Jövő héttől beindulnak a motorok a Canonnál

Bejelentések várhatók a közeljövőben, több is, melyek közül lesz pár unalmas, és lesz régóta várt is jó eséllyel és lesz egészen különleges is.

Közeledik a következő nagy iparági kiállítás, a los angelesi NAB Show, amire több gyártó is készül bejelentéssel. A Sony biztosan, erről már írtam korábban, bár még mindig nem tudni, hogy teljesen új Alpha modellt mutatnak-e be, vagy csak az A7s 3. generációját.

A Canonnak állítólag még az április 20.-tól megrendezendő NAB előtt is lesz egy bejelentése, ahol megmutatják a nagyvilágnak az egyik PowerShot bridge kamera új modelljét, illetve egy új EF-S objektívet, a Canon EF-S 35mm f/2.8 IS STM Macro-t, ami a korábbi kis makró obihoz hasonlóan beépített fényforrást kap, legalábbis a hírek szerint.

Várják még az aprócska Canon 150D-t is a közeljövőben, de nem ezért kezdtétek el olvasni ezt a cikket. Hanem azért mert a hírek szerint a Canon 5D Mark IV kap egy elég komoly firmware frissítést, aminek az egyik legfőbb funkciója, hogy 4K videó rögzítés esetén átalakítja a szenzorról történő mintavételezést, megnöveli 5632×2970 pixelre (és ezt méretezi le 4K-ra), így a korábbi – mondhatni botrányos – 1.78x-es crop faktort lecsökkenti 1.27x-esre, ami nagyjából egy régi 1D-széria-féle APS-H crop szorzó. Ez már úgy gondolom elviselhető, és az ultranagylátós objektívek látószöge sem szenved akkora csorbát, mint korábban. UHD felbontás esetén 1.29x lesz az új szorzószám, sőt az 1.78x-os crop is elérhető marad a nagytelések számára. Ehhez jön még állítólag egy teljes szenzort használó (tehát crop nélküli) 3K videó mód, ami 60fps és HDR 24fps módot fog tudni. Ennek állítólag a képminősége gyengébb lesz, mint az új 4K formátumé, de jobb, mint a mostani FullHD 1080p formátumé. A FullHD mód is egyébként ezt a “3K full-szenzor” üzemmódot fogja használni, csak a kamera leméretezi FullHD-ra, ami állítólag jobb érzékelt felbontást fog eredményezni.

A FullHD mód frame rate-jét is megemeli kissé a Canon, bár 120fps-re ne számítsunk továbbra sem, de 60 helyett 72/75fps válik majd elérhetővé. XF-AVC formátum is kerül majd a kamerába 120Mbps (4:2:0) és 200Mbps (4:2:2)-vel.

A hírek szerint az új Canon 5D Mark IV-ekben (melyeket gyárilag ezzel a firmware-rel vérteznek fel) új hőelvezetés is lesz. A régi Mark IV-eket viszont majd szervizbe kell vinni, hogy ezt az új hőelvezetést beépítsék utólag, máskülönben idő előtti melegedési problémák adódhatnak, ha az új firmware-t használjuk. Hogy ez mennyibe fog fájni a tulajoknak, azt nem tudni jelenleg.

Úgy tűnik a Canon belátta, hogy mellélőtt az 5D Mark IV videó-képességeivel, és most igyekszik helyrehozni a hibát és vonzóbbá tenni az 5D-t a filmesek számára. Talán még nem késő. Mi azért picit örülünk, hogy a mamut kapott egy pofont a világtól, mert egyre pofátlanabbul működnek. Bár sokszor meg lehet magyarázni a logikájukat, termékpolitikájukat, magam is megtettem jópárszor itt a blogon, de a nagy egészet nézve azért az látszik, hogy egy Fujifilm, meg egy Sony messze lekörözi őket, ami a vásárlói igények kielégítését illeti.

FRISSÍTÉS: hát az egyik legfontosabb kimaradt! Hogy az 5D Mark IV-ben (a Cine szériához hasonlóan) lesz C-Log gamma is videóhoz a hírek szerint. Ez egy lapos színprofil, ami a videók utólagos fényelését és color gradingelését teszi könnyebbé.

No és az utolsó hír a témában: hamarosan érkezik a Canon 6D Mark II is! Hogy pontosan mikor, egyelőre nem tudni, ellentmondó pletykák érkeznek mostanság. Egyesek állítják, hogy e hónapban bejelentik, amit az is erősít, hogy mindenféle külföldi certifikációs szerveknél kiszúrták már a két új DSLR-t és az új EF-S obit, amit a Canon bejelenteni szándékozik a közeljövőben. Szóval én azt mondom, hogy az új 6D, amit 5 évvel az eredeti 6D után mindenki nagyon vár már, várhatóan április végén érkezik. És hogy mit fog tudni? Leírtam már többször, de emlékeztetőül a legfontosabbak:

 • Új szenzor, nagy dinamikával, egyes hírek szerint 24, mások szerint 28 megapixellel
 • 1,5FÉ-kel jobb ISO
 • -5FÉ középső AF pont
 • Modernebb AF rendszer, a jelenleginél több AF ponttal (várhatóan 80D AF)
 • Dual-Pixel AF élőkép és videó módban
 • Dupla SD-kártya fogalat
 • Kihajtható, érintőképes LCD
 • Nagyobb kereső
 • Digic 7 proci
 • “valamiféle” 4K videó
 • Wifi, NFC, GPS, vezetéknélküli töltés
 • 2000 dollár alatti ár
 • Egyes merészebb pletykák szerint Andorid alapú firmware-t kap, de ez azért nekem elég meredeknek tűnik.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot