Blog – 2016-os visszatekintés

Újabb egy év telt el. Idén szeptemberben volt 5 éves a FotóSarok Blog, csak elfelejtettük megünnepelni.

Rendszeres olvasóinknak valószínűleg feltűnt, hogy ma már másként mennek a dolgok itt, mint egykoron. Ez kevesebb, de talán minőségibb cikk formájában érhető tetten, háttérbe szorultak a napi szintű apró-cseprő fototechnikai hírek, a kis színesek meg pláne, és átvették helyüket a gyakran nagyobb lélegzetvételű véleménycikkek, elmélkedések (pl. középformátumról, a fototechnika jövőjéről, vagy általánosságban a szakmánkról), illetve a máshol nem fellelhető tesztek, és informatív írások. Lásd például a fotókönyv-szerkesztő tesztet, a törvényi kötelezettségeket, vagy a kontrolleres fotófeldolgozást, hogy hirtelen hármat említsek. Az az igazság, hogy van elég weboldal a magyar weben, akik elsőként írnak arról, ha megjelenik egy új pletyka, hogy két memóriakártyafoglalat lesz az új Olympusban, vagy hogy egy kutya életét mentette meg egy drón.

Szóval egyrészt ráuntam már a napi szintű technológiai sztorik írására, úgy vagyok vele, hogy ha engem nem érdekel, akkor valószínűleg mást sem, másrészt meg hiányolom a mélyebb mondanivalójú írásokat a szakmai sajtóból, nekem viszont akad mondanivalóm, szóval így alakult. Másra ráadásul időm se nagyon van. Amikor a blogot elkezdtem írni 2011-ben, még alkalmazott voltam, és volt egy barátnőm, ma, 2016 végén a magam ura vagyok, vállalkozó (fotográfus, blogger, oktató), és férj, mitöbb kétgyermekes családapa. Szóval picit más a helyzet. Ja igen, Emili lányom november 2-án született. Ezt csak azért írtam ide, mert 3 évvel ezelőtt Eszter külön poszot kapott, akkor már “Milka” se maradjon titokban. :)

Na sok a rizsa…lényege eme posztnak, hogy a Google Analytics alapján idén több mint 110.000 felhasználó látogatta a blogot, melynek koppra fele az új, és fele a visszatérő. Az erdélyi kollégákat külön üdvözlöm, közel 2%-os részesedésükkel ők a másodikok a magyarok után (néhányukat személyesen is ismerem), valamivel megelőzik a Németországba és Angliába emigrált magyarokat. Őket követik a felvidéki magyarok, majd az Ausztriába emigráltak. Azért jött 1000 látogatás az USA-ból is, de az alábbi térkép elég beszédes szerintem. Ennyi országból látogatták idén a Fotósarok Blogot.

screen-shot-2016-12-28-at-0-27-04

Szóval ez a sok ember az alábbi cikkeket olvasta előszeretettel (a legnépszerűbb cikk megingathatatlanul a vállalkozóvá válást magyarázó, de ez még 2013-as, szóval nem vesszük ide):

  1. Kell-e végzettség a hivatásszerű fotózáshoz? (sokévnyi találgatás után végre megtaláltuk a hivatkozó törvényt…nem árulok el nagy titkot: kell.)
  2. Miért fog megdögleni a Canon és a Nikon, és miért fognak a fotósok? (egy – talán picit – felindulásból íródott cikk, hangzatos címe miatt viszont igazi klikkvadász volt. Bízom benne, hogy azért sikerült átadni némi hasznos gondolatot is a hiszti mellett.)
  3. Szóval fotós akarsz lenni… (újabb észosztás, ami bemutatja, hogy a fotósok élete nem csak játék és mese)
  4. Melyek a legélesebb objektívek? (egy megosztó cikk volt, beszámoló a DxO Mark teszteredményeiről)
  5. A Nikon megcsinálta, amit régen meg kellett volna (a D5/D500 automatikus fókuszfinomhangolását bemutató cikk)
  6. Elsők között a világon: Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art (a világ első DSLR-re való f/1.8-as zoomobiját bejelentő cikk)
  7. A Lightroom titkos proofing weboldala (egy igazán hasznos LR fícsör bemutatása, melyet én magam azóta is használok)
  8. Íme az új Hasselblad X1D (a világ első középformátumú mirrorless gépe felkavarta az állóvizet)
  9. Gázos a BBC Wildlife Photographer of the Year díjazott fotója (a tetemet cincáló róka fotójáról derült ki, hogy szervezett túrán készült)
  10. 5D Mark IV teljes speclista, elérhetőség és árak (a Canon idei nagy dobása sok embert érdekelt…egyébként 11. és 12. lenne a Canon EOS M5 mirrorless két bemutató cikke)

Azt meg most látom, hogy a Photokina élő közvetítést minimum 400-an figyeltétek, amire azt mondom, megérte az egésznapos megfeszített munkát.

Itt is megemlíteném, hogy ez év végével – közel 4 év után – leadtam a Vaku.hu blog szerkesztését, így remélhetőleg a FotóSarok Blogra valamivel több időm és energiám jut, illetve jó eséllyel visszatérnek a világítástechnikai hírek is ide, amik a Vaku.hu indulásakor érthetően oda költöztek át.

Találkozunk 2017-ben! Boldog Újévet!

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Preszton Sándor

    Kösz Márk! BUÉK