60 megapixel lesz az új etalon

A pletykák alapján úgy tűnik, hogy a 60 megapixeles szenzor lesz hamarosan az új standard a fotózás világában. Ugyanis két hasonló felbontású szenzor is érkezik két különböző gyártótól.

A pletykaoldalak írásai alapján mind a Sony, mind pedig a Canon készülnek 60MP körüli szenzorral, mely információk kínai közösségi oldalakon kiszivárgott infók alapján kerültek napvilágra. E szerint a Nikon már előjegyzést nyújtott be a Sony új, IMX455 nevű, 60MP-es szenzorára, amit a jövőbeni kameráikba szándékoznak tenni, és ami tele van fázisdetekciós AF pontokkal, mely a hírek szerint többet tud majd, mint a Nikon jelenlegi MultiCam 2000 megoldása. A Sony ugyanakkor nem fogja az IMX455-t a saját gépeiben használni, ők egy továbbfejlesztett IMX555-öt pakolnak majd az A7/A9 szériába. Hogy ezzel a korábban kiszivárgott, 100MP-es IMX555CQR-re gondolnak-e, vagy annak valami kisebb felbontású verziójára, azt nem tudni.

A fentieken kívül a Canontól is kiszivárgott egy új szenzor specifikációs adatlapja. A csodás nevű 35MM63MXSCD lapka, mint ahogy a nevéből is kiderült 35mm-es formátum, tehát fullframe, és 63 megapixeles és Dual Pixel technológiával bír. A specifikációs adatlap azt írja, hogy a lapka 14bites A/D konverzióval rendelkezik, 5.2fps sorozatra lesz képes fotó üzemmódban. Hogy ezt a szenzort kapja-e meg az elkövetkező hónapokban bemutatásra kerülő nagyfelbontású EOS R, vagy a korábban már pletykált 75 megapixelest, az egyelőre nem tiszta.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Való igaz. Én magam is nagyon nehezen szántam rá magam a 42mp-re, a 20mp simán elég volt mindenre. Egy előnyét érzem, hogy hatalmasat lehet vágni belőle, ami kajafotónál nekem jól jön, mert olyan képeket kell rendszeresen csinálnom, ami tokától bokáig éles kell legyen, amit csak fókuszpanorámával tudok sokszor megoldani. Azzal hogy egy kicsit messzebb megyek és croppolok, valamennyit segítek magamon mert még így is bőven használható minőségű lesz a fotó. De erre a célra komolyan mondom jobb lenne egy APS-C szenzor.
    Ugyanez igaz arra is, hogy fixobikkal gyakran használok crop mode-ot a kamerán gombra téve, így olyan mintha kétszer annyi obim lenne és még így is 17-18 megapixellel tudok gazdálkodni. De aztán ezen kívül csak nyűg ez a 42MP, az addig hasító iMac Retina ha nem is hasalt le tőle, de nem mondhatom, hogy vígan muzsikál képfeldolgozáskor….

    • Laposfű

      Kuuvik Capture

  • Laci

    Nekem nincs bajom ezzel a megapixel szám növeléssel, vannak obik, amik kirajzolják és amik nem, azokkal is jobb képminőség érhető el. Én inkább azt remélem ettől, hogy pl az A7 III vonal (majd az utódjai) megállnak majd 30mp körül a jelenleginél kedvezőbb áron.