Adobe Photoshop Photography Program

Így hívják az Adobe által beígért Photoshop + Lightroom kombót, amiről korábban már írtam. Kiderült azonban, hogy nem olyan széles körben elérhető, mint ahogy először gondoltuk.

Nemrég írtam cikket arról, hogy az Adobe meghallgatta a fotósok kérését, és létrehozott a PS + LR előfizetés-csomagot havi 10 dolláros áron, amit 2013. december 31-ig lehet igényelni. Tegnap jutott eszembe, hogy nem ártana mostmár ezzel a lehetősségel élni, hiszen eddig csak Photoshop CC előfizetésem volt, de jó lenne mellé a Lightroom 5 is. A Creative Cloud desktop alkalmazásban nyoma sincs ilyen lehetőségnek, pedig emlékeim szerint arról szólt a fáma, hogy a meglévő előfizetőket automatikusan átteszik ebbe a rendszerbe. Kutakodtam hát az Adobe oldalán, de mindenhol csak azt az információt találtam, hogy ezt a csomagot (értsd PS+LR havi 9.9 dollárért) a korábbi CS3 vagy újabb dobozos szoftver tulajdonsoknak találták ki, azonban helyenként annyi kiegészítéssel szerpelt az információ, hogy a jelenlegi Creative Cloud tagokat automatikusan kiértesítik az átállás lehetőségéről. Én azt hittem Creative Cloud tag vagyok, mégsem kaptam semmi ilyen értesítést.

Aztán megtaláltam az oldalt, ahol meg lehet igényelni a szolgáltatást, de ez a kép fogadott:

Mondanom sem kell, hogy a gépemen lévő Photoshop CC-nek nincs szériaszáma, az csak a dobozos szoftvereknek van, így nincs mit beírni a fenti rubrikába.

Végül nagynehezen megtaláltam az Adobe Customer Service-t, egy chat ablakot, ahol az Adobe képviselőjével lehet élőben beszélgetni. Kis várakozás után kapcsolták az ügynitézőt, elmondtam mi a problémám, majd az alábbi válasz érkezett, idézem:

The offer for Photoshop Photography Program is available to customers who own a previous commercial version of Photoshop or Photoshop Extended, version CS3 or later (CS3.x, CS4, CS5.x, or CS6). Suites and volume licenses do not qualify. Requires an annual commitment with monthly billing. Available for purchase through December 31, 2013 from Adobe.com only.

Rákérdeztem, hogy akkor egy egyszerű, single-app Photoshop előfizetés mellé nem lehet megigényelni? A válasz az volt, hogy sajnálják, hogy rossz hírrel kell szolgálni, de nem. Azt, hogy mit jelent a mondat, hogy a “Creative Cloud tagokat automatikusan kiértesítik az átállás lehetőségéről” nem kérdeztem meg. Creative Cloud tagnak szerintem azok számítanak, akik a teljes szoftvercsomagra előfizetnek, nem csak egy-egy szoftverre. Ők TALÁN kaphatnak Lightroom használati jogot, bár a Creative Cloud desktop szoftverében még mindig nem szerepel a Lightroom a letölthető appok között, ezt csak az Adobe.com weboldaláról érhetjük el. Mindenesetre aki teljes értékű Creative Cloud tag, javaslom fusson még egy kört ezzel, hátha kap Lightroomot, akinek pedig van jogtiszta dobozos Photoshopja régebbről, ne hagyja ki ezt az ajánlatot. Áfával 12,29 Euro/hónap, de igényelni csak december 31-ig lehet, ezen a linken!

Egyet azonban ne feledjünk, a Lightroom 4 megjelenésével a szoftver ára fele lett a korábbinak. Míg korábban 70-80ezer forint körül volt a dobozos ára a boltokban, ma 35 és 40ezer forint között van, attól függően melyik boltban keressük. 35ezer forint pedig nem sok egy ilyen szuper programért.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot