Újabb AI trükk a fotófeldolgozásban

A Skylum Luminar 2018 szoftverbe új fícsört illesztettek, az AI Sky Enhancert, ami a videók alapján meglepően ügyesen működik.

A Luminarban – mely az Adobe Lightroom egyik alternatívája, adott esetben kiegészítője a RAW feldolgozók között – új funkció került bemutatásra a napokban. A szoftverben eddig is voltak már mesterséges intelligenciát használó eszközök, ilyen például az Accent nevű eszköz, ami egész egyszerűen egy csúszka húzásával javít a fotón, így még a legkezdőbbek is könnyen tudnak vele célt érni. De ilyen a “Sun rays” effektus is, amivel dinamikus kamu-napsütést, becsillanást tehetünk a fotóra. A dinamikus azt jelenti, hogy nem csak egy statikus sunflare kerül a fotóra amit tologathatunk, hanem ha bevisszük a csillanást egy képi objektum mögé, akkor imitálja annak árnyékait (pl. beszűrődik az ágak közt egy fán), így folyamatosan változik a hatása illetve picit 3D-ben is tudjuk mozgatni a képen.

A Skylum Luminar 2018 progi most újabb AI fícsört kapott, ez pedig a Sky Enhancer, amivel az égboltot tudjuk drámaibbá varázsolni. Ez is egy egycsúszkás filter, nem kell finomhangolni, nem kell maszkolni, ugyanis a készítők szerint a mesterséges intelligencia mindent megcsinál helyettünk: felismeri az előtérben lévő témákat és magától kimaszkolja.

Az alábbi videókban láthatjuk, hogyan működik (igen, pont egy budapesti fotóval promózzák):

Ha esetleg lemaradtál a többi AI filterről, amit a Luminar kínál, akkor íme:

Accent AI Filter:

‘Napsugarak’ filter (3:50-től, de érdemes megnézni a videót, ügyes dolgokat csinál a jóember, kiderül például, hogy a Luminart a Lightroom mellett egyfajta pluginként is lehet használni, nem csak helyette):

A Skylum Luminar 2018 elérhető ide kattintva.

A Luminar tesztjét itt találjátok:

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot