalható lett a végeredmény. Persze ez már jópár évvel ezelőtt történt és nyilván nem is lehet összehasonlítani egy mai stílusmagazin minőségével, pláne nem egy reklámfotóéval, de azért nem kell kétségbe esni, ha valakinek nincs legalább egy 5Ds a táskájában.

  • lozsar

    Fasztudja, de úgy ’97 tájékán emlékszem, hogy mindig köpködtünk a stúdióban amikor kisfilmes diát küldtek 1/1-hez – neadjisten címlaphoz – 6×6 v. 6×9 helyett.
    Eltelt HÚSZ (!) év, megspóroltuk a dobszkennert és a szöszmöszretust. Hurrá!

  • Peter Panczel

    Bocs előre is, nem okoskodni akarok, de egy 270mm x 200mm-es magazinhoz 300dpi-vel elég nálunk egy 3200×2400 pixeles kép is a címlaphoz. Ami még 8 megapixel sincs. Persze mi is nagyobbat szoktunk kérni és a vágás miatt értem is a cikket, csak gondoltam megosztom mekkora a minimum egy magazin címlapnál. Amúgy ha nagy gáz van, akkor 240dpi-ig le lehet menni a címlapnál is.

    • Nem mondasz különbet mint én, teljesen egybevág a két sztori. Egy átlag magazin címlap (vagy egészoldalas hirdetés) 300dpivel kb 8 megapixel. A cikk is ezt tárgyalja. Arról értekezem a cikkben, hogy ahhoz, hogy egy olyan mértékű crop, mint ami a fenti fotón van, elég legyen egész oldalra (tehát a croppolt kép mérete 8MP legyen), ahhoz az alapképként kb 60MP szükséges.

  • Nekem is vannak egész kis képből egész nagy nyomatok.
    Itt közepes méretből hatalmas print. De nem magazin. Nem videóztam le az egész szintet csak egy részét azért látható mekkorák :)
    https://www.youtube.com/watch?v=dn_RC_OAcyw