Jönnek a Canon és Nikon fullframe mirrorlessek?

A legújabb pletykák szerint talán itt vannak már a két nagy gyártó Leica-méretű szenzoros MILC gépei.

Mindkét gyártóhoz köthető pletykaoldalakon beindult a gépezet, ugyanis a hírek szerint közelegnek a fullframe mirrorlessek. Ha az egyik bemutatja a sajátját, bizonyára nem kell sokáig várni a másikra sem. Jelenleg ennek a következő előjelei vannak:

  • A Canon nagyfőnöke arról nyilatkozott a múltkor a sajtónak, hogy ő maga is bevallja, hogy cége gyengélkedett az innováció terén az elmúl években, miközben a konkurencia elhúzott. Ezt szeretnék a jövőben kiküszöbölni.
  • A cég a VIP kereskedőinek meghívót küldött ki a márciusban rendezendő CP+ kiállításra, mely egy új mirrorless kamera bejelentéséről tanúskodik. A meghívó prémium stílusban készült és egy EOS M6 MILC-et ábrázol, melynek a bajonetten belüli része ki van takarva, magyarán nem látszik a szenzor.

eosm6holebig

  • A Canon a fejlesztéseibe bevont profi fotósai arról kérdezte a közelmúltban, hogy egy mirrorless kamera esetében milyen elvárásokat támasztanának.
  • Ellenpontja a dolognak, hogy a pletykák szólnak egy új, kisebb kategóriás Canon MILC-ről is, melynek EOS M50 lesz a neve és 4K-ban fog tudni videózni. A pletykaoldalak szerkesztői nem igazán tudják hová tenni ezt a gépet, talán az M5 és az M100 közé ékeli be a Canon, de ennek nem sok értelme van. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy a cég még csak most kérdezi a profikat, hogy mit szeretnének…és a fent említett meghívón is egy M6 szerepel…
  • A Nikonról jelenleg nincs ennyi konkrétum, de ott is azért működik a pletykagépezet:
  • A Nikon 1″-es szenzorral ellátott J1 V3 kameráját úgy tűnik kivonják a forgalomból, van olyan nemzetközi nagy webshop, ahol “discontinued” bélyeget kapott, és más komoly helyeken sincs készleten. Talán leépíti a cég ezt a félresikerült szériát, hogy több erőforrást tudjon koncentrálni egy új széria bevezetésére?
  • Állítólag a Nikon új bajonettet fejleszt, a hírek szerint Z-bajonett lesz a neve, és vélhetőleg ez lesz a fullframe Nikon mirrorless új szabványa.

A legutóbbbi hírrel azt gondolom el is dőlt a vita arról, hogy a két nagy gyártó új objektívsort fog fejleszteni-e a fullframe mirrorlesseihez, vagy a meglévő hatalmas objektívparkjukra támaszkodnak. Én azt gondolom hogy nem lesz itt e tekintetben hatalmas csoda: lesznek új objektívek, melyekből először csak a népszerű fix és zoom gyújtótávolságokat mutatják be, mint bármelyik más gyártó (fix 24, fix 50, fix 85, talán egy macro, 24-70, 24-105 első körben, aztán jön az ultranagylátó, meg a nagytelék és telezoomok), és kínálnak majd saját, gyári adaptert is a meglévő F és EF objektívekhez, melyek vélhetően hatékonyabban fognak együttműködni, mint mondjuk egy Sony – Canon adapter Sony gépen, vagy akár egy Sigma objektív Sigma adapterrel Sony gépen, de nem lesznek olyan jók, mint egy natív objektív, hiszen a meglévő Canon és Nikkor objektívek döntő többségének autofókuszai nem mirrorless használathoz lettek tervezve, így sosem lesznek olyan hatékonyak, mint egy natív MILC üveg.

Kíváncsian várjuk a yokohamai CP+ Showt, mely – az eddigi írásaimmal ellentétben – nem feburárban lesz, hanem március 1-től 4-ig. Februárban bizonyára további infók is kiszivárognak majd, ha valóban jönnek a CaNikon fullframe-ek.

PS: állítólag a Sigma is jön kétféle 70-200-as ART vagy SPORT optikával a CP+-ra!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Erre az esetleges új Canon bajonettre igazából elég egyszerű megoldás is lenne, hiszen a mostani objektívek optikailag megfelelőek és elektronikusan is kompatibilisek lesznek az új rendszerrel, így csak egy új bajonettet kell rájuk tenni és akár ki is adhatnának az új MILC megjelenésekor mondjuk az újonnan tervezett 3-4 objektív mellé még 10-15 tökéletes objektívet, ami a meglévőkön alapul. Annak idején az FD rendszer lecserélésekor is így tettek, az első EF objektívek többsége optikailag megegyezett az FD-s őseikkel, pedig ott sokkal bonyolultabb volt a dolog, mivel AF motort és elektronikus blendemozgatást is el kellett helyezni az objektívekben. Ezek most mind adottak, csak egy másik bajonettes házat kell tervezni rá és kész. Nem tudom egy ilyen megoldás gyártásba helyezése mennyire lenne üzletileg megoldható, de ha profikat is át akarnak csábítani a MILC vonalra, akkor szerintem ez egy reális lehetőség lenne. Persze mellette a gyári adapter is egy megoldást nyújtana, ha valaki nem akarna egyből objektíveket is cserélni, vagy olyan objektívre lenne szüksége, ami az első körben nem készült el új bajonettel. Egyébként nem tudom, hogy a régi USM-mel mi a baj (én még nem próbáltam dual pixeles AF-fel), de nagyjából mindenki azt mondja, hogy a Canon dp AF-je a legjobb jelenleg a piacon és nem szokták hozzátenni, hogy csak az új STM objektívekkel.
    A Nikon viszont nehezebb helyzetben lesz az adapterezéssel, mert ott kompatibilitás szempontjából jelenleg is akkora a káosz, hogy ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a Nikkorok között. Nyilván az új, már elektromos blendemozgatásos objektívekkel megoldható, a régi hagyományos blendegyűrűs objektívekkel is megoldható mechanikusan (munkablendével), de azokkal az objektívekkel, amikben a blendevezérlés mechanikus, de nincs rajtuk blendegyűrű (és ebből van talán a legtöbb jelenleg a profiknál), na ott nem egyszerű a megoldás. Ha jól tudom, ez a fő oka annak is, hogy Sonyra sem könnyű a Nikkorokat adapterezni.

  • scarbantia

    Nem akarok izé lenni, de szerintem nem jön semmilyen Canon FF milc. Büszkén bejelentenek valami középszerű MILC-et, ami majd akár már 4K 30fps módban is tud videózni, és közben csak egy egészen kicsit fog croppolni a szenzorból.

  • Laci

    Nem értem a Canon-nak miért kéne új bajonett? Ahogy a jelenlegi EOS M-eken meg van oldva, úgy az FF-en is működni fog.
    Az, hogy más AF hajtást kíván az obi a MILC-hez, nem jelenti azt, hogy bajonettet kéne cserélni.
    Szerintem előbb utóbb amúgy kiveszik az obiból az AF motort, helyette a szenzort kéne mozgatni.

    De Canon-nál szerintem semmi nem lesz, kidobnak egy újabb MILC-et, amit úgysem lesz értelme megvenni, persze ezt még az árával is alátámasztják majd :) Ha tud is majd 4K-t eleve az 5D IV-nél szarabbnak kell lennie.

    • Rufi

      “Szerintem előbb utóbb amúgy kiveszik az obiból az AF motort, helyette a szenzort kéne mozgatni.”

      Ez nemigen fog megtörténni, aminek több oka is van. Egyrészt már egy 50mm-es objektív esetében is legalább egy centimétert kellene mozognia a szenzornak a végtelen és egy elfogadható közelpont (kb. fél méter) között, egy közepes telénél már 3-4cm-t, egy nagy tele esetén pedig akár 7-8cm mozgásra is szükség lenne. Másrészt közelfényképezéshez más optikai elrendezés adja a jó minőséget, mint távolra, ezért is van a legtöbb objektívben ún. floating elements, tehát, ha nincs (megfelelő) fókuszmechanizmus az objektívben, az sosem lesz elég jó minőségű.

  • Laci

    Igen, a nagytelékre nem gondoltam..

  • Tert

    Az Fstoppers cikke:

    https://fstoppers.com/originals/what-canons-full-frame-mirrorless-system-needs-be-successful-213001

    Nálam 3 +1 dolog elég lenne, hogy elkezdjek újra agyalni a Canon-on :

    EF mount
    16-bit raw files
    >15 stops of dynamic range

    +1: Ergonomics are far more important than having a smaller camera!!!!!!!!!

  • Anulu