Újdonságok a Lightroom Classic CC-ben

Az idei decemberi update-nél bekerült néhány érdekes újdonság a Lightroom CC-be. Talán észre vetted, ezért most a PhotoshopCAFE vlog segítségével bemutatjuk, hiszen egynémelyik szinte már forradalminak nevezhető.

Teljesítmény növekedés

Állítólag jobban muzsikál a Lightroom mostantól, amennyiben 4K-5K monitorokkal használjuk: gyorsabban lehet scrollozni a bélyegképek között, és az előnézeti képek ill. a HDR és panoráma előnézeti fotók gyorsabban töltenek be.

HDR Panorama

Ez a következő újítás: eddig lehetett HDR fotókat összeilleszteni, illetve panoráma fotókat összeilleszteni a Lightroomban néhány kattintással. Az új funkció e kettő kombinációja, ugyanott található (jobbklikk, Photo merge) harmadik alternatívaként és a lenti videó alapján még kézből készült HDR panorámákkal is megküzd. Ráadásul nagyon gyorsan teszi mindezt. A videóban az is elhangzik, hogy ez nem vadiúj funkció (októberben már bemutatták), az viszont új dolog, hogy immáron rendesen működik. :D

Develop panelek újrarendezése

Na ez egy mérföldkő a Lightroom életében. Szinte minden összehasonlításban, ahol a Caputre One-nal vetették össze a Lightroomot elhangzott, hogy a C1 mennyire testreszabható, a Lightroom meg nem. Ez ellen első lépésnek tűnik a mostani update, miszerint a Develop modul paneleit immáron újra tudjuk rendezni, illetve a nem használt paneleket akár el is tüntethetjük. Ha valaki például sosem használja a Calibrationt, vagy a Split toningot, akkor nincs más dolga, mint jobbklikket nyomni a panelekre, és a Customize Develop Panel parancsra felugró alblakban kipipálni őket. Ha ritkán nyúlunk egyenként a színekbe, akkor lejjebb pakolhatjuk a HSL/Color panelt, épületfotósok pedig a Transform panelt feljebb vihetik, hiszen gyarabban használják, mint mások. Annyi, hogy az átrendezés után újra kell indítani a Lightroomot.

Újrarendezés után: Transform panel a Basic alatt

Újrarendezés után: Transform panel a Basic alatt

Hálóhoz igazítás a Book modulban

Ha valaki fotókönyvkészítésre vetemedne a Lightroomban, számára jött egy újabb segítség. Azért fogalmaztam így, mert a Lightroom Book modulnál azért sokkal jobb fotókönyvkészítő szoftverek vannak manapság, bár tény, hogy a Book modul is okosodik…csak elég lassan. Most a Snap to Grid funkció az újdonság, ami egy oldalon több kép elrendezését teszi könnyebbé, azáltal hogy a képeket az egérrel egy négyzethálóhoz igazíthatjuk a precíz pozícionálás érdekében.

Auto Import Collectionbe

Az Auto Import funkció a Lightroomban mindig figyel egy általunk megadott mappát. Ha abba új fotó kerül, akkor a szoftver azt automatikusan beimportálja a katalógusba. Ez már több mint egy éve létező dolog, de mostantól arra is lehetőség van, hogy egy általunk létrehozott Collectionbe is betegye az automatikusan importált fotókat. Ez nagyban segíti a katalogizálást.

Inkompatibilis Presetek megjelenítése

Eddig ha olyan Lightroom frissítés érkezett, amely nem támogatta a régi Preseteinket, azok nyomtalanul eltűntek a listából. Az új verzióban lehetőség van bekapcsolni, hogy a “részben kompatibilis” Presetek is megjelenjenek (Show Partially Compatible Presets a Preferencesben). Ezek használhatók is maradnak, maximum azon elemük/beállításuk nem fog működni, ami az új Lightroommal már nem kompatibilis.

Presetek cseréje

Előfordult már olyan, hogy volt egy preseted, ami alapvetően tetszett, de valamit mindig bele kellett javítanod? Tán egy idő után el is jutottál odáig, hogy módosítva újra elmentetted másik néven. Mostantól lehetőség van a meglévő Preseteket felülírni (Replace), duplikálni (Duplicate) és új névvel elmenteni (Rename). Halleluja!

Picit körülményes, de felül lehet írni a meglévő Preseteket

Picit körülményes, de felül lehet írni a meglévő Preseteket

Kilépés megerősítés kikapcsolása

Igazán apróság, de megemlítendő: végre ki lehet lőni a “valóban ki akar lépni?” ablakot a Lightroom bezárásakor, hogy a jövőben többet ne kérdezzen rá a progi.

Auto Update a Creative Cloud applikációban

Megjelent az Auto Update a Creative Cloudban. Lehet hogy elsőre jól hangzik, hogy az applikáció folyamatosan frissen tartja az Adobe szoftvereinket és nem nekünk kell ezzel bajlódni. Ám aki munkára használja ezeket a szoftvereket, jól tudja, hogy ez nagyon veszélyes dolog. Ha egy projekt közepén frissítjük a szoftvert és fellép valami hiba, bug, az ellehetetleníti a munkát, és jöhet a küzdelem. Jobb ezt inkább manuálisan csinálni. A profi felhasználók sosem frissítenek egyből, hanem megvárják míg a fél világ benyalja az első bugokat, amiket az Adobe aztán kijavít és utána is csak akkor frissítik a munkagépet, amikor uborkaszezon van. Akkor is biztonsági mentéssel.

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Dolgozhatnának azon is, hogy jobb legyen a helykihasználás. A C1 óta külön idegesít, hogy hiába van nagy monitorom, a hasznos területet elveszi mindenféle szürke árnyék effektes szegély stb. Lehetne valami olyan nézet, ami az elérhető funkciók mellett jobban kihasználja a teret.