Photoshoppal is kompatibilis lett a Loupedeck+

Eljött a pillanat, amire elég sokan vártak: már a Photoshoppal való használatot is támogatja a Loupedeck+ az új firmware-nek köszönhetően.

A cég kiadta a decemberre ígért új firmware-t (v2.5), mely amellett, hogy visszahozta a potméter sebességkontroll lehetőségét, szolgált egy nagy meglepetéssel is: elhozta a Photoshop kompatibilitást.

Fontos, hogy ez csak a Loupedeck+-ot érinti, a régi Loupedecket továbbra sem lehet Photoshoppal használni!

Az alábbi videóban egy tüneményes hölgy tolmácsolásában láthatjuk, hogy mit tud a Photoshopban állítani a kontroller:

Őszintén szólva én korábban sem tudtam elképzelni, hogy mire lehetne ezt használni a Photoshopban, és a fenti videóban szereplő funkciókat is bevallom így elsőre kissé kaotikusnak érzem. Kitaláltak pár dolgot, amit a júzernek épp elég lesz majd megjegyezni. Az Actionök gombra programozása jó ötlet, ahogy a speciális layerek és szűrők egygombos behívása is, nomeg persze az ecset eszközök állításának lehetősége tekerővel. De ezen kívül még annyi mindent tud a Loupedeck+ a Photoshopban, amit szerintem közel képtelenség lesz megjegyezni úgy, hogy közben az ember még észben tartja a Lightroomban v. Capture One-ban ráprogramozott dolgait is. Nem teljesen hülyeség Photoshopban kontrollert alkalmazni, de ehhez véleményem szerint valami teljesen más hardveres megközelítés illene, nem pedig egy alapvetően RAW-feldolgozásra kifejlesztett, ennek megfelelően felcímkézett hardverre ráerőszakolni a PS kompatibilitást. Na persze vannak olyanok, akik csak PS-ben használnák a panelt, azok nyilván majd szépen felprogramozzák, matricával átírják a feliratokat a nekik megfelelőre, ami ugyan szép nem feltétlenül lesz, de annál hasznosabb kiegészítőt kapnak a kezükbe.

Íme a Loupedeck új setup szoftvere, láthatjuk hány progival kompatibilis már, mely kezelőszerveket lehet Photoshopban paraméterezni és néhány példát a rendelkezésre álló PS-funkciók közül:

Ennyi szoftverben használható már a Loupedeck+

Ennyi szoftverben használható már a Loupedeck+

Programozható kezelőszervek Photoshopban

Programozható kezelőszervek Photoshopban

Néhány példa a sok funkció közül, amit a gombokra lehet programozni Photoshopban

Néhány példa a sok funkció közül, amit a gombokra lehet programozni Photoshopban

A PS-en kívül van még pár újítás a Loupedeckben. Ezek közül van egy olyan is, amit sokan hiányoltak már, a tekerők érzékenységének állítása. Amely módszert a korábbi cikkemben magam is felvetettem, végül úgy oldották meg a Loupedeck fejlesztői is a dolgot: nem a felhasználó kezébe adják a lehetőséget (mint korábban), hogy a tekerők érzékenységét maguk állítsák, hanem változtattak a potméterek viselkedésén. Az új rendszer szerint a tekerők dinamikusan vagy mondjuk úgy progresszíven használhatók: ha lassan tekerjük a potmétert, akkor finoman lehet állítani a hozzá tartozó csúszkát, ha azonban hirtelen, gyorsan tekerünk, akkor a csúszka exponenciálisan gyorsul. Tehát ha akarjuk, akkor egy rövid határozott tekeréssel “megküldhetjük” a kívánt Lightroom csúszkát, ha viszont precizitás kell, akkor meg lassan tekerjük, és a lehető legkisebb mértékben fog változni az érték. Kipróbáltam, nagyon szépen működik, de az is biztos, hogy annak aki jóideje használ már Loupedecket, meg kell majd szoknia. Kikapcsolni ezt a funkciót nem lehet, a Settings menüben továbbra sincs semmilyen paraméterezhetőségi lehetőség, szóval muszáj lesz megszokni.

Újítás még a Mouse Tool, ezt a Loupedeck firmware-jében lehet társítani egy (ill. kettő) szabadon választott (paraméterezhető) potméterhez. A lényege, hogy egy-egy eszközt úgy tudunk állítani azzal az egy potméterrel, hogy az egérrel mutatuk rá. Amelyik csúszka fölött van az egerünk, azt fogjuk állítani vele. Ezt a fenti Photoshop videóban a Curves panelen be is mutatják. Ha olyan eszközt használunk így, amelyik két dimenzióban állítható, akkor két tekerőt kell így beállítani, az egyik horizontálisan, a másik vertikálisan mozgatja az egérmutató alatt lévő eszközt.

Jó hír a Camera RAW-t használóknak, hogy a Mouse Tool itt is működik! Bármelyik csúszkát lehet így vezérelni az ACR-ben a Loupedeckkel.

Bár félmegoldás egy normál kontrolleres használathoz képest, de több a semminél.

Mind a tekerők érzékenységének változása, mind pedig a Mouse Tool generális funkció, tehát az összes szoftverben működik, amivel a Loupedeck kompatibilis.

Van még néhány újdonság, ezt mindenki megtalálja a mellékelt PDF-ben, ha letölti az új firmware-t: www.loupedeck.com/setup

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot