Kettéválik a Canon 5D széria?

Nem minden pletykát írok le ide, ami a neten kering, rendszerint csak akkor szoktam átvenni valamit a rumors oldalakról, amikor már elég esélyesnek látom az infó valódiságát, vagy már ők esküdöznek rá, hogy úgy lesz, ahogy mondják. A mai hírnek egyelőre semmilyen alátámasztása nincs, de józan ésszel végiggondolva nem hülyeség, hogy a közeljövőben kétfajta Canon 5D-t adnak ki.

Az észbontó felbontással rendelkező Nikon D800 és D800E gépek után számomra furcsa lenne, ha a Canon nem rukkolna elő valami hasonlóval. A Canon 1Dx ugye csak 18 megapixel, az 5D Mark III-at még nem tudjuk, de 22-re suttogják a pletykalapok. Sokan úgy vélik, hogy érkezni fog egy vadiúj gép, 3D vagy 6D néven. Pár embernek eszébe jutott a C300 videokamera bejelentésekor a háttérben meghúzódó, piros pöttyös, névtelen EOS váz, melyről azt nyilatkozta a Canon, hogy tudásban az 1DX és az 5D Mark II között áll majd, kiemelkedő 4K videó képességekkel.

A mai hír pedig azt állítja, hogy a Canon megbontja az 5D szériát, és ki fog adni egy ultranagy felbontású 5D X gépet, és egy kisebb felbontású, gyorsabb és profi videoképességekkel rendelkező 5D Mark III-at. A tegnapi pletykák mindemellett arról szóltak, hogy a 2012-es év a Canonnál az objektívek éve lesz, a canonrumors.com szerint soha nem látott mennyiségű optikát fognak bejelenteni, egyrészt a MILC gépük érkezése miatt, másrészt az ultranagy felbontású fényképezőgépek kiszolgálása végett cserélik a régi üvegeket.

A mai pletyka szerint a következőképpen nézne ki az 5D széria. Több mint érdekes:

Canon EOS 5D X:

  • 45 megapixel fullframe CMOS (a pixelsűrűség megegyezik az G1X-el)
  • 61 pontos autofókusz (hasonló az 1Dx-hez, de egyszerűbb)
  • 3.4 kép/mp sorozat
  • ISO 100-6400 (kiterjesztve 50-12.800)
  • Processzor: Digic 5+ és egy Digic 4

Canon EOS 5D Mark III:

  • 22 megapixel fullframe CMOS
  • 61 pontos autofókusz (ld fent)
  • 6.9 kép/mp sorozat
  • ISO 100-25.600 (kiterjesztve 50.51.800)
  • Proci: Digic 5+ és egy Digic 4
  • Az összes EOS kamera közül a legjobb HD videó minőség

Mindkét kamera 3000 dollár fölött lesz (ld. D800).

Én ezt elég esélyesnek tartom, és arról sem vagyok meggyőződve, hogy mindkettőt 5D-nek fogják hívni, ugyanis a fentebb is linkelt cikkben a titokzatos masinán piros pötty és C jelölés van, mint a C300 pro-videokamerán (persze az csak egy PS illusztráció, de valószínűleg nem véletlen).

Az meg, hogy a fullframe szenzorokból ekkora felbontásokat hoznak ki nem feltétlenül az ördögtől való ötlet. A Nikon D800 36 megapixele esetén a pixelsűrűség megegyezik egy 16 megapixeles APS-C kamera pixelsűrűségével, ami azért annyira nem vészes. Persze mindez – szvsz – csak úgy nem ördögtől való, ha van mellé kisebb felbontású alternatíva, úgy mint amit most a Canon 5D-ről felvázoltak. Hadd döntse el a felhasználó, hogy fullframe-es kamerájából inkább a magas érzékenységet és gyorsaságot sajtolná ki (ld. esküvő, riport, sport), vagy inkább a nagyobb felbontást (ld. stúdió, reklám).

Ti mit gondoltok?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Enyedi Attila

    Anyáztak a D800 36MP miatt, majd anyáznak az X 45MP-je miatt :D

  • Soltész Levente

    Nem látom értelmét 18-20 megapixel nagyobb felbontásnak, hacsak nem, kifejezetten müszaki, vagy nagyfelbontású mütermi fotózásról van szó, ahol fontos a részletgazdagság. Azt gondolom, hogy egyszrészröl, ez már a “csakazért is” ketegória, másrészről pedig már nem tudnak mit belepakolni a gépekbe, ezért megint elkezdödik a pixelháború. Azt érzem, és látom, hogy kicsit megállt a technikai fejlödés, hiszen mostmár egy csúcs DSLR mindent tud amit az álló, és mozgókép rögzitésében kifejlesztettek. Az meg már csak a marketingesen múlík hogy ezt a technológiát mennyiért, és milyen formában adják. Viccnek tartom hogy ha meglátok az utcán, és látok egy komolyabb DSLR-t valaki kezében, nem tudom eldönteni, hogy most fotóznak, vagy viedóznak. Lehet hogy régimódi vagyok, de tökéletesen feleslegesnek tartom ezt a fajta megapixel, és technikai hajhászást. Azt gondolom hogy az alternatívákra kéne inkább koncentrálni (pl: WVIL), de sajnos nem én vagyok a Canon (vagy Nikon) termékfejlesztője.