Végre! Az első Nikon milc teaser videó!

Ahogy a korábbi cikkben is említettem, eljött a július 23, de nem mutatták be a Nikon fullframe mirrorless gépét, “csak” egy teaser videót kaptunk. De lássuk be, erre a pillanatra uszkve 4-5 éve várunk.

A Pursuit of light videóban láthatjuk a Nikon csodafegyverét(?), fénnyel kiemelve a bajonettet, ami nem kicsi. A nikonrumors.com szerzője még azt is megfogalmazta Twitteren, hogy mi van ha középformátumú mirrorlesst mutatnak be?

Nézzétek:

Itt meg a képek kivágva a videóból:

Nikon-full-frame-mirrorless-camera-teaser1 Nikon-full-frame-mirrorless-camera-teaser2 Nikon-mirrorless-camera-teaser-video2 Nikon-mirrorless-camera-teaser-video3 Nikon-mirrorless-camera-teaser-video4

Akkor elemezgessünk egy kicsit…

Az volt a pletyka, hogy új bajonettet kap a Nikon mirrorless, melynek neve Z-mount lesz. Ez már azt hiszem mindenki számára kikristályosodott, hogy a Canon és a Nikon tükörnélküli gépe nem EF és F-bajonettesek lesznek, a régi obikat csak adapterrel lehet majd használni. Ezt az elvet a fenti videó is erősíteni látszik, a képeken látható objektív nagyon designos és nagyon rövid (a kamera meg nagyon keskeny), tehát biztosan nem egy F-mountos Nikkort látunk rajta, hanem valami újdonságot.

Az is látható, hogy a kamera nagyjából akkora lesz, mint a Fujifilm X-H1, és a sziluettje alapján vélhetőleg ergonomikusabb kialakítást kap, mint mondjuk a Sony A7 széria. Vegyük észre a hatalmas hüvelykujjtámaszt például.

Ha már sziluett…figyelem, durva konteo következik!

Samsung-NX1-camera-1Nem éreztek dejavut a képek láttán? Mintha ezt a formát valahol már láttátok volna? Én éreztem. És rá is jöttem, hogy ezek a lekerekített formák mire emlékeztetnek. Eléggé hasonlít a Samsung NX1 kamerára, bár nem teljesen ugyanaz, de néhány vonalvezetés hasonlít, például a kamera baloldalán a “váll” lekerekítése, továbbá a Samunak is ilyen hatalmas és hasonló formájú hüvelykujjtámasza van. Ilyenkor önkéntelenül eszembe jut az a – magam is meglepődtem – 2015-ös év végi pletyka, miszerint a Nikon felvásárolta a Samsung fotográfiai üzletágát, és az NX technológiára alapozza a leendő fullframe mirrorless kameráját. Amit aztán a Samsung egy napra rá letagadott.

 

Azt is vegyük észre a képeken, hogy hatalmas LCD kijelzőt kapott a gép, szerintem minden eddiginél nagyobb lesz.

Egyelőre ennyi.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Powershot

    Ez nem konteo. Ez egy Samus Nikon.

  • Szerintem az történhetett 2016-os évvel kezdődően,hogy a Nikon felvásárolta a Samsung milc-et és kemény két és fél év után piacra dobják azt a Nikon milc-et,aminek az alapjait a Samsung rakta le, de hát pénzért bármi eladható….Én kissé sajnálom a Samsungot,mert nagyon jó úton indultak milc szegmensben, annyira, hogy a Fujifilm és a Sony is fel kellett kösse a gatyáját azokban az években….ekkor jöhetett a Nikon részéről a felvásárlás ötlete, hisz igy egy konkurens brand-et máris kizárt és az ő logója fog viritani azon a gépen,aminek ősatyja a Samsung.Ha belegondoltok milyen jó kis gép volt a Samsung NX1,talán ő volt az első aki felső sztátusz kijelzőt rakott a milc házra,15kép/sec sorozat,4K videó,érintő kijelző és USB 3.0 port…szivből sajnálom hogy nem folyatták (https://www.dpreview.com/reviews/samsung-nx1), vagyis folytatják de Nikon milc név alatt :) .

    Na most ha ez igy van akkor eléggé gáz van Canonékni,mert ők elég nagy handycappal fognak rajtolni? a milc világába, mert valljuk be az M széria elég gagyi az APS-C szegmensben és még akkor nem is beszéltünk a FF milcekről….

    • István Kiss

      Igen az M széria elég gagyi volt (!), de az új M50 sztem teljesen oké 200 körül. Agyonkerestem a youtubot M50 fikázó videókért (pl ef obik af gyilkolásáról) és valahogy nem jellemzőek. Vagy senki se veszi a gépet, vagy akinek van, teljesen jól el van vele. Ha kijön az új M5 abból már sok mindenre lehet majd következtetni, pl 90d, 7dmk3 és az új ff vázak DPAF ill 4k tulajdonságok stb..
      Mert a Sony nem volt gagyi, mikor egyszerre kb 4 termékvonalat futtatott? Az első nex gépek ugye tökéletesek voltak, persze…
      Az nem jelez semmit, hogy egyszerre 3 generációs sony aps-c gépet lehet vásárolni még mindig, sőt a7 sorozatból is, ha jobban belegondolunk??

  • Laci

    Abban nem látom az összefüggést, hogy akármit is vett meg a Nikon, attól még a külső akármilyen lehetne, nem lenne muszáj Samsung-ra hasonlítani. Én kíváncsian várom, mert engem eddig a Sony nem győzött meg annyira, hogy váltsak Canon-ról. Billeg naponta, de nincs meg az az elrohanok Sony-t venni érzésem.

    • Szerintem a világon egyedül csak én emlegettem a Samsungot ebben a témakörben. :D
      De így hogy egyre többminden derül ki a külsőről, így kezdem én is elengedni ezt a sztorit. Nem igazán hasonlít rá. És valóban, attól még hogy a technológiát átveszik, nem törvényszerű hogy hasonlít is rá. Jelenleg az az érzésem, hogy ez egy kényelmes de nyomi kinézetű kamera lesz. De mindenképpen megosztó.

      • Laci

        Hát ha hozza azt amit amit az A7 III, esetleg még többet, tőlem lehet akármilyen nyomi :)

    • István Kiss

      Eszük ágában sincs bezárni. Hogy késnek a tükör-nélküli vázak? Szerintünk. Amúgy mikor cserélte le a Canon 2 ill egy éven belül az 5d v. 6d aktuális vázait?? Mert gondolom azok helyett jönnének az új gépek, különben minek? Valószínűleg tökéletesen fognak működni a nemrégiben kiadott új ef bajonettes obik az új milc gépeken.