Érkezik a Photoshop CC…CS7 helyett

Az Adobe a korábban már beharangozott MAX konferencián bemutatta kreatív szoftvercsomagjának következő verzióját, mely nem viszi tovább a CS vagyis Creative Suite nevet, hanem CC jelzéssel megy tovább, ami a már bemutatott Creative Cloud felhőalapú szolgáltatás rövidítése. Íme néhány újdonság a Photoshop CC-ben:

Az Adobe korábban már kiszivárogtatott egy videót a következő PS új funkciójáról, ami a berázott fényképeket képes javítani. A mai napon viszont bemutatták a komplett új szoftvercsomagjukat, ami a CS6-ot váltja a sorban, de nem CS7 névvel, ugyanis az Adobe szabadulni szándékozik a dobozos szoftverektől. A CC tehát a Creative Cloud rövidítése, ami azt jelenti, hogy a neves Adobe szoftverek még inkább össze lesznek kötve az internettel, illetve a net alapú szolgáltatásokkal. Itt a FotóSarok Blogon is írtunk már arról, hogy a Creative Cloud valójában egy előfizetéses rendszer, ahol éves díjért cserébe jogtisztán használhatjuk az összes Adobe szoftvert, és persze mindig a legfrissebb verziót. Aki tehát tavaly ilyenkor előfizetett a szolgáltatásra, az most élből cserélheti a CS6 szoftvereit az új CC verzióra.

Az új, Adobe CC csomag többek közt a Photoshop új verzióját is tartalmazza, lássuk milyen extra funkciók kerültek bele:

  • Smart Sharpen: frissült a PS eddig is meglévő funkciója, az “okos élesítés” még okosabb lett. Használatával az Adobe szerint úgy tudunk élesíteni, hogy a program automatikusan analizálja a képet, és úgy emeli ki a textúrát és élesíti a részletgazdag részeket a fotón, hogy közben minimalizálja a képzajt és a halo-effekteket, ugyanis a képzajt el tudja különíteni a textúrától.

  • Intelligent Upsampling: vagyis intelligens képnagyítás, melynek segítségével kis felbontású fotókat tudunk “használható” méretre nagyítani úgy, hogy megmarad az élesség és nem növeljük a képzajt.

  • Camera RAW 8 és szűrő támogatás: frissült a Photoshop RAW feldolgozó szoftvere is, melyben tovább finomodott a Healing Brush, a perspektíva korrekció és a szelektív vignettálás létrehozása. Ezek a Lightroom 5-ben is megjelentek, szóval innen nézve nem újdonság, az viszont igen, hogy a Camera RAW-t használhatjuk mostantól szűrőként is, akár layerenként is, még olyan képeken és layereken is amik sosem voltak RAW állományok.
  • Camera Shake Reduction: ez a Photoshop CC legnagyobb húzása, vagyis a kamera berázást korrigáló eszköz. A lassú záridő miatt esetlegesen berázott képeinket a szoftver képes lesz javítani, és visszanyerni az élességet. Hangsúlyozom berázott képeinket és nem bemozdult képeinket. Ha a képünk főtémája lett csak életlen, mert mozgott és a lassú záridő miatt elmosódott, azt a szoftver nem képes javítani, csak akkor hatásos, ha mi ráztuk be a gépet, ekkor ugyanis az egész kép bemozdul, ráadásul szoftveresen lekövethető módon. Az algoritmus ezt a bemozdulási irányt képes felismerni, sőt mi magunk is megadhatjuk a kép azon pontját, ahol szeretnénk, hogy felismerje a bemozdulás irányát, majd eltüntesse azt a kép egészén. Nyilván csodát azért nem várhatunk ettől a funkciótól, kisebb bemozdulásokat képes csak javítani (azt viszont nagyon hatékonyan), teszem azt olyanokat, ami mondjuk a kamera LCD-jén még nem látszott, de monitoron már igen. Az egyértelműen elrontott képeket továbbra is ki lehet dobni.

  • Conditional Actions: vagyis a feltételes Actionök. Erről is volt már szó korábban, mégpedig arról, hogy úgy tudunk Actionöket létrehozni, hogy “HA/AKKOR” szabályokat, feltételeket adhatunk meg.
  • Egyéb: kiterjesztett Smart Object funkciók (szűrőket is használhatunk Smart Objectként így később is módosíthatók), továbbfejlesztett 3D festés, szerkeszthető lekerekített sarkú négyszögek (kijelölés, rajz), többszörös Path kijelölés stb.

Részletek az adobe.com weboldalon.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot