Új kamerát(?) mutatott be a Phase One

A Hasselblad nemrég bemutatott, hasonló koncepciója után a Phase One is bejelentett egy új rendszert, ami ha úgy vesszük egy kamera, de tulajdonképpen egy adapter az objektív, és a Phase One hátfalai között.

A Phase One “XT-kamerarendszernek” nevezi az új jövevényt, ami egyébként nagyon furcsán néz ki:

EEGSkwlW4AEwWA0

EEGSkwaWkAE6FZ4

Az XT középformátumú rendszer lényege, hogy a Phase One szerint ez egy utazóbarát megoldás tájkép fotósok számára.

Három részből áll a rendszer:

  • Egy Phase One IQ4 digitális hátfalból, ami lehet 100 vagy 150 megapixeles (no meg a jövőben IQ hátfalak is vélhetően felmennek rá).
  • Egy könnyű vázból, amin van expogomb, Cambo WDS-kompatibilis bajonett, levehető Arca Swiss típusú állványtalp és két tárcsa, amivel az optikát lehet shiftelni 12mm-t bármely irányba.
  • Továbbá jelenleg 3db Rodenstock objektívből

Az XT-ház tulajdonképpen egy híd a Rodenstock optikák, és a Phase One hátfala között. Mivel shiftelhető, így kényelmes vele a perspektívakorrekció, és lehetőséget nyújt ultranagy felbontású panorámafotók készítésére is. Jelenleg három Rodenstock optikát kínálnak hozzá, ezek a következők:

  • HR Digaron-S 23mm f/5.6
  • HR Digaron-W 32mm f/4
  • HR Digaron-W 70mm f/5.6

Mindhárom objektív elektromágneses, ún. X-Shutter zárszerkezetet tartalmaz, ami szénszálas lamellákból áll, és 60s – 1/1000s záridőt tesz lehetővé. Egyébként 500.000 expót bír nagyságrendileg a Phase One szernit, de az 5 év gari időszak alatt azt mondják bármennyit beletolhatunk, nem fognak kekeckedni.

Hátfallal és 1, azaz egy darab szabadon válaszott objektívvel együtt ez a motyó 10 dollár híján nem éri el az 57.000-et, vagyis némi kerekítéssel olyan bruttó 20.000.000 jó magyar forintért cserébe már el is tudunk kezdeni fotózni véle…

3272520346

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Nem Tom

    Az kimaradt a tortenetbol, hogy integralt rendszer, magyaran az optika a hatfalrol vezerelheto es a beallitasok (a shifteles merteke is) a kep metaadat allomanyaba mentodnek.
    Es tenyleg kompakt. A legnehezebb konfiguracio (a 32mm-es lencsevel) megall 2.5 kilobol. Kb mint a GFX meg a Fuji 23mm-es lencseje. 80 dekaval konnyebb, mint ugyenazzal a lencsevel egy Arca Swiss tech cam. Vagy masfel kiloval, mint az XF es az SK 35mm-es lencse. :)

    https://phaseonext.com/wp-content/uploads/2019/09/Size-Comparisons-XT-23HR-Vs-GFX100-23mm-1540×894.jpg

  • BananaJoe

    1. a faszinak a képen hajaismilyen?
    2. Amikor ilyen patinás, nagynevű gyártó, aki mindig is egy szűk réteget szolgált ki, egyszercsak próbálna nyitni a szélesebb közönség előtt… Az olyan mint a német humor.