Megjelent a Canon 6D2

Most mit írjak? A specifikációkat már kiszivárogatták korábban, a véleményemet meg leírtam tegnap. Azóta csak mérgesebb lettem szeretett fényképezőgép gyártómra. Egy napot vártam a cikkel, hogy lecsillapodjanak bennem az indulatok.

Egy kollégát idézve “vélt előnyöket kínálnak valós árakon”. Komoly vitám volt ezzel a cimborával a témában. Kell-e váltani, vagy nem kell váltani? A fotózásban kell fejlődni, nem a technikában – mondják. Hajkurásszuk az újabb és újabb technikát, cél nélkül? Nehéz megmondani, és mégnehezebb meggyőzni egymást. Egyesek – mint az előbb említett kolléga is – az egész technológia hajkurászást a fogyasztói társadalom rákfenéjének fogják fel. És valahol persze igazuk is van. Lehet jó fotót készíteni 10 éves DSLR-rel is, ahogy lehetett filmre is nyilvánvalóan. De ez feltétlenül azt kell jelentse, hogy a technológia felesleges? Nyilván nem felesleges, különben még mindig filmre fotóznánk.

Itt jön a képbe a “Mikor váltsak?” kérdése?

Azt mondják, ha most váltasz, akkor majd nemsokára az eddig szeretett márkád jól bemutatja a saját új gépét, és bánni fogod a váltást.

10 éve foglalkozom hivatásszerű fotózással és bizton állíthatom, hogy 10 évvel ezelőtt, sőt még 5 évvel ezelőtt is valóban ez volt a helyzet. Régen bizony hülye volt az, aki rendszert váltott, csak azért mert a konkurenciánál kijött egy újabb, jobb gép, hiszen csak pár hónap kérdése volt max, hogy a saját márkájánál is kijöjjön ugyanaz. Canon és Nikon nagyjából fej-fej mellett haladtak, és nem volt más. A Sony csak szárnyait bontogatta, a Fujifilmet meg a kezdő fotósok ismerték az S-szériás bridge-ekről.

De aztán kb. 5 évvel ezelőtt történt valami. A Nikon gondolt egy nagyot és bemutatta a D800-at, egy olyan kategóriájú gépet, ami addig ismeretlen volt. Tonnaszám pártoltak át a Canon júzerek 36 megapixelre, a maradók meg persze csak nevettek rajtuk. Aztán jött a D810, és az átpártolók méginkább elégedettek lettek az új rendszerrel. Nem sok olyan van, aki visszajött, mert kiderült, hogy a D810 olyan szinten áll a többiek fölött, hogy ihajj. Ennek három éve már és még mindig elmondható ugyanez. A maradók meg mondták, hogy “óh, jó gépem van, ezzel is lehet jó képet csinálni”. Filmre is lehetett. Időközben felkapaszkodott a Sony, és jobbnál jobb gépeket tett és tesz le az asztalra. Pont ahogy a Fujifilm is. Mi van tehát? A Nikonosok elégedettek. A Sonysok elégedettek. A Fujisok elégedettek. A Panások elégedettek. Az Olympusosok elégedettek. A Canonosok…? Ők vannak a legtöbben. A Canonosok lényegében 2014 óta csak magyarázkodnak. “Nem is kell az”…”Minek?”…”Hype az egész”…”Nem a kamerán múlik”.

Amikor már nagyon szorult a hurok, hiszen minden gyártó már elhúzott a búsba, a Canon meg 5 éve nem mutatott be épkézláb pro, vagy semi-pro masinát, akkor kiadták az 1DX Mark II-t, később az 5D Mark IV-et, amik behozták a lemaradás nagyrészét. Még akár világmegváltó is lehetett volna a Mark IV, de mégsem sikerült. Hallott valaki a Dual-Pixel RAW-ról tavaly nyár óta? Ugyanezt csinálja most a 6D Mark II. Behozza a lemaradás nagyrészét. A Canon 6D Mark II most lelépte a szintén 5 éves Nikon D600/D610 szériát (még jó!), és megközelítette a kicsit feljebb pozícionált Nikon D750-et (hogy mi???). Elég? Hát…egészen addig elég maximum, míg a konkurencia be nem mutatja a Sony A7 III-at, az A7R III-at, a Nikon D820/850-et, a D760-at, a D620/650-et. És ekkor a Canon mehet a levesbe olyan tekintetben, hogy nagyon nagy eséllyel megint le lesz maradva. Ha az 5DIV/6DII esetében is 5 éves termékciklust tervez, akkor tényleg mehet a levesbe.

És basszus nem értem őket. Nem hülyegyerekek ülnek ott, mégsem érteni a logikájukat. Miért nem kérdezi meg az illetékesektől senki, hogy 2017-ben hogy engedhetik meg azt, hogy egy fullframe DSLR-ben nincs 4K videó, mikor már az összes konzumer gép tud ilyet, még a telefonok is? Hogy engedhetik meg azt, hogy így nézzen ki egy fullframe DSLR keresője?

6dii_vs_5div_vf

Forrás: Kai W – Youtube

Abban az időszakban, amikor a mirrorless speciel azzal akar piaci előnyt kovácsolni, hogy 863.222 db AF pontja van szerte a keresőben, és némely esetben a sötét kijelzőn is érintéssel tudunk navigálni közöttük úgy, hogy le se kell venni a szemünkről a gépet?

Fujifilm X-T2 fókuszpontok

Fujifilm X-T2 fókuszpontok

 

Sony A9 fókuszpontok

Sony A9 fókuszpontok

Nem épp erre kellene egy gyártónak minimum reagálnia, ha már diktálni nem tudja az iramot? Itt kőkeményen megváltoztak a piaci viszonyok 5-6 évvel ezelőtt, de a Canon úgy csinál, mintha nem történt volna semmi. Ő továbbra is a maga kis tempójában halad, csepegteti az újdonságokat, mindig csak a kötelező minimumot, mert az elmúlt 10 évben ez működött, tehát akkor biztos működik most is. A felhasználók meg baromi nagy dilemmában vannak. Meddig várjanak? A Canon felhasználók konkrétan minimum három éve várnak valamiféle csodára. Mert ugye az ember nem akar egyből ugrálni, rendszert váltani egy vagyonért, hogy aztán a váltás után meg a Canon kidobjon valami szuper masinát és megbánjuk az egészet.

Ebben a hitben ringatjuk magunkat 3. éve már. Megkérdezném a Canont, hogy szerintük meddig lehet bizonytalanságban tartani a felhasználókat? Az első 1-2 évben rendszerint a hobbistáknak nagy a szája, akik azt gondolják, hogy a fényképezőgéptől lesz jó a kép. 4-5 év után azonban már a profik is összeráncolják az szemöldöküket, amikor egy Sony A9 le tud követni a levegőben egy kosárlabdát, vagy egy ugárló ember szemét, a Canon meg még mindig középre rakja a fókuszpontjait, és a prediktív AF-nek meg kell mondani, hogy milyen témát fotózunk, különben nem jól dolgozik?

Az ember tehát azt gondolja, hogy “várok még”. Megjelenik az 1DX Mark II…drága, várok még, hátha. Megjelenik az EOS M5…nem fullframe, várok még, hátha. Megjelenik az 5D Mark IV…croppos a 4K, picit jobb csak az AF, várok még, hátha. Megjelenik a 6D Mark II…egy középkategóriás 80D fullframe lapkával, várok még, hátha… Hátha jön egy olyan szenzor, mint a D810-é. Hátha jön egy olyan AF, mint a Sony A9-é. Hátha jön egy Pixel Shift, mint a Pentaxé. 5 éve reménykedünk. 2016 februárjában mutatták be az 1DXII-t, azóta várunk. 1,5 éve várunk, és olyan jelek vannak, hogy várhatunk még egy darabig. Mert van MILC, de nincsenek MILC objektívek, nincs fullframe MILC, és ilyen tempóval ebből nem mostanában lesz rendszer, hát még Pro rendszer. Mert van ígéretes Dual-Pixel csoda, de a megannyi lehetőségből csak a LiveView/videó fókuszt használják ki egyelőre. Mert van Magic Lantern, de az hack, tojnak az egészre. Van új szenzor is, de csak amolyan felzárkózós. Na nem mintha nem lenne elég az érdemi munkához, de ez csak egy dolog a sok közül.

Minden csak épp elég, mi meg csak várunk és várunk. Minél tovább várunk annál inkább lemaradunk azokhoz képest akik váltottak. Minél tovább várunk, annál kevesebbet ér a jelenlegi felszerelésünk. A magam részéről, ha most Sonyra szeretnék váltani és a Canonomhoz hasonló objektív szettet szeretnék egy A9-cel és egy A7R II-vel az élen, az kb. 1.1 millió Ft pluszkiadás lenne, és akkor még nincs makróm, amit mondjuk közgyűrűvel meg egy 85/1.8-cal pótolnék, és nincs 200mm-em, mert a Sonynak nincs fix 200-asa. A 70-200/2.8 dögnagy, dögnehéz és 1millió Ft, a 70-200/4 meg csak f/4, ami bizonyára tök jól használható, de mégiscsak kompromisszum egy f/4 zoom egy f/2.8-as fixhez képest, amihez eddig szoktam. A jelenlegi cuccom 1.66 millió ér a használtpiacon, és ez csak egyre lejjebb fog menni. Egyben bízom, hogy a Sony árai nagyobb ütemben esnek, mint a Canoné, és így nem járok rosszabbul mire összejön annyi pénz, hogy váltani tudjak. (És akkor még ott tartunk, hogy el kell adni 2 gépvázat és 6 objektívet, ami egy kínszenvedés ha az ember minél kevesebbet akar bukni rajta.)

Na leírtam ennyi bullshitet és nem is beszéltem a 6DII-ről. Nem véletlen. Magasztalhatnám, hogy milyen remek, hogy kihajható kijelzője van. Majd minden fotózáson kellett volna praxisom során. Magasztalhatnám, hogy milyen jó a Dual Pixel AF. Magasztalhatnám, hogy milyen jó a szenzor, hogy engedi húzni az árnyékokat és nincs több elcseszett fotó alexpó miatt. De nem teszem, mert a mai világban ezek alap dolgok. Mert aki 5, vagy akár 2-3 évvel ezelőtt váltott már Canonról Nikonra, vagy Sonyra, vagy Fujira, vagy soha nem is voltak canonosok, azoknak ezek alap dolgok, és jót mosolyognak a vergődéseinken így 2017-ben. Magasztalhatnám még a 45 pontos autofókuszt is, de nem tudom magasztalni, mert az egészet bezsúfolták a kép közepére, szóval kb kenheted a hajadra a 45 keresztszenzoros AF pontot. A végére álljon itt egy vicces képpár. Az elsőn a 6D II fókuszpontjai láthatók körülöttük a 80D keresőjének mérete fekete kerettel. A másodikon pedig a harmadolóvonalak rávetítve a 45 fókuszpontra. Ugye nem csak én nem röhögök? Köszöntem a figyelmet!

6dii_vs_80D_vf

IMG_2020

Azt gondolod, hogy csak én sírok? Akkor nézd meg ezt 5:40-től:

TELL ME WHY?????

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Garai Antal

    Amikor már egyesek 120fps-sel videóztak, mi még csak harminccal. Amikor kijött a 80D, akkor feladtam a várakozást és eladtam a 70D-t, és kb. minden mást is. Boldog Fuji X-T2-es tulaj vagyok és úgy érzem sok mindenben le voltam maradva az elmúlt időben. Persze ezt nem éreztem, jó volt így is, de hát én is olyan alap dolgoknak tudtam örülni a Fujinál, amik ott már régóta léteznek, a Canon pedig most kóstolgatja (pl. dinamika alulexponált képeknél, ahogy a cikkben is írva van). El lehet lenni nagyon jól, de munkaszerű használatnál szép lassan hiányozni fognak olyan tulajdonságok, amik másoknál már megvannak. Ennek ellenére amíg Canonos voltam nagyon szerettem a márkát, nem húzom le, de tényleg rossz a stratégiájuk. Az önvezető autók korában, nem azon kéne dolgozni, hogy legyen-e hátul is elektromos ablakemelő a verdában.

    • András Belovári

      Szia! Érdekes váltás 70D-ről. Eddigi tapasztalatok?

  • Fesus Levente

    Szerintem kurva jó lett! Ja, hogy mindjárt 2018 van és nem 2013? :))

  • JetFly

    Sokan elfelejtik, hogy valójaban mi is a 6d és a 6d mkII.
    Nem más, mint: “Canon’s entry-level full-frame DSLR”:-)
    Anno én is d750-re váltottam 6d-ről, de még mindig szép emlékeket őrzök róla, most pedig egy dolgot tekintve még irigykedve is nézek az újdonságra, mégpedig a dual-pixel af miatt. Újabban sokat videózok, a nikonomon ez elég fájdalmas a normális LV fókusz hiánya miatt, de még focus peakingem sincs.
    Nem egy világmegváltó gép ez, de 2000usd-ért nagyon rendben van. Az áráról jut eszembe, ha azt nézzük,mennyiért lehet megváltani a belépőt a Canon FF világba – az általam preferált objektív típusakat figyelembe véve – és mennyiért mondjuk a fujiba, ami ugye croppos, a Canon jobban jönne ki. De ez csak matek, amúgy maradok Nikonos:-)

    • Laci

      Igen entry level, csak akkor árban is érződnie kéne ennek.. Az igazi fejlődés az lett volna, ha már nem is lenne APS-C méret 2számjegyű vázaknál. 700ezer a belépő ff váz?

  • Tert

    Sok szerencsét azoknak akik megveszik. Csak a Totalcar-os srácokat tudom idézni: az biztos, hogy örök darab lesz – soha nem lehet majd eladni…

  • Dallos Csaba

    Teljes mértékben egyetértek a cikkel. Ha nem lennének konkurensek, akkor ez amúgy tényleg jó gép lenne :)

  • grgyr

    Valószínűleg van egy adag csőlátás a marketingstratégájukban, talán azt gondolják, ha belerakják a 4K-át akkor kevesebb C sorozatú kamera fog elkelni. Szerintem egyszerűen nem tudnak lépést tartani a Sony szenzor és fényképezőgép fejlesztéseivel. A Nikon is csak addig vigéckedhet amíg kap szenzort a Sony-tól. Ez igaz a Fujira is, de mivel nem konkurál a full frémes gépek piacán, nem érdekük az ellehetetlenítésük. Én a 5D mark II óta várom a továbblépési lehetőséget, de hiába. Az árak elszáltak, fejlődés meg minimális. Ezért is neveztem be egy Fuji X-T2-re…

    • Fesus Levente

      Fuji a Panaval dolgozik az organikus szenzoron, es hamarosan jön.

  • Fefisto

    A Sony 7R ii is 2000 dollár körül mozog és fényévekkel előtte jár a maga gyermekbetegségeivel együtt is. Talán az átállás költségeket lehetne csökkenteni, ha több tapasztalatot kaphatnánk az obi konverterekről, mert mindenfélét lehet olvasni róluk. Ha valakinek van ilyen élménye már, az ne tartsa magában.

    • Anulu

      Az első szériás a7-eket el lehet felejteni mert csak 2. szériától elérhető a OSPDAF adapterezett obikkal. 2. szériában kell gondolkodni abból is R2-vel lehet elérni a legjobb eredményt, és olcsó kínai (20k körül) adapterrekel ne várjon senki jó af-et, teszik a dolgukat de vagy nehezen fókusszál velük az obi vagy sehogy. Amikkel értékelhető AF érhető el : ViltroxIII, Sigma mc11 illetve metabones4. Sorrendben írtam őket meta4 a legjobb. Meta4-nél már csak obi függő, milyen af motor van benne mikori tervezés stb. Legtöbb obi natív sebességet produkál R2-ön vagy csak kicsit gyengébbet,és még Eye af is megy helyel közzel, de van pár olyan obi ami nem igazán hajlandó vagy csak nyögvenyelősen az együttműkődésre leginkább a régi 90-es években tervezett obik. Ha több info kell facen van magyar sony mirrorless csoport ott biztos segítenek.

  • Tert

    Ja és tök jó az itthoni ára, 689 ezer forint…
    Egy Sony A7 II jelenleg ~479 ezer forint (sok helyen most ajándék MC-11 Sigma adapterrel!), markolat + 100 ezer forint + 3 db aksi 70 ezer forint + töltő 20 ezer forint. Ez így 669 ezer forint. De így legalább vettél is valamit…

    • Sajnos az A7 II annyira nem májer mint az A7R II és az A9. Mármint fókusz szempontjából. Egy A7 II-nél azért szvsz jobb a 6D2, ha csak önmagában nézzük.

      • Tert

        Szerintem várjuk meg a teszteket, de én nemvagyok biztos benne, hogy érdemben jobb lesz a 6D2 az A72-nél…

  • Sajnos a matek azt hozza, ki, hogy egy Sonyra váltás 1.1-2millió Ft közötti pluszkiadás lenne és még ez is kompromisszumos váltás objektívek tekintetében. Ellenben ha lecserélem a 6D-met egy Mark II-re, az 5DIII-amat egy Mark IV-re az kb 400ezer Ft pluszkiadás. Erről értekeztem a korábbi “Miért fogod megvenni mégis a 6D2-t?” cikkemben. Bármennyire is csalódottságot érzek belül, meg fogom venni ezt a két gépet és korrektül ki fognak szoltálni újabb 2-3 évig. Aztán addigra talán már könnyebb lesz Sonyra váltani mert több objektívük lesz, nagyobb lesz a használtpiac és talán talán addigra nem is kell Sonyra váltani mert talán talán a Canon is előrukkol valamivel. Talán-talán…muhaha.

    • Attila Kunos

      teljesen jól látod a helyzetet, “sajnos” azonos cipőben járunk
      én is ugyanezeket a vázakat fogom – idővel az általad említettekre leváltani – így a legkisebb a “bukás”
      amúgy tökéletesen teszik a dolgukat a 3-400e expos 5Dm3/6Dk ;)

  • Fefisto

    A sonyból a7R ii-nél lejjebb nem érdemes gondolkodni, bár tudom hogy ez erősen pénz kérdése! Írországból az e-bay-en 650 000, Áfa és Vám mentesen, ha jól működik az optika konverter az + 60 000-tól, vagy kibírod markolat nélkül egy darabig, vagy ha nem eredetit veszel (erős kompromisszum, de a fogása legalább jó lesz) az kb. 20 000, és még pár “apróság” :)…. Így marad egy kis időd az obik cseréjére is, de már egy jó vázzal dolgozhatsz. Én legalábbis ezen agyalok 1-2 hete.

    • Ezzel csak az a bajom, hogy pont az autofókusz ezeknek a legnagyobb ütőkártyája, ez csábít át a legjobban. Canon obikkal és adapterrel viszont annyira nem penge a fókuszuk. Persze használható meg minden, de nem annyira jó, mint natív obikkal, nem az a szint ami egyébként a Sonyhoz csábít. Bár ez csak feltételezés, nem próbáltam, csak natív obival próbáltam A9-et. Jelenleg van egy 17-40/4, 35/2IS, 50/1.4, 85/1.8, 100/2.8L IS Macro és egy 200/2.8L II. Ha ezt Sonyból szeretném akkor a 17-40 helyett ott a Zeiss 16-35/4, 35/2 helyett speciel csak 28/2 van, nem tudom mennyire feküdne riporthoz a 28mm (egy esküvő 80%-t 35/85 párossal fotózom), az 50-es obit tudnám nélkülözni ha nem lenne, 85/1.8 van Sonyéknál is jó árban. Aztán itt jön a probléma. 100-as Macro nincs, csak 90-es. Annak nem látom értelmét hogy van egy 85-ös meg egy 90-es obim, akkor már megoldom a 85-össel az ilyen jellegű munkáimat egy közgyűrűvel. A szűk keresztmetszet a 200mm, ami a Sonynak nincs, csak 70-200 formájában. Azt meg annyira nem szeretnék, nem véletlenül nem tartok évek óta 70-200-at. Nagy, nehéz és drága, húzza a hátamat, elfoglalja az egész táskát és irtózatos árakon megy. De még lehet ezt is lenyelném a Sonyért cserébe de basszus 1.1 millió Ft a 70-200/2.8 GM. Ki a fene ad ki egymilliót egy objektívre??? Egy olyan obira ami nem nélkülözhetetlen. Mert ha egy 600-as teléért kiadnak egy valag lóvét azt megértem mert nincs más megoldás, egy 600-as ágyú ennyibe kerül és pont. De a 70-200/2.8 nem ennyire király objektív hogy ne lenne olcsóbb és jobb alternatíva. Szóval ezek a dilemmák. Már táblázatot is készítettem :D

      • Fefisto

        A sony 85/1.8-ról nagyon jókat írnak és emberi áron van. Azt se feledd, bár nem ez a cél, de hogy itt van pixel bőven, ha esetleg croppolni kellene.

        • Fefisto

          Még egy kis adalék, hogy könnyebb legyen obikat válogatni:
          http://techartpro.com/
          illetve:
          Sony La-EA3 adapter,
          és még a SONY SONNAR T* FE 35MM F/2.8 ZA is emberi áron van az ebayen

  • Tert

    Kis türelem és itt is lesz az A7 III. Ha minden igaz emberi áron lesz, tehát marad +pénz az obikra. Közben már rendelhető a Sigma 24-70 Art, ami teljesen kompatibilis az MC11-el. + a Sigma elvileg dolgozik natív Sony obikon is… szóval fél / 1 év és nem igen lesz problémás -költséges – az átállás. Hát, kb. ennyi idő maradt megszabadulni a jelenlegi vasaktól… Most beruházni egy 6D2-be? Hajrá…

  • Janos_Gehring

    Kedves Márk! Ha azt hiszed, hogy a Nikonosok nem anyáznak hasonlók miatt, akkor tévedsz. Nekem D800-am van. A 810-et nem vettem meg, mert nem tartottam elégségesnek a fejlődést, a plusz szolgáltatásokat ahhoz, hogy a pénztárcámba nyúljak. Most olvasom az esetleges 820-as gép pletykáit. Lesz több pixel, ami nekem nem létszükséglet, bár megbékélnék vele, lesz kihajtható LCD, ez jó, de még mindig arról pletyóznak, hogy nem lesz benne beépített GPS. Na ez nálam ugyanúgy kiverte a biztit, mint nálad az AF. Ha így marad, 820-am se lesz, viszont ebben az esetben már elgondolkodom, hogy eladom az egész hóbelevancot és veszek egy Sony-t.

  • MRSJNS

    Jó ez a cikk, és valahol jogos a szerző “felháborodása”, de szerintem a Canon marketingesei nem hülyék. Figyelik, a piacot, a konkurenseket és tényleg csak a szükséges – elégséges mértékben fejlesztik a masináikat. Amíg ez elég, miért lépnének nagyobbat? Sok kis lépés, sok áremelés, sok gépcsere. A rendszerűk a legerősebb a piacon, és ezt használják ki. Ahogy a szerző írja is, az emberek inkább várnak és reménykednek, aztán megveszik az újabb vázat. Akkor is, ha némi csalódottsággal teszik. Rendszert váltani egy vagyon lenne, és a tetejében ezt a rendszer egy eleméért tennék. Még akkor is, ha egy fontos elemről van szó. A Canon üzletpolitikáját igazolja az is, hogy több, mint tíz éve állnak az eladási statisztika élén.

    • Dallos Csaba

      Teljesen igaz, amit írsz. A felhasználóknak kell visszajeleznie, hogy: “Hahó, kedves Canon, már nem elég, ha a jó képet meg tudom csinálni (ez megy a 10-12 éves vázakkal), a kép készítését szeretném élvezni is :)” A visszajelzésre az eladási statisztikák teljesen megfelelnek, ha a felhasználók ezt kihasználják. De mivel nem kevés pénzről van szó, a felhasználók is óvatosak. Szerintem mi (Canon felhasználók) egyszerűen ezt érezzük. És: “a Canon marketingesei nem hülyék”.
      Még azt is el tudom képzelni, hogy a Sony annyi pénzt tesz a fejlesztésekbe, amennyi egyszerűen nincs máshol…

      • Mekkora szöveg! :D megjegyzem

      • MRSJNS

        A Sony hátrányos helyzetben van, mint mindenki, aki át akarja venni egy piacon a vezető szerepet. Sokkal többet kell invesztálnia, de e tekintetben a Sony-t nem féltem. Nagyon tőkeerős cég. Meglátjuk mit hoz a jövő. (Őszintén szólva én nagyjából ezt vártam a 6D MK2-től… vagy még ennyit sem. A madzag bemézezéséhez ez is elég.) :-)

        • Mifelénk úgy mondják “tudtam de nem sejtettem” :)

        • Anulu

          Valóban sokan elfelejtik vagy inkább nem tudják mennyire tőkeerős. A szórakoztató ipar és elektrótechnikai eszközök 3 legjobban tejelő ágában komolyan jelen van a Sony. 1. Szenzorok, és itt nem csak a fényképezőgépekre kell gondolni, minden mobilba kell szenzor, és a legtöbbe sony szenzor kerül, azt hiszem azt sejti mindenki mennyi mobil talál gazdára egy évben. 2. Játékipar, playstation ugyebár, főleg most hogy az xboxok gyengélkednek. Iszonyat pénzek forógnak itt is. 3. Filmipar, szerintem mindenkinek ismerősen cseng a Columbia pictures, Sony-é. Ráadásul nagyon kevesen tudják hogy Sony-ék életbiztosítással is foglalkoznak keleten, méghozzá olyan szinten hogy ez nagyságrendekkel több lóvét termel mint a fent említett 3 szegmens eggyütvéve. Sony ha tehetné megvehetné Canon-t Nikon-t Fuji-t egyszerre úgy hogy észre sem venné a változást a bankszámláján. Annyi pénzt tólhatnak fejlesztésbe amit egy konkurens se, és nekik nem számít ha búkóra jön ki az elején. Szemben pl egy Nikonal ami ha rossz írányba indul el most, akkor kb megpecsételte a saját sorsát. Szóval ekkora tőkével versenyezni nehéz még akkor is ha Canon-nak hívják az ellenfelet.

  • Molnár Péter

    Bocsanat de en 3. eve csak rohogni jarok ide ha uj Canon gep erkezik :D egyutt erzek meg minden de ezt akkor is kell:
    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
    Elnezest.

    • Dallos Csaba

      Mondok én Neked ennél viccesebbet: Sony A7 rII felhasználói kézikönyv.
      Éredemes beleolvasni…mind az ötven oldalába….:)

      • Molnár Péter

        Nem ertem igazan mi ennek a lenyege, ad 1. Sosem olvasok manualokat ad 2. Ebbol kifolyolag nem is tudom az 50 oldal sok vagy keves-e vagy mi ertelme ennek egyaltalan :)

        • Dallos Csaba

          Nos, én sem ebből élek, tehát megtehetem, hogy nem olvasok manuált. De a manuálnak van más funkciója (pl. gari?).
          Amúgy az én gépemhez sem adtak magyar manuált (akkoriban még nem volt kötelező) de most gépcsere előtt jól jött, hogy a jelenlegi gépek leírásából kb kitaláltam, mit várhatok a canontól.
          Ezt szerettem volna a sonynál is…nem jött össze, ami valljuk meg ilyen szinten gáz…ígí a sony-ra való átállás itt megakadt.

          • Molnár Péter

            Én ebből élek, főállású szabadúszó filmesként, mégsem olvastam soha egy szem manualt sem. Valahogy nem vagyok híve annak, hogy órákig böngésszek egy papírtömböt miközben használat folytán – esetleg youtube videókból – ugyanúgy meg lehet tanulni. Szerintem. Nekem legalábbis eddig bevált. Olvasson manualt a szerviztechnikus akinek az a dolga, az enyém az alkotás marad :)

          • Molnár Péter

            “Mellesleg” szerintem a rendszerváltás sosem ennyin akad meg. Ha “csak” a manuallal volt gondod azon túl lehet lendülni – szerintem. Annak ellenére, hogy Sonys vagyok 3. éve és előtte eltökélt Canonos voltam senkit sem fogok rábeszélni a váltásra, mert máig hiszem, hogy a szem a legfontosabb, nem a gép. A gép csak segít (persze nem mindegy mennyire :)), de ha nincs szemed akkor tök mindegy milyen géped van. A tanulóimnak máig a Canon EOS M-et ajánlom kezdő váznak. Az első generációsat. Nem azért mert olyan halál jó masina, hanem mert olcsó és a korlátai megtanítják azokat az alapvető praktikákat amiket tudni kell, aztán ha komolyodik a tudás és a tapasztalat is megvan akkor persze lehet és kell is váltani.

            De mindettől függetlenül: egy olyan gyártó aki 2017-ben ilyen gépet dob piacra mint a 6D m2, ilyen áron… Az hülye.

          • Dallos Csaba

            Köszönöm, hogy megtiszteltél a véleményeddel.

      • Molnár Péter

        Meg bocsanat de nem latom be h a Canon uberciki benazasa miert is hasonlithato egy sony manualhoz… Szoval tovabbra is csak rohogok :)

        • Dallos Csaba

          Csak a röhögés a közös kapocs ´:)
          A többit leírtam a másik hsz-ben.

  • Contemplative

    Előrebocsátom, Nikonos vagyok, nem ebből élek és D750-et használok. A megcélzott piaci szegmens szvsz. nem a profik, hanem az angolszász megfogalmazással “enthusiast” kategóriába besorolt amatőrök. (Szerintem pont azért, hogy “elvegyék” a profik kedvét a géptől, van egy kártya slot a gépben, holott már a Nikon D7100-ban is kettő volt.) Egy amatőrnek pedig ez kifejezetten jó gép, a fókuszpont és harmadoló vonalak beállítása tényleg durva hiba, de amúgy a Canon lefedte az a szegmenst – entry-level FF -, ahol eddig a 6D tartózkodott a maga meglehetősen régi fókuszrendszerével meg natív ISO-jával. Aki eddig amatőr APS-C Canont – 70D, 80D, – használt, annak biztos komoly előrelépés, élmény ez a gép, annál is inkább , mert várhatóan sokkal kevésbé lesz zajos, mint ezek. (A 70D-t ismerem, az relatíve nem magas ISO-nál – 1600 – kifejezetten zajos képeket produkált.) Szerintem a fő baj Magyarországon, hogy az ITTHONI ár nagyon magas, mert 700-at kevés lelkes amatőr fog (Magyarországon) kiadni, Amerikában a 2000 dollárral ez egy sikeres készülék lesz. A Canon piaci stratégiáját amúgy sem értem, mert a 200D vázat 200.000.- Ft-ért adni, amikor egy Nikon D3300 szett 125.000.- Ft , egy D5300 váz 150.000.- Ft – na ez a teljes rejtély.

  • Laci

    Arra azért odafigyeltek megint, hogy alatta maradjon az 5D mkIV-nek, ez eddig rendben is van. De egy ilyen váz után, ami közel 700ezer Ft, vajon kiadnak egy mai trendnek megfelelő FF MILC-et? Nem hinném, hogy konkurenciát csinálnak az új 5 és 6D-nek. Ebbe fognak tönkremenni..

  • Ádám

    A Canon marketingesei készítettek egy egyész bolygóra vonatkozó statisztikát az elmúlt 10 év gépeladásaiból. Ebből kiderül, hogy 10 éve még minden 10-ik vásárlójuk volt vásárláskor rossz kedvű, elégedetlen az új gépe miatt, ami a 2016-os évre felkúszott a 7-ből 3-nak sír a szája mert megint meg tud venni egy új gépet. Ja és az eladások pedig nőnek. Akkor letisztázva. AZ ELADÁSOK NŐNEK! Az, hogy ebből ki a búskomor vásárló és ki verdesi a seggét a földnek az új gép hazavitelekor azt sem az éves jelentés, sem pedig a profit adatok, sem pedig a részvényárfolyamok nem tükrözik!! Miért éreznék a számok nézésekor, hogy bármi komoly változást is kellene eszközölniük? Ha teszem azt ti vennétek egy XYZ bank részvényt, ami év elején 6300-at és év végén meg 8200-at, akkor kiegyeznétek abban, hogy legyen év végén csak 7500 a részvény ár, cserébe a falusi bankfiókokban kevésbé lennének túlterheltek a dolgozók és kevesebb lenne az ügyfél panasz?? Most komolyan! Tegye fel a kezét, aki a profitja 10%-át adná, hogy másnak jobb legyen…Köszönöm!
    Írnám, hogy szerintem ezzel, hogy melyik gyártó hol tart és merre teljesen felesleges vitatkozni. Olyan ez mint a foci. A fotelből mindenki nagyon ért hozzá. Igazatok van! Miért nem ad ki a Canon egy olyan gépet, ami veri az A9-et, A7R II-t és olcsóbb, mint a jelenlegi 6D? Nos, akkor képzeljétek magatokat a Canon főrészvényeseinek a helyébe és már meg is van a válasz. Azért, mert ez nem a vöröskereszt. Ez nem Terézanya. Hanem egy profitorientált vállalkozás. S, ha ez kell a profithoz, akkor így fog működni. amint érzik, hogy változás kell, meg fogják lépni.
    Ellenben (s kérlek Márk ezt ne vedd személyeskedésnek) az egész blog kezd átmenni picsogásba. Én régen szerettem olvasni a fotosarok blogot. Érdekes cikkek voltak. Volt, hogy többször néztem fel az oldalra, mint ahogy egy-egy újabb írás megjelent. Vártam a következő bejegyzést…aztán úgy alakult, hogy már csak 3-4 újabb cikkbe nézek bele havonta. S valahogy az elmúlt időszakban ugyanazzal találom szembe magam.
    Mennyire nem fizetik meg itthon a fotózást, bezzeg külföldön… 1-2-3 milliós rendszerem van, alig tudunk menni nyaralni a családdal, új kocsi, új ház, hol van már? A legtöbb cikk már arról szól, hogy neked milyen rossz, milyen nehéz és mi az, hogy 150e-ért kell elvállalnod egy fotózást (évente 4x) és milyen jó lenne az A9 gyors fókusza. Megbocsáss, ha egy esküvőt zömében 35/85-tel fotózol, akkor nem a hirtelen pillanatképekre van szükséged, ahogy a fix 200-zal sem. A beállított párfotózásnál pedig talán szükségtelen olyan eszeveszett 20fps mellett is kiváló AF. Természetesen távol álljon tőlem, hogy megmondjam neked a tutit, hogy mi mire is kell illetve a blog is a tiéd így olyan tartalmat közölsz rajta, ami jól esik. De ne haragudj már nem az első cikk, ami után bennem van, hogy leírjam. Szerintem nem jó irányba halad a blog minősége. Régen pozitív dolgokat sugárzott az oldal, most az önsajnálat és kesergés van a középpontban.
    Azoknak az ügyfélszolgálatosoknak szoktam ajánlani, akik valójában utáják az embereket a vevőket meg kifejezetten, hogy a répaföldön nem pofázik vissza a termés. Ha ennyire szar magyarországon (valljuk be) jól kereső fotósnak lenni akkor érdemes lehet megfontolni a váltást. (Az én rendszerem amit 8 év alatt “építettem” beszerzési áron kb 1 millió. Bármikor elscserélem veled a tiédre, ha te ezt nem akarod csinálni)
    S persze, ez hülyeség, hogy ne vedd személyeskedésnek amit írtam, hiszen ha valakiről írunk az már személyes. Akkor úgy írom, kérlek ne bántásnak fogd fel. Inkább egy véleménynek, amit a hozzászólás box engedélyezett nekem.

    pl.:
    http://blog.fotosarok.hu/2012/12/a-fotos-peldakepeid-nem-jobbak-nalad/
    http://blog.fotosarok.hu/2013/07/bigshot-szopko-tamas-lakohelyem-kornyezete/
    http://blog.fotosarok.hu/2013/09/bigshot-jordan-matter-balettosok-hetkoznapi-szituaciokban/

    S az is tetszett, amikor a 6D-ben lévő GPS előnyeiről írtál.

    • Meglett. Spamnek jelölte a Disqus

      • Ádám

        Hát lehet tényleg az. :-)))

        Annyival még kiegészíteném, hogy én már az első DSLR-em kézbevételekor teljesen értetelnül álltam a középre helyezett fókuszpontok miatt. Amikor meg 30-40-60+ fókuszpont van középre zsúfolva az teljesen értelmetlen. Talán azért alakult így ki, mert korábban a rosszabb objektívek készéleken történő torzítása, homályosodása (minőségromlása) miatt lehet az életben nem találna helyes fókuszt a gép adott esetekben…

    • Tert

      Mit jelent a “picsogás”??

      • Tert

        Megtaláltam: félrehúzogatott szájjal sírás, pityergés…

        • Tert

          Ez jó, legyen az oldal neve inkább PICSOGÓ, ez hasonló mint a Twitter csak itt mindig sírunk… :-))))))

          • Ádám

            Mi az a Twitter? :-))))

    • Válaszolok majd de most egy hétig szabin vagyok nem akarok számítógépet látni. :)

      • Ádám

        Jó pihenést. Olyan szabit egyszer én is beiktatok…szerintem 3, max 4 nap volt eddig számítógép nélkül. Tablet és mobil nélkül talán 1, max 1,5. :-)))

        • Nekem sem ment 100%-ban a kihagyás ne aggódj :D
          Szóval a kommentedre válaszolva, egyetértek, valóban picsogósabb lett a blog, mint régen volt. Hogy ez tudatos-e vagy sodródom a saját érzelmeimmel, azt nem tudom, egy kicsit talán tudatosnak érzem. Régen hivatalosabb, távolságtartóbb volt, kb mint egy magazin. A főnököm viszont kezdettől fogva azt kéri tőlem hogy a blog legyen személyes. Mindig azzal a – nyilván – sarkallatos példával jött, hogy ha látok egy jó csajt az utcán, akkor megírhatom azt is. Azt a részt ráadásul meguntam, hogy mindig tudósítsak minden szir-szarról ami megjelenik, mert nem érdekel. Hiába, öregszem, egy új Peak Design táska, vagy egy noname gyártó által kiadott manuálfókuszos objektív nem hoz már lázba. És mivel engem nem érdekel, merészelem azt gondolni, hogy nagy eséllyel mást sem. Csak rá kell pillanatani egy-egy olyan blogra vagy magzinra, ahol megjelenési kényszer van, ahol napi szinten ki kell kerüljön valami. Egyrészt ezt csak főállásban lehet csinálni értelmesen, de inkább arra akarok kilyukadni, hogy mennyi bullshit kerül így ki, aminek semmi értelme. “Sirály támadta meg valakinek a drónját?”, “Óriási fényképezőgépet raktak ki emberekből?” “Házilag hőelvezető bordát építettek egy Pana GF7-re?” Ki a f.szt érdekel, már bocsánat? :D Most épp a nemzetközi sajtóban a csapból is az folyt, hogy a Citograph bemutatott egy olyan 35mm-es pancake obit (f/8 fényerővel), amivel mindig minden fókuszban van. Hát ez óriási! Írt róla az összes médium a neten. Na én ebből kiszálltam már egy ideje, én inkább próbálom a saját véleményemet leközölni itt, ami nem terjed ki mindenre, de amire igen, ott úgy érzem többletinfóval szolgál, mint egy átlagos egy bekezdéses cikk, hogy Megjelent a 6D Mark II, ezt és ezt tudja, pont. Persze nálam is kikerül néha standard cikk, de rendszerint csak olyan cuccokról ami a magyar fotósok döntő többségét érdekli, tehát nem amatőr felszerelés és nem rétegcucc, vagy ha rétegcucc, akkor vonzóerővel bír ld. pl. Leica.
          Az én véleményem, hozzáállásom viszont erősen változik évről évre. Öregszem, egyre többmindent látok, tapasztalok. Nem titok, hogy van két pici gyerekem, keveset alszom, így az idegeim sem a régiek jelenleg, így hamarab felkapom a vizet erre-arra, mondjuk ki érzékenyebb vagyok. Talán emiatt a picsogás is. De az is tény, hogy a szakmánk nem épp a fényes jövő felé halad, és aki ebben nyakig benne van, azoknak a jókedve és optimizmusa évről évre inkább lefelé tendál. Én próbálok ennek ellenálni, annyit keresek a fotózással és az ehhez köthető egyéb dolgaimmal, munkáimmal, weboldalaimmal stb, amennyit egy középvezető keres egy multinál, mégis szabadabb életem van, a magam ura vagyok és azt csinálom amit szeretek. Szóval egy szavam sem lehetne, de mégis van. Az olvasók kedvéért van, empatikus embernek tartom magam így ha a többség picsog, akkor könnyen elkezdek én is picsogni, mert nyilván hiába van jó világ, azért én is szívok. Régen nem voltak például problémás ügyfeleim vagy csak alig. Ma amikor már 2-3x annyiért dolgozom mint régen, ma szinte az összes ügyfelem problémás. Kicsit vagy nagyon de a régi világ hogy megrendeltek, lefotóztam, leadtam, kifizették és legközelebb is hívtak…az a világ elmúlt. Most vagy megrendelik a fotózást de nem mondják meg mit akarnak látni, csinálok valamit, nem tetszik, csináld újra stb. Vagy megrendelik, kurvasürgős, kurvagyorsan megcsinálom aztán 60 napot várok a pénzemre és tök kellemetlen hetente csesztetni, hogy hol van már a pénz. Vagy kérnek ajánlatot, leadom és megpróbálják fillérb.szó módjára úgy csűrni csavarni a helyzetet, az ajánlatot, a szavaimat, hogy minél kevesebbért minél többet kapjanak. Ebből én tanulok, legközelebb máshogy írom az ajánlatot, akkor megint találnak rajta kiskaput amit ki lehet használni. Szóval mindig van valami.
          Na ezek és ilyenek miatt lett a blog hangvétele más mint régen volt. Talán egyszer visszaváltozik, ugyanakkor köszönöm a visszajelzést, és megpróbálok kevésbé negatív hangvételt megütni, hátha sikerül. :)

          • Ádám

            Köszönöm, teljesen megértettem a dolgot. :)
            Egyet is értek a leírtakkal. Bár azt nem szeretem, hogy a többségnek sír a szája, kapcsolódjunk be. Inkább ők kapcsolódjanak ki belőle. Nyilván nem kell elmenni amellett, hogy máshol mi a helyzet és persze, hogy összehasonlítjuk a mi helyzetünkkel. Olvastam anno egy mondást: “Nem az a baj, ha panaszkodsz. Hanem ha az életed részévé válik.”
            A bullshit bejegyzések kihagyásával teljesen egyetértek. Jobbára nem is emlékszem, hogy voltak-e itt anno olyanok. Valahogy mindig színvonalasabbnak éreztem ezt a blogot a sirály-drón csata típusú bejegyzéseknél.
            Még egyszer, köszönöm a kifejtős választ. :)

  • Ádám

    Olybá tűnik, hogy törölve lett a hozzászólásom…tán csak túl hosszúra sikeredett… :-))))