Kivesézzük a Phase One szoftvereit – 2,5. rész

A Phase One katalogizáló alkalmazásának bemutatása után aktuális cikkünkben belevágunk a cég legfőbb szoftverének, a Capture One Pro 8-nak bemutatásába, mely egy – az Adobe Lightroomhoz hasonlóan – katalogizáló és RAW-feldolgozó szoftver, amit professzionális felhasználásra szánt a gyártó. Biztosíthatok mindenkit, hogy az az állítás, miszerint a Lightroom a konzumer, a Capture One pedig a professzionális RAW-feldolgozó szoftver, abszolút helytálló megállapítás. Nem túlzás, ha azt állítom, olyan funkciókat, szolgáltatásokat és képminőséget fogtok tapasztalni, amiről eddig csak álmodtatok! Mivel a szoftver elég komplex, annak bemutatását több cikkre bontjuk. Elsőként a katalogizálás funkciót mutatjuk be.

Mindenekelőtt elmondanám, hogy a korábbi Capture One felhasználók számára is érdekes lehet ez a cikksorozat, ugyanis a Capture One Pro 8 verzió ez év szeptemberi megjelenésével olyan új funkciók jelentek meg a programban, ami korábban nem volt és egynémelyiket esetleg irigyelhették is a Lightroom felhasználóktól. Ilyen új feature a katalógusok megjelenése a sessionök mellett, a helyi ecset mód (Layeres!), a RAW file-ok virtuális másolata, a filmszemcsézet hozzáadása, a LiveView mód vezetékes fotózás esetén, a Clarity csúszka paraméterezhetősége, a stílusok és presetek bevezetése, a testreszabható kezelőfelület, az automatikus lencsekorrekció, illetve a webgaléria létrehozásának lehetősége. Még régebbi felhasználóknak a Capture Pilot is újdonság lehet.

A C1-t még nem ismerő fotósok számára már az előző bekezdésben is lehet pár dolog, ami feltűnést kelt. Valóban, olyan funkciókat tud a Capture One, amit a Lightroom helyenként még csak meg sem közelít.

  • Több gépen dolgoznál ugyanazon fotókon? Vagy esetleg retusőrt is bevennél a munkába? Oszd meg a katalógusodat, vagy csak egy bizonyos részét és máris lehet másik gépen folytatni a munkát, majd visszaimportálva az eredeti gépen látni a módosításokat.
  • Vezetékkel monitorra/laptopra kikötve fotózol, de a nyers képeket nem szívesen mutogatod az ügyfélnek, ráadásul a képkivágás is más lesz a végleges terméken? Az első ily’ módon készült képet vágd meg, színezd, effektezd, hogy közelítsen a majdani végleges látványvilághoz, majd exponálj tovább. A Capture One minden új képre ráhúzza majd az első kép beállításait, képarányt, kivágást, expozíció, kontraszt és színbeállítást, így az ügyfeled már azt a hangulatot láthatja viszont élőben, amit te szeretnél. Ha akarod, mindezt egy fotelbe leültetve, iPaddel a kezében.
  • Szeretnéd, ha az ügyfeled válogatná ki a teljes képanyagból, hogy mit retusálj? Vagy éppen az ifjú párnak kellene 600 képből kiválasztania, hogy mely képek kerüljenek a fotókönyvbe? A Capture One csinál neked egy ideiglenes webgalériát, amin az ügyfél meg tudja jelölni a kiválasztott fotókat, amit te automatikusan látsz otthon a katalógusodban. Ha kikapcsolod a webgalériát, ő már nem látja az esetlegesen félkész fotókat, csak annyi ideig látta, amíg kiválogatta a szükségeseket.
  • Ha hazaérsz egy munkából, a biztonság kedvéért egyből két helyre másolod le a fotókat? A Capture One-ban mindez egy gombnyomás és letárolásra kerül a memóriakártyáról a fő képanyag, és a backup is egy külön vinyóra.

Ilyen és még számos egyéb funkcióval kényezteti a Capture One a felhasználóit. Nem gondoltátok volna… Isten látja lelkem egy fillért sem kaptam a Phase One-tól, vagy bármely viszonteladójától ezekért a cikkekért, csupán csak annyi történt, hogy magam is meglepőtem milyen fejlett programmal van dolgom. És akkor még nem beszéltünk a kivételes képminőségről, amit ez a program nyújt. Ja de, beszéltünk, volt nemrégiben egy cikk “Leveri a Capture One a Lightroomot?” címmel, ott már pedzegettük a különbséget. Olvassátok el addig is, amíg készül a cikksorozatunk következő része, ugyanis ezt a cikket már úgy teledumáltam, hogy inkább nyitok egy újat a teszt elkezdéséhez. Ez volt a teaser, folyt. köv…

Kivesézzük a Phase One szoftvereit (itt egyben):

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Meneruwa

    Nálam akkor verte ki a biztosítékot a cég, amikor letöltöttem a demo-t kipróbálásra mert állítólag működik vele a Canon EOS-M tethered módban. Persze nem működik, írtam nekik és visszaigazolták a tévedésüket, a termékleírásból mégsem vették ki ezt a részt tehát ez a fogyasztók átverése.

    • Nem szép történet, ráadásul még mindig ott van az EOS-M a támogatott kamerák között. Most vagy azóta tojnak rá, vagy már megoldották a kompatibilitást.
      Ettől függetlenül azért ez egy jó szoftver. Hamarosan ki is vesézzük :)

      • Meneruwa

        Nem oldották meg, ismét letöltöttem a demo-t, de nem kezd vele semmit. Csak akkor ne tájékoztatnák félre az embereket. Mellesleg a Canon-tól sem szép dolog, hogy visszatartja ezt a lehetőséget, mivel a kamera szoftverben benne van. Több gyártó is rákészült pl. a Lightroom simán felismeri bár a képet nem készíti el a gépre de ott legalább lehet vele exponálni.

  • Gálos Viktor

    Saját véleményem szerint a legjobb RAW kezelő program. Eléggé a hőskortól használom, még volt szerencsém a legelső primitív változatokhoz is. Elég sokáig el lehet egy képnél jutni, mire eszedbe jutna hogy Photoshop-hoz is nyúlj. Néha nem is kell más program. A fent említett néhány funkció közül pár már megvolt az előző verziókban is nemcsak a 8-asban. Persze azt hozzá kell tennem hogy az elismerő véleményemet úgy tudom írni, hogy 95 % -ban kizárólag PhaseOne hátfalakkal használom. Nagyon stabil, kifinomult rendszer. Sőt ha eleve a céghez fordulunk akkor nagyon jó a supportja is. Ezt sajnos a hazai forgalmazóról egyáltalán nem tudom elmondani.

  • scarbantia

    Pont ezeket várnám egy Lr 6-tól. A többgépes munkamenetet mindenképp!
    Amúgy szimpatikus, csak ezt az eltérő katalóguskezelést szokni kell, no meg hogy az eddig feldolgozott képeimet nem tudom átvinni. Az, hogy nincs Ps, az nem olyan fájó dolog, de azért jól jönne néha.

    Amúgy én részben könyvtárazok egy kicsit, és azt katalogizálom, mert ha csak katalógus marad, akkor aztán örökre az adott programhoz leszek kötve.

  • Tarnavölgyi Zoli

    sokak szerint a tethering elég bajos vele (pedig arra lett kitalálva), mert hajlamos összeomlani olyankor, erről mit tudtok? (már aki régebben használja)