Új kiegészítők a Sony A7R III-hoz (is)

Két új és fontos kiegészítő is megjelenik a Sony A7R III-hoz…meg más Sonyhoz is.

Az egyik a Godox XPro profi vakuvezérlője, melyből eddig csak Canon, Nikon és Fujifilm verziót lehetett kapni, ám az USA-ban már előrendelhető a Sony-változat. Ez azt jelenti, hogy vélhetőleg már csak napok vagy hetek kérdése, hogy a Godox végre bejelentse a naracssárga márka híveinek szánt változatot, hiszen eddig csak a régebbi X1-T kioldóból lehetett kapni Sonyt, de az nem olyan jó, mint az új típus.

A másik dolog a portrémarkolat. Aki olvasta az A7R III-ról írt első benyomásaimat, azt megtudhatta, hogy a gép bármennyire is szuperokos és nagyteljesítménye, a rákfenéje a túlzottan kicsi méret. Persze aki sokat utazik, túrázik annak ez pozitívum, de aki fél napokat, meg 10-12 órákat dolgozik a géppel, annak kínszenvedés. Nekem speciel 20 perc után megfájdulnak az ujjaim, hiszen a gépet alapvetően két ujjal lehet csak támasztani a markolaton, lelóg a kisujj. Ehhez jó megoldás lehet a portrémarkolat, mely jócskán megnöveli a gyári markolat méretét, testesebbé és a dupla akksi miatt nehezebbé teszi a gépet, így nagyobb objektívek használata esetén és viszonylag balanszban marad a kezünkben. Eddig azonban csak gyári markolatot lehetett kapni hozzá, ami több mint 100ezer Forintba kerül. Azt tudni érdemes, hogy a Sony A7R III külalakra megegyezik a Sony A9-cel, így az utóbbihoz kínált kiegészítők kompatibilisek az előbbivel is.

Végre a kínai kiegészítőgyártó, a Meike bemutatta az MK-A9 markolatát, mely a Sony A9-hez szánt termék, így jó az A7R III-hoz is. Ára mindössze 110-120 dollár, vagyis jóval olcsóbb, mint a gyári markolat, ráadásul bónuszként beépítettek egy 2.4GHz-es vevőt, és adnak hozzá távkioldó távirányítót is, mely a mezei távkioldáson túl intervalométert is tud time-lapse készítéshez. Ezt a gyári portrémarkolat nem tudja.

meikea9

Felhívnám azonban minden Sony-tulajdonos figyelmét arra, hogy jelentős minőségbeli különbség van a gyári és az utángyártott markolatok között. Kezdve azzal, hogy a kínai verzió rézből és műanyagból készül és nem szigetelt, míg a gyári szigeteléssel ellátott és magnéziumötvözet házzal rendelkezik. Raádásul a kínai markolatok rendszerint belül úgy vannak összetákolva, így könnyen lehetnek kontakthibásak, vagy rosszul funkcionálók. Nekem a Canon 6D-hez pár évvel ezelőtt volt egy Phottix Vertaxom, az néha lefagyasztotta a kamerát, illetve a gép néha kikapcsolt, úgy tűnt, hogy megszűnt a kapcsolat, így nem kapott áramot a kamera a markolattól. A Meike markolatok esetében is sokat lehet hallani arról, hogy kontakthibásak, váratlanul elállítják a rekeszt vagy hibás az akkutöltöttség kijelzés velük. Persze számos felhasználó akad, aki elégedetten használja őket, de a netes fórumokból és facebook csoportokból összeszedett információk alapján úgy tűnik, hogy nagyon magas a selejtarány közöttük, ám olyan infót is hallottam, hogy ez csak egy hibás széria produkálta, amit a Meike visszahívott és javított, csak ugye Kínába nem sokan küldik vissza a termékeket.

Ugyanakkor az egyharmad ár nagyon vonzó a gyárihoz képest.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tert

    A7R2-höz használom a Meike-t, nálam hiba nélkül működik és a minősége is teljesen megfelelő. Féltem tőle de amint kicsomagoltam láttam, hogy ez már nem egy gagyi-olcsó Kínai kütyü. Nem sokkal lesz kényelmesebb a gép fogása de legalább biztonságosnak érzem nagyobb obikkal is. Egész napos fotózáshoz szerintem ez még mindig nem megoldás, de hát Sony-t egyébként is csak a hobbisták vásárolnak túrázáshoz… :-))))

    • Látatlanban az az érzésem hogy ha nem lóg le a kisujjam már jobb lesz a helyzet :D De biztosan fogok még rakni rá ilyen bebújtatós kézfej-pántot és akkor lesz a tuti(bb). Én nem használok strapeket mert nem bírja a gerincem órákig a gépek súlyát akármilyen strapet használok, ezért ilyen beakasztós holster övem van. Így viszont kézben kell tartani a gépet ha nem lóg az övön, márpedig munka közben az egyik mindig kézben van ugye. Egy Case Logic hand-strapet a múltkor vettem a géphez, de jelenleg nem jó hozzá, ha felrakom a kamerára akkor a pánt nem a kézfejemre esik hanem az ujjaimra. Ha laza nem ér semmit, ha megszorítom akkor biztosabb a fogás de nem tudom mozgatni a mutatóujjamat hogy a C1-C2 gombokat nyomkodjam. Néztem az A7-hez való pántot, annak egy műanyag távtartó révén hátrébb van a csatlakozása, így kerül a kézfejre a pánt. Ha markolatostól se lesz jó a Case Logic pánt akkor egy ilyet beszerzek még. https://uploads.disquscdn.com/images/9264d6da73913332ac452508f3299e130b5358f6c2359bb6891051a1a9489ab3.jpg

  • Powershot

    Meike közgyűrűsor nekem is szorult, ezért visszavittem a hazai kereskedőhöz, aki kicserélte. A markolatom is Meike. Már négy éve használom. Az első tapasztalatom az volt, hogy az expogomb lötyög, és nagyon törékeny volt az AA-s elemtartója és az akkutartója néha érintkezett. néha nem. A hazai forgalmazó nagyon rendes volt, két évvel ez előtt adott egy-egy tartót grátiszban az elemekhez és az akkukhoz (az érintkezési hiba már a múlté). Véleményem szerint javul a márka, talán jobb agyagot használnak az eszközeihez. A kicserélt tartó esetében nem kell az akkukat beszorító rugólapot visszahajlítani havonta.

    Azt tanácsolom, hogy a közgyűrűket teleobival ne használd, mivel ezt tiltja a használati útmutatója. A cserét próbáld meg a kereskedőnél (Nekem sikerült egy éven belül elintézni.)