El vannak tévedve a Ricoh/Pentax képviselői

Úgy látszik, hogy a Ricohnál nem a teljesítménnyel akarják felhívni magukra a figyelmet, hanem a nagy szavakkal. Mondanak néhány érceset, és máris a Ricohtól visszhangzik a sajtó. A tények meg már megint senkit nem érdekelnek…

Az Imaging Resource készített egy interjút a Ricoh képviselőivel, ahol az alábbi mondat hagyta el a cég képviselőjének száját:

Currently, mirrorless is a newcomer, so of course many users are very interested in the new systems, they want to use [them]. But after one or two years, some users who changed their system from DSLR to mirrorless come back to the DSLR again. So the DSLR market is currently decreasing a little bit, but one year or two years or three years later, it will [begin] getting higher.

Ez magyarra fordítva annyit tesz, hogy a MILC egy új rendszer, ami természetszerűleg sok embert érdekel, hiszen újdonság. De egy-két év múlva a mirrorlessre váltók közül néhányan vissza fognak térni a DSLR rendszerre. A DSLR piac most ugyan kissé csökken, de néhány év múlva újra emelkedni fog.

Az interjúból az is kiderül, hogy folytatják a Pentax 645 rendszer fejlesztését, nem árban akarnak versenyezni a konkurenciával hanem képminőségben, és mirrorless rendszert egyáltalán nem tervez a Ricoh.

Nem írnék regényt a véleményemről, inkább gondoljuk át a következőket:

  • A mirrorless nem új rendszer, az első digitális tükörnélküli kamerák 2004-ben jelentek meg, az első mindenki által ismert MILC a Panasonictól idén 11 éves (2008-ban mutatták be), az első fullframe mirrorless (ha a Leica M8-at nem számítjuk) a Sonytól 2013-ban jelent meg. Még maga a Ricoh és a Pentax is 2008-2011 környékén mutatott már be mirrorless kamerákat. Ezt én nem nevezném annyira új rendszernek, tekintve hogy az első konzumer DSLR-ek is 2000-2003 között érkeztek.
  • Értelemszerű, hogy ha ők nem akarnak mirrorless rendszert kiadni (miután a Q-rendszer a Pentaxtól megbukott a körömnyi szenzorával), nem fogják isteníteni ezt a rendszert nyilvánosan. A komoly fejlesztések pénzbe kerülnek,  Pentaxnak meg nincs annyi pénze mint egy Canonnak, Nikonnak vagy Sonynak. Nem inkább az van, hogy nem tudnak komoly mirrorless rendszert építeni, minthogy nem akarnak? Persze könnyebb azt mondani hogy nem akarunk. Oké ez csak találgatás a részemről.
  • NEM azt nyilatkozták, hogy a mirrorrlessre váltók vissza fognak térni DSLR-re, bár a szaksajtóban ezt már többnyire így adják vissza. Azt nyilatkozták hogy “some users”, vagyis NÉHÁNY felhasználó fog visszaváltani. Ez nem titok, most is így van, de a visszatáncolók száma elenyésző. Szóval ez megint ferdítés.
  • A DSLR-ek piaca nem picit csökken, hanem nagyon. A legnagyobb gyártók is 50%-os visszaesést jeleznek és már most is a korábbi évek töredékénél tartunk. Ha ezt az összeomlást a Ricohnál “little bit”-nek titulálják, ott lehet valami pörgetőt kéne szedni nyugtató helyett.
  • A felhasználók azt fogják csinálni, amit a nagy gyártók akarnak. Ha a gyártók úgy döntenek, hogy a mirrorlessben van a jövő (márpedig így döntöttek, ez tisztán látszik), akkor a felhasználók mirrorlesst fognak használni. Nem lesz itt semmiféle tömeges visszaváltás 1-2-3 év múlva.
  • Egy olyan cégnél okoskodnak, ahol egyszer már belebuktak a mirrorlessbe, ahol az első fullframe gépet 3 évvel ezelőtt bírták kiizzadni magukból, holott évekkel előtte lett volna már rá igény, ahol létrehoztak 2010-ben egy középformátumú rendszert, amit 2014-ben frissítettek utoljára, és amelyik céget el kellett adni a Ricohnak mert nem ment úgy a szekér, hogy önállóan talpon maradjanak a piacon. Szóval akkor nekik hiszünk inkább, vagy a józan eszünkre hallgatunk?

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • BananaJoe

    Voltak/vannak innovatív, új ötleteik, nagyra tartom a Pentaxot, de otthonra nem kéne és le fogják húzni a rolót ilyen hozzáállással. Mondjuk ha nincs pénz fejleszteni, akkor mindegy is…