Csak megjött az a Zenit!

A múltkori tippemmel csak picit lőttem mellé. Megérkezett a Zenit digitális kamera, feltámadt hamvaiból, de jóslatommal ellentétben nem az L-Mount szövetséghez csatlakozott. Viszont nem jártam messze az igazsághoz, ugyanis ők is a Leicához csatlakoznak, csak nem az L-Mounthoz, hanem a legendás Leica M-hez.

A Zenit M ugyanis egy némileg áttervezett és “jóárasított” Leica M Typ 240. Az oroszok tervezik – bár túl sokat nem nyúltak hozzá, valljuk be – és a Leica gyártja a saját wetzlari gyárában. Ez azt jelenti, hogy a külsőt kivéve mindenben 100%-ig megegyezik a legújabb Leica M-mel: 24MP-es CMOS szenzor, valódi távmérős rendszer, élőkép, stb.

ZenitMHandsOn-01

A Zenit M Európában 2018 évvégén kerül a boltokba. Olcsónak nem lesz nevezhető, de jóval olcsóbb lesz, mint a Leica M. Utóbbi ugyanis itthon 2 millió Ft fölött kapható és ez csak a váz. Ezzel szemben a Zenit M 4-5000 Euróba fog kerülni a az orosz KMZ által gyártott Zenitar 35mm f/1.0 kitobjektívvel együtt. Ez durván 1.5millió Ft. Szóval olcsónak nem olcsó, de ha úgy vesszük egy – átcímkézett – Leica M egy 35/1.0 objektívvel másfél misiért nem rossz deal. Még ha orosz objektívről is beszélünk, nem egy Leicáról.

ZenitMHandsOn-02

…lesz ez még olcsóbb is másodkézből az eBayen…. ;) Arról nem beszélve, hogy lehet azért jó objektíveket kapni a Leica M rendszerhez barátságosabb árszínvonalon is. Bár mondják, hogy idegen objektívvel gyakorlatilag pont a Leica lényegét (képi világát) veszítjük el, de ha számít a pénz, ott vannak a szuper Voigtländer üvegek például. Anno nekem is ilyen volt az M8-hoz.

ZenitMHandsOn-04

A fentiektől függetlenül azért nem vetném el teljesen az L-Mounthoz csatlakozást sem, erős a gyanúm, hogy ha a Zenit M sikeres lesz, akkor mennek tovább, és jön a Leica SL “ruszki” változata, ahogy azt épp egy évvel ezelőtt pletykálták.

ZenitMHandsOn-05

Forrás és fotók: dpreview.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Csak nekem groteszk kicsit, hogy a Zenitet a Leica gyártja? Volt amikor az oroszok mindent lemásoltak, fényképezőgép terén épp a német finommechanikai megoldásokat, most meg már csak annyi, hogy, “Hé fiúk, csináljátok meg helyettünk” :)

    Ami érdekes, hogy míg az oroszoknál a hidegháború mozgatta a szálakat, és az egészet elfújta a szél, addig a kínaiak a bizniszt látják benne, és szép lassan továbbfejlesztik a lekoppintott technológiákat. Néha elgondolkozom, hogy hol volt japán a 70-80-as években, ők is tele voltak másolt cuccokkal, az autóipar is bizonyítási kényszerben volt, ma ezt tudja Dél-Korea, és kíváncsi vagyok, mi lesz Kínával.

    • Volt amikor a magyar foci is jó volt…kb egy korszakra tehető a kettő. :D Az idők változnak ;)

  • KNikk

    Várjuk meg a teszteket, könnyen lehet, hogy sokan meg fognak lepődni, azok közül akik most huhognak! Leica alapok sznob faktor nélkül, szerintem nem hangzik rosszul. Meglátjuk.

    • Most valahol azt olvastam, hogy állítólag csak egy 500 darabos limitált széria lesz ez a gép, levonják a konzekvenciákat és építenek másfajta gépet. Azt mondták lehet, hogy DSLR-t, de szvsz nyilván mirrorlesst fognak az SL mintájára.

      • KNikk

        Engem azzal lehetne boldoggá tenni, ha valamelyik gyártó végre a Leica M Monochrom mintájára építene egy megfizethető alternatívát a dedikált fekete-fehért fotózásra. A sokadik MILC már nem hoz lázba senkit szerintem.

        • “A sokadik MILC már nem hoz lázba senkit szerintem.” – hehe, hamar eljutottunk ide :D Elég volt egy nyár végi dömping és máris megcsömörlöttek az emberek.
          Valahol volt egy kérdés, hogy vajon a Canon és a Nikon belépése megváltoztatja-e a milc piacot? A válaszom: igen, mostmár senkit sem érdekel mi történik :D :D :D

          • KNikk

            Ez a pont nálam mondjuk már korábban eljött. Őszintén szólva az átlag hobbi felhasználó (mint én is) nem feltétlenül használja ki ezeket a plusz fejlesztéseket. Aki ezzel keresi a kenyerét, az nyilván halálosan boldog egy új AF rendszertől, vagy vázba épített ezer irányú stabilizálástól, stb., de a legtöbben ezt nem használjuk ki a mindennapokban. Ezekért a plusz szolgáltatásokért max. 2. vagy 3. modellfrissítésnél fizet jóérzéssel az ember. Egy izgalmas formatervért, különlegesebb keresőért (mint a Fuji X100T-ben pl.), vagy egy olyan extra tulajdonságért mint pl. egy fekete-fehér fotózásra szánt gép, szívesen fizetek/fizetnék. Persze ez csak egy vélemény a sok közül.

          • Dallos Csaba

            “Aki ezzel keresi a kenyerét, az nyilván halálosan boldog egy új AF rendszertől, vagy vázba épített ezer irányú stabilizálástól, stb., de a legtöbben ezt nem használjuk ki a mindennapokban”
            Bár értem a lényeget, de én amatőrként erre igényt tartok, persze nem a Leica árában.