Canon és Nikon gépek jönnek

A két nagy gyártó a pletykák szerint bejelentésekre készül. 

Canon

A Canonnál egyelőre nem várható nagy durranás, csupán a Canon G5 X pro-kompakt gép kap utódot. Specifikációk egyelőre nincsenek, de egyes források szerint még idén nyáron bemutatják a kamerát, és Dual Pixel autofókuszt kap. A Canon pletykaoldalak szerint nincs kizárva, hogy ezzel egyidejűleg a Canon EOS 90D-t is bemutatják, ami ugye újra egyesíteni fogja a pár évvel ezelőtt szétválasztott középkategóriát, hiszen ez lesz a 80D és a 7D Mark II utóda is a Canon DSLR vonalon. (Az egykori 50D-ig bezárólag a kétszámjegyű széria volt az APS-C középkategória, majd megjelent a lejjebb pozícionált 60D és a feljebb pozícionált 7D).

Nikon

A pletykák szerint a Nikon egy olcsó és egy felső kategóriás mirrorlesst is készít. Az olcsó az infók szerint 1000 dollár alatti áron várható, annak ellenére, hogy – elvileg – fullframe lapka kerül bele, korábban már képek is kiszivárogtak, bár azóta sem került bizonyításra, hogy az nem csak a Z6/Z7 modellek egy korai prototípusa volt-e. Az viszont elég konkrét kinyilatkoztatás, amit a Nikon vezérigazgatója mondott a sajtónak, miszerint dolgoznak a D5 mirrorless változatán. Ez tehát nem pletyka, hanem a cégtől származó információ. Jövőre Olimpia, ha azt a gépet még a nemzetközi játékok előtt akarják elstartoltatni (márpedig ilyen gépeket akkor szoktak), akkor a felső kategóriás milcnek télig meg kell jelennie a piacon.

Vannak még pletykák a Nikon D760-ról is, bár az csak jövőre jön az infók szerint, de mondják, hogy ez lesz a Nikon belépőszintű fullframe DSLR-je, ergo a D610 már nem fog utódot kapni. Van rá esély. A pletykák alapján a D760 olyan hátoldali gombkiosztást kap, mint a D500/D850, több lesz benne az AF-pont, de ezek száma továbbra sem megy 100 fölé, ellenben dupla kártyafoglalat várható és továbbfejlesztett low-light AF-teljesítmény.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot