Bejelentések közelegnek

Jövő héten kezdődik Las Vegasban a CES nemzetközi számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai világkiállítás, ezen belül pedig a PMA fotótechnikai show. Szinte az összes nagy gyártó részt vesz ezeken, és a Nikonnál már egyébként is záporoznak a pletykák az év eleji nagy bejelentésről. Lássuk mit várhatunk!

A CES január 10.-e és 13.-a között kerül megrendezésre, ezért a bejelentések várhatóan előtte fognak érkezni.

A Nikontól várjuk a D800 felső-középkategóriás tükrös, valamint a D4 csúcskategóriás DSLR bejelentését. Hogy mindkettő érkezik-e, vagy csak az egyik, még nem tudni, de a Nikon nagy bejelentését az is sugallja, hogy a nikonrumors.com szerint szinte az összes nagy fotográfiai magazinban és újságban vásároltak az elmúlt hetekben egészoldalas reklámfelületeket, továbbá Január 6.-ára sajtókonferenciát jelentettek be Thaiföldön. A pletykák szerint jó eséllyel a D4 kamera és 1-2 új objektív fog napvilágra kerülni a CES előtt.

A Canon háza táján egyelőre csend van, igaz azt rebesgetik, hogy ők sem fognak üres kézzel érkezni a CES-re, de szerény véleményem szerint csak a már bejelentett 1Dx végleges, sorozatgyártásra érett verziója lesz megnézhető, kipróbálható, meg persze a nagy dirrel-durral bejelentett C300 videokamera. Utóbbi a legtöbb fotóst maximum érdeklődés szintjén mozgatja meg, előbbi viszont azt jelenti, hogy az 1Dx-el készült tesztképek már publikálhatóak lesznek. Erre az októberi bejelentés óta nem volt lehetőség, ugyanis a világ minden táján, így Magyarországon is csak kipróbálhatták a gépet, de tesztképet senki nem hozhatott nyilvánosságra, pedig epekedve várjuk, hogy mit tud a natív ISO51.200. Az 5D Mark III bejelentésről egyelőre annyi szó esett, hogy ez év március végén, április elején várható, tehát a CES-en még nem fogunk találkozni vele. De ne temessük még a Canont, ugyanis a C300 bejelentésekor nyitva hagytak egy kaput egy piros pöttyös új géppel, lehet hogy ez is bemutatkozik még a CES-ig.

Esély van rá, hogy a Fujifilm is előrukkol egy új géppel, folytatva a prémium X szériát. A pletykák arról szóltak korábban, hogy februárban fog érkezni a “forradalmian” újnak számító MILC gépük, mely “új távlatokat nyit” a digitális fényképezésben. Szokásos marketing duma, bár több gyártó – köztük a Fuji is – szabadalmaztatta nemrégiben a saját organikus szenzor technológiáját, ami komoly fejlődést ígér a digitális képalkotásban. Ha februárban érkezik, elképzelhető, hogy a CES-en vagy előtte jelentik be.

A Sigma is vadiúj technológiát ígér a CES-re, ez ráadásul nem is pletyka, ugyanis nem rejtik véka alá a dolgot. A Sigma hivatalos honlapjának bannerén arra biztatnak minket, hogy nyissuk ki szemünk-fülünk január 10.-én, ugyanis bejelentenek valami nagy durranást. Hogy mit, arra csak tippelni lehet, egy tény biztos, miszerint a Sigma szakembere a jövőt a következő szentháromságban mutatta be: a DP szériájú, nagyszenzoros, fényerős fix objektívvel ellátott kompakt gépeik bővítése, az SD szériájú, Foveon szenzoros DSLR gépeik APS-C méretű szenzorral felszerelése, valamint a MILC kategóriájú gépekhez objektívek fejlesztése (mikro4/3).

A Sonytól várunk még új NEX gépet, valamint egy 100 megapixeles szenzort, a Pentaxtól egy fullframe-es MILC gépet és egy középformátumú tükörnélküli digitális gépet, de ezek a jövő zenéi, valószínűleg nem a CES-en jelentik be őket.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot